Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2015, 12:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 15
Здравейте , аз съм нов във форума и за първа година ще правя ракия. Обрах крушата но джибрите са много гъсти и захаромера не потъва и не знам как да измеря захарноста. Материала е към 50 кила. сложих 4 кила захар с 12 литра вода и пак е много гъсто и не мога да измеря захарноста. Играх си да прецеждам , нищо не ставаа ! Колко захарност трябва да имат ? Веднага започнаха да врат , трябва ли да продължавам да ги бъркам или да ги оставя ? Колко време врат , трябва ли да знам нещо за варенето ?
Благодаря предварително !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2015, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
Здравей! По-добре би било да питаш предварително, но и така става.
1. Щом материала ти е много гъст, бъркай го поне три пъти на ден.
2. 50 кг. круши ще пуснат най-много 5 литра ракия на около 40 градуса.
3. 4 кг. захар ще пуснат около 4 литра ракия на 42-45 градуса.
4. Ако не ти се слага още захар и вода, внимавай кога ще спре ферментацията и веднага слагай в казана да вариш.
5. Сложи на дъното на казана слама. Най-добре е да не е рязана. Наливай вода в казана докато материала стане като компот.
6. Карай казана на съвсем тих огън. Ракията да цъцри едва едва.
7. Ако нещо все пак се обърка - споко! Няма да си първият дето ще пие загоряла крушова ракия.
:)
Всичко, което съм ти писал е приблизително и ориентировъчно. Засега бъркай редовно, пък дано се обади някой от по-знаещите да даде някои по-точни напътствия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2015, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 15
благодаря много за бързия отговор. Искам да направя хубава ракия а не да я бухам със захар за да пусне повече. Аз захарта я сложих вчера и незнам дали е много или малко ?! Значи да бъркам докато дойде време да варя ? А как да измеря захарноста на тази гъста смес ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2015, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 15
ей сега опитах джибрите и са киссели , май няма да се получат нещата ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2015, 22:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Какво като са кисели?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 07:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
След като веднъж заври захарност повече не се мери. Просто резултата ще е никакъв. Добре е при много гъст материал да се сложи повечко вода, разбира се със съответното количество захар. Така че в твоя случай водата, респективно захарта, която си сложил е малко. При това положение ти остава стриктно да следиш момента на спиране на ферментацията, защото при този слаб материал ще се вкисне за часове.
Вкуса може да киселее от характера на материала. Важното е да не замирише на кисело.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 15
а късно ли е да сложа още захар ? Има ли как да се запазят джибрите и да ги варя по късно ако са готови сега ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 18:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ако все още ферментира бурно,не пречи да се добави захарен сироп като този ,който веднъж си добавил....с цел да не е толкова гъсто.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 19:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 15
нищо не съм слагал повече и не съм гледал джибрите няколко дена , таман ги отворих и имат като кора отгоре и не врат. Като я мръднах изплува бистър сок и измерих захарност 2-3 някаде. Какво да ги правя и има ли файда да ги правя нещо изобщо ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Мятай на казана. Колкото повече чакаш ще е по - зле.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 15
проблема е че мога да я занеса да я сварят чак в сряда, мога ли да я запазя по някакъв начин до тогава ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 15
и да я прецедя ли преди да я сложа в казана ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ако имаш стар паток може да го сложиш в джибрето още сега. Другия вариант е да го държиш на студено, ама сега сме август.Моят съвет е да не протакаш по възможност.
Ако отгоре има" кора" изхвърли я още сега. В нея има само гадости.За цедене все пак така дистанционно не могат да се дават "мъдри" съвети.
Действай и няма да сбъркаш.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 15
кората е около 2 пръста и не не твърда но ще я махна. Мерси за съветите , ще я сложа в мазата и ще стискам палци да удържи :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2015, 11:55 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
Понеже автора пита как да извади сок от гъст материал,да си кажа как стана случайно при мен.Скоро зарежда смес от сливи,малко круши и сироп.Опитвах с една мрежичка от картофи сгъната на четири,да я потопя във вид на гнездо и да я напълня с малко сок,който да изгребвам с лъжица,и не успях. Като дигнах мрежата видях,че отдолу материала остана по сух,а тя доста натежа.И после просто я извих и източих сока,така два пъти и ето ти 100 гр.сок.Предполагам и някакъв парцал може да дръпне сока.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: fisher и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима