Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 13:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2016, 17:16 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
Ами каквото излезе , такова ще влезе! :lol:
Сега без майтап - харесва ми подхода ти!!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2016, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Мерси, мсергиев. Все пак имам добри учители.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2016, 08:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
jiwano написа:
След около 10 мин секса в първия съд почнА.
И във втория съд секса е налице,
Гледай само да го не докараш до климакс ;)

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2016, 17:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Без малко,май така щеше да стане. Днес го гледах и брках - образувала се е доволно дебела шапка. Околната температура е 23 гр. - в шапката 25 град. Ухае на сливи и удря на спирт. Ще го бъде!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2016, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Два дена не съм бъркал - нямаше ме. Оказа се, че бидонът се е оправял сам и без мене. Заварих хубава дебела шапка,забележителен плодов аромат и температура съответно 23 - околна, 25 на джибрите - след разбъркване. Махнах костилките или поне тези които се намираха на дъното на бидона. Не бяха много около 6-7 литра. На вкус е взело вече да нагарча-пълен майтап-джанково вино. :D :D :D Поради това реших да мерна и захарността. Оказа се, че е 8, те 12 об.пр. за около 3 дена. Добра успеваемост на дрождите, значи. Все пак, да видим докъде ще потъне спиртомера следващите дни. :google:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2016, 09:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
jiwano написа:
Оказа се, че бидонът се е оправял сам и без мене.

Шапката ги бъркам 3-4 пъти за цялото време (2 седмици). Да споделя и аз какво направих, че бяха стигнали до оргазъм и вчера ги сварих :)
50 кг джанки смачкани на ръка, 28 кг захар, мая за ... мекици
На 10-тия ден захаромера показваше 6, но понеже бяха в по-хладно помещение нещо го караха мъчително. За 2 дни и малко отгоре падаше с процент. Взех че ги изнесох с кофи и ги пресипах в друг бидон директно на слънце, като разбих още малко мая директно в джибрите, вода не съм добавял. Бидона го покрих с една стара черга, да не го пече слънцето директно, щот си мисля че не е добре за пластмасата. За 6 дни превря отвсякъде. Добавих и още 20 л паток от липата и изкарах 29 л ракия. Междувпрочем много интересен вкус се е получил и ракията някак си е по-мека.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2016, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
брат, не е ли много шекеря?!? :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2016, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Много е, на такова количество плод, обикновено слагам 13 кг захар, което пак не е малко, но сега нямаше повече джанки, а трябваше да запълня казана...

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2016, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
Да се присъединя и аз към джанковата ако може?!
В неделя (07.08) смлях 15кг джанки и понеже бяха средно узрели (със съвсем леко кисела жилка) и нямаше да има никаква файда от тях, минах през борсата и взех още 25кг сини сливи(на 50ст/кг). Синята слива я изчистих от костилките и я смлях с дрелката при джанките. Налях си една бира и се успокоих, че съм свършил половината работа и като се зачетох във форумът започнах да се притеснявам. Причините са високата температура (беше 38 градуса) и преполагаемата ниската захарност на материала. Разбира се като новобранец не бях се подготвил и нямах захар за да вдигна захарността, която не измерих защото мастта беше изключително гъста - можех да я греба със шепи. От 40кг материал съм изхвърлил 3кг (костилки + гнили и мухлясали плодове). В килера имах някакви стари сокове с около 30-32% захарност, общо 1,5л. Стори ми се малко и добавих 3,25л- 50%-тов захарен сироп или с други думи 2л. вода + 2кг. захар. и оставих така материала. Идеята ми беше да докарам някаква захарност, че да тръгне алкохолна ферментация, а не оцетна (както казах температурата беше много висока).
Вчера (08.08), като се прибрах от работа ми направи впечатление, че шапка почти не се беше вдигнала (някакви наченки на ферментация) и материала си миришеше на сливи и кисела нотка от джанките. Зарадвах се, защото очаквах да е вкиснал. Хидратирах дрождите от тази тема. Разтворих 12кг захар в 36л. вода. Ползвах калкулатора за подслаждане на мъстта. Идеята беше да докарам около 85л мъст, че казанчето е 50л кег от бира и да имам материал за 2 пъти.
Дрождите добавих в около 20% захарен сироп (около 250мл). За по малко от 10 минути бурканът започна да кипи. Прехвърлих в по-голяма купа. добавих от вече подсладената мъст (250мл). Започна много бурна ферментация в купата за около 15мин. Добавих дрождите в бидона. Разтворените дрожди са за 56л. пращина, а при мен е ~85л (дано си свършат работата).
Днес сутринта материалът вече кипи със страшна сила. Шапката е потапяна 3 пъти. Вече имам и данни от захаромера- 18.5 захари в бистра течност от преди малко.
Тук и питането (притеснението) ми. Джанки - 6-8-10-12 захарност. Сини сливи 10-12-14 захарност. Смятах струвах и поставих начална захарноист на смленият материал 10%. Добавянето захар, вода, сладки сокове си изчислявах с калкулаторът на @siteAdmin. Сметнах, че съм докарал захарност около 20,8-21% (с питомните високо алкохолни дрожди не трябва да има остатъчни захари. Дали протича правилна ферментация?! Ако някъде забележите грешки при действията ми или при сметките ми моля да ми споделите. :megagrin:
:sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2016, 23:38 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
Дебютант номер едно за 2015 беше Живано! Званието за 2016 се присъжда на теб!!! :gott:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2016, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
:D Мерси, но...
Тази сутрин нещата не изглеждат толкова добре. Външната температура - 21град., а шапката беше 1/3 по малка, сякаш ферментацията спира. Ароматът също не ми харесва - сякаш мирише на сероводород, не съм съвсем сигурен, но определено не е на сливи. Единствената ми грешка за която се сещам е, че не разварих захарта (Захира) за да убия евентуални микроорганизми в нея. Довечера след работа ще мириша пак, ще цъкам с език и ще меря захарност. :D Дано органолептичните ми възприятия са ме заблудили, че сутринта бях сънен и ...
А снощи сокът беше толкова хубав, че ударих 2 чаши с лед. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2016, 15:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Миризмата на яйца по време на ферментация е преодолим проблем.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2016, 16:07 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
Ако наистина мирише така малко ДАФ решава проблема с миризмата! Ако случаят е спешен и няма време за поръчка с куриер , тогава става и с нишадър на прах от аптеката. Една опаковка е 20 грама , а дозата е 0.3 грама на литър.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2016, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
Здравейте и :sauf: . Благодаря ви за активността и помощта. Тая вечер ми мирише на плодова джибра и слабо на етанол :D . Захарността е 12 при 28 градуса температура. Вкусът е като на плодово сливово вино. Доста по малко сладни, отколкото вчера. Ферментацията си върви, но не като в първите дни. Прилагам снимки. Вижда се вчера до къде е била шапката, а днес е едва около 5см. Мисля че трябва да спра с потапянето на шапката и да запечатам бидона с воден клапан.
Прикачени файлове:
IMG_20160810_183920r.jpg
Прикачени файлове:
IMG_20160810_183837r.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2016, 20:37 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
Сложи им малко ДАФ... Между другото температурата е доста висока!!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима