Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 27 Май 2017, 18:28 Дата и час: 27 Май 2017, 18:28

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Джанкова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 16:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Вече сварих един казан от джанки и ме очакват 2-3 казана материал да сваря. Тази година нема да комбинирам джанки и сливи. Джанките са жълти, червени, лилави и са много ароматни. Ще ги смелям махам люспи, костилки и дръжките. Малко вода за доизмиване на люспите и костилките, подзахаряване 18-20%, активатор и дрожди и съм готов! :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Гуси, активатори и дрожди просто не са ти необходими и ще направиш най-голямата грешка да махнеш люспите. Като искаш да махаш костилките ок макар че те сами ще си паднат и за няма и две седмици ще са готови за варене при тия температури. От джанките става ракия, която по нищо не остъпва на сливовата.
Явно на някои места има, защото при мен ги поочука град и... как беше приказката "за джанка гладна година нема" а също и ялова циганка, но явно понякога се случва да има :lachtot:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Ицо, миналата година варих джанки и сливи, получисе много добра ракия с аромат на теленужка. На хората на който им дадох от ракията в първия момент я разпознаваха като гроздова, вече от втората глътка установяваха аромат на слива. Аромата на теленужка се усещаше много приятно, деликатно върху небцето. Смятам, че този аромат се е получил именно от дрождите. Активатора мисля, че ще повиши качеството на крайния продукт, но за ракията ще кажа когато я изпека. Мисля да комбинирам дрожди за бели и червени вина от тези жълтите пакетчета.
Ооо тази година джанката ми в двора направо се скърши от плод. Въпреки че я подпрях с гредипак един клон се е прецакал, здраве да е. :D


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 12:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 128
Аз джанките ги мачкам в здрав найлонов чувал, тъй като машината за грозде счупва някоя и друга костилка. Ако не са презрели и не ги смачкаш няма да паднат всички костилки на дъното. Най-добре е да имаш машина за дробене на плодове, но човек не може да има всичко. Щом като ги миеш, трябва да сложиш дрожди, защото тези в люспите се отмиват и ферментацията тръгва доста бавно, а това винаги си носи рискове. С културните дрожди ще са готови доста по рано от 14 дни - между 5 и 8(зависи от температурата и началната захарност на материала естествено). Иначе си уцелил на време. Моите ги правих в най-топлото време и едва смогнах да ги охлаждам с туби лед.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Направил съм си сгода (приспособление), която работи на принципа на пасатора. Слагам я на бормашината и раздробява плодовете много добре без да чупи костилките, много съм доволен. А самите джанки не ги мия, а когато прецедя материала през бака с дупки отдолу, л'спите и костилките ги доизмивам, така хем слагам малко вода,хем взимам макисимума от плода. Оставям дивите дрожди защото смятам, че са важни за ферментацията като цяло, все пак те са естествени за тези плодове и регион, адаптирани са към плодовете.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
В някои страни малко по на запад, прочути със сливовиците и палинките, препоръчват да се оставят 10% от костилките в материала. За дообогатяване на букетчето аромати.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 128
Предполагам им харесва аромата на бадеми, идващ от циановодородната киселина?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Авг 2015, 14:02
Мнения: 3
Здравейте,
За първи път ще пека ракия и имам нужда от помощ.Преди 20 дни извадих 220л. бидон и започнах да събирам в него малко кайсии,ренглота и повече джанки.Днес реших,че се е напълнил достатъчно,смачках всичко на каша и измерих захарността - 7-8%. Сега трябва да добавя захар,но не знам в колко литра вода да я разтворя.Проблема е,че бидона е пълен 180л. и остават само 40л.
Другият ми въпрос е 100л. на колко килограма се равняват,за да мога да сметна количеството захар?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2611
Местожителство: ''Survivor'' България
bosseto написа:
Другият ми въпрос е 100л. на колко килограма се равняват,за да мога да сметна количеството захар?
Един килограм захар вдига с 1% захарността на 100 литра материал.
Сам реши какво да правиш...С поред ме много си го препълнил бидона, виж дали нямаш и други съдове...Сега ако сложиш 15к захар и 20 л вода горе долу ше е добре но материала ще стане
много гъст и после трябва да разреждаш на казана да не загори.........

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Авг 2015, 14:02
Мнения: 3
Прехвърлих част от джибрито в друг бидон и оставих около 150л ,добавих 10кг захар и 30л вода.Утре ще премеря захарността и ще коригирам ,ако се наложи.Като направих измерването на захарността на плода (7%) ферментацията беше започнала.Добре ли ще е да я направя 18%, а не 20?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2611
Местожителство: ''Survivor'' България
bosseto написа:
Добре ли ще е да я направя 18%, а не 20?

На този етап можеш да разреждаш със сироп колкото искаш;
Сироп = 1кг захар 4 литра вода. хубаво е захарността(на целия материал) да е минимум 20%

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2015, 13:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Авг 2015, 14:02
Мнения: 3
Днес премерих захарността и се оказа че е само 10%. Половината от плода е събиран в жегите и мисля че там е започнала ферментация преди да измеря плода.Мисля да сложа още 10кг захар и 10л вода,но за повече не смея за да не сбъркам.По добре по малко ракия.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Започнах да правя джанковото джибре, джанките узряха добре, аромата е добър, но може би няма да имам материал за още два казана а за казан и половина. Колко Бог даде тва е! :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2015, 12:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Около 120л.материал от които 70л. джанки, 50л. вода и 10кг. захар. Ферментацията почна веднага, вече трети ден тече бурна ферментация. Аромата е много добър усещат се нотки на кайсия. Ммм :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2016, 14:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 258
Малко да раздвижа темата, пък и нали е сезона на джанките7
Гледам, че джанките не представляват голям интерес сред съфорумниците, но ще опиша моя пореден експериментза да имампосле очи да питам за съвет. И така..
4 х18 л измити и изчистен от изгнили, шума и клони джанки – средно узрели
Прикачени файлове:
20160727_182249п.jpg
20160727_182249п.jpg [ 200.39 KiB | Прегледано 164 пъти ]

Намачкване с дрелка в бидона – гъста каша
Прикачени файлове:
20160728_101330п.jpg
20160728_101330п.jpg [ 125.56 KiB | Прегледано 164 пъти ]

Около 55-60 л в бидона
Замерване захарност – около 14 при темп – 20 гр.
Прикачени файлове:
20160728_094450п.jpg
20160728_094450п.jpg [ 77.08 KiB | Прегледано 164 пъти ]

Ден втори
Добавяне на 15 л /30 градуса/вода и 7 кг захар от Фантастико ФФ вкус
Разбъркване – течност с приятен вкус и мирис – но леко гъста
Прикачени файлове:
20160728_110710п.jpg
20160728_110710п.jpg [ 115.44 KiB | Прегледано 164 пъти ]

Замерване захарност – около 19
Прикачени файлове:
20160728_111613п.jpg
20160728_111613п.jpg [ 92.38 KiB | Прегледано 164 пъти ]

Добавяне на 3кг захар и 10 л вода/30 градуса/ – за разреждане
Разбъркване
Замерване захарност – около 20/при около 24 градуса/
Прикачени файлове:
20160728_111613п.jpg
20160728_111613п.jpg [ 92.38 KiB | Прегледано 164 пъти ]

Температура на помещението24 – постоянни
Прикачени файлове:
20160728_110219п.jpg
20160728_110219п.jpg [ 101.75 KiB | Прегледано 164 пъти ]

Взимане на 800 гр. – от соса за стартер
Започват експериментите поради липса на дрожди – около 3 гр – Зимафлор рх60/седели в шкафа от зимъска на стайна температура/ и току що закупени 20 гр. някакви винарски дрожди на фирма Аполон-69ООДгр.Троянпоради липса на зимафлор в магазина на Сортови семена - София
Хидратиране на дрождите
В първия съд около 17 гр. Дрожди на 300 мл. Топъл /37 гр/подсладен 10 % разтвор
Във втория съд 3 гр. Дрожди на 50 мл Топъл /37 гр/подсладен 10 % разтвор
Прикачени файлове:
20160728_134246п.jpg
20160728_134246п.jpg [ 147.63 KiB | Прегледано 164 пъти ]

28.07.13,36 часа
Чакаме да видим в кой съд ще тръгнат бубите
След около 10 мин секса в първия съд почнА.
И във втория съд секса е налице, макар и по вяло отколкото в първия.
Прикачени файлове:
20160728_140140п.jpg
20160728_140140п.jpg [ 88.99 KiB | Прегледано 164 пъти ]

В първия съд мирише на мая, докато във втория аромата е много по –благороден с някакви сладки шоколадови привкуси. Мисля да ги сложа и двете заедно за стартер
Добавяне на 300 мл джанков сок в първия съд и 100 мл сок във втория
Реших да сложа само единия стартер, първия, като слязох при мастта - гледам тя стартирала без мене. Фукнах стартера от неизвестните дрожди - да видим кво ще излезе...


Прикачени файлове:
20160728_140140п.jpg
20160728_140140п.jpg [ 88.99 KiB | Прегледано 164 пъти ]
20160728_140422п.jpg
20160728_140422п.jpg [ 164.11 KiB | Прегледано 164 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима