Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2016, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Вчера дестилирах количеството, което се оказа 75 л течност. След като прецедих, джанки излязоха много малко - около 7 л - изцедени през мрежа за изолации. Фърлихме при сока в казана 3 стръка коприва с бабето и зачакахме. След около час, час и полвина тръгна благодатната течност. Термометъра ми е до 60 гр, а показанията бяха там където би трябвало да е 70 гр. Първо отделих уставно 1% , след това карах до 45 гр. и изкарах около 8 л. - бистра като сълза течност с отличен вкус и мирис. Направи ми впечатление, че въпреки това, че материала този път беше джанков мириса и вкуса доста наподобяваше вкуса и мириса на гроздовия материал и в дестилационната и в ферментационната фаза. Тук трябва да отбележа, че винаги съм дестилирал само виното без зърната и шлюпките. Единствения път когато хакнах и гроздови шлюпки в казана, получих доста добър аромат на печени плодове, пушено и ошав, който много ми допадна.
След 8 ия литър , започнах да се наслаждавам на събирането на патоки, както казва lhristov. Уви – не за дълго. Изкарах много малко патоки – около 2 л., защото бабата каза, че си имала работа и не ставало, щом като хвърлиш от патоките и огъня угасва - „не било ракия“, пък и щял да загори казана. Общо взето за 3 часа свирихме края на мача. Междувременно, докато течеше сиреца, се „вдигна“ и капака на казана – голям фал. Замазах и продължих. После пекнахме пържолките на жарта, пийнахме по едно от миналогодишната и си тръгнах.
На другия ден реших да меря градусите и да реша кво да правя с джанковата ракийка. О, ужасТ! Не знам поради температурни корекции, поради що ли, обаче на 23 гр. температура на течността моята първа джанковица даде следните стойности: първака – 52гр., сирец – 46гр., патоки -39 гр. Аз, лично бих я пил тази ракия защото ми харесва на вкус и мирис пък и беше направена по всички правила на изкуството. Като рандеман също мисля, че е добре. Какво ще кажете за двата варианта дето ми се въртят в главата? Първия – смесване на сиреца и т.нар патоки, после дъбово буре , разреждане и консумация. Втория – преварка?!? На какво бих могъл да се надявам и как да го направя ,щот досега не съм преварявал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2016, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
jiwano, Сякаш малко си изкарал! Сигурно защото ти се е вдигнал капака. Аз очаквам повече от моя материал, защото колкото пъти съм се захванал с нещо ново за мен толкова пъти съм успявал от първия път и толкова съм се провалял на втория опит :megagrin:.
msergiev написа:
Сложи им малко ДАФ... Между другото температурата е доста висока!!!

Марио, не те послушах, защото знам, че съм се шашнал повече отколкото трябва. Да не ти казвам колко много аромати ми се стори, че усетих, защото ги търсих във вкуса и аромата от притеснение да не би да не ми стане материала. А те нещата си вървят толкова добре, че си мисля че май в неделя ще паля казана.
Вчера измерих захарност около 3% при 28 градуса външна температура (това е по захаромер - без корекция от високата температура и високия процент алкохол в пращината).
Днес много трудно източих материал, защото шапката е почти паднала и това което е на дъното ми запушваше канелката постоянно. Захаромерът потъна целият някъде около -4%(минус 4%) захарност при 18.5 градуса външна температура. На вкус се усеща като спиртосано полу-сухо вино. Полу-сухо, защото има някакви нотки на сладост. Шапката още не е паднала цялата и все още се чува да шупти. Мислех, че ще отиде поне 2 седмици докато преври материалът, а то с това темпо ще е готов още тази неделя, май!
Тъщата ми казва, че за една седмица нищо няма да изкарам, защото няма как да е преврял материала. Сливова трябвало да се чака минимум 21 дена и тогава да се вари. По моите сметки излиза че трябва да изкарам, след разреждането, около 19,5л на 47 градуса - без да смятам "ангелския данък". Дано всичко е перфектно до края. Наздраве на всички. :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2016, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
здравейте,
докладвам: Първа варка - първи провал. За първи път пробвам колоната (ЛМ) и разбира се съм чел няколко пъти, как трябва да протече процеса и затова е ЛМ, защото всичко се регулира от крана за отлива, но като започне човек и всичко му излита от главата :datz:. Запалих подгрева отворих крана и зачаках да потече. Това ми беше първата грешка. На ЛМ колона крана се отваря след като колоната се е стабилизирала на температурата, която искаш. Докато се усетя и докато се чудя защо температурата ми е толкова висока и изкарах 1,5 литра първак :shock: на 87,9 градуса с температурната корекция.
Прикачени файлове:
IMG_2016194220r.jpg

След като се светнах къде греша затворих крана стабилизирах и изкарах 4 литра средна фракция на 78 градуса и още 1,5 литра паток на 30 градуса. Това е от половината материал (от около 42 литра), който по мои сметки трябва да е бил на 20,8 захарност. Сметнато по 0,6, защото ползвам високо алкохолни 'културни' :D дрожди, се получава 12,48% алкохол, по 42 литра са общо 524,16 градуса на материала, от които успях да извадя общо 488,85. Губят ми се 35,35 градуса :shock: , което ми се струва доста повече от 2% допустими загуби.
Очаквах всичко да е перфектно, но не е. Мисля с варката на останалия материал (около 43 литра) да преваря и първакът и патоките и вече да си отцепя фракциите, както си трябва за 85 литра материал.
Средната фракция при дестилацията ми се стори малко остра, но днес (4 дни след печенето) е поумекнала и вече не е така остра. Стои в 10 литрова туба от мин.вода, зачохлена с парцалче и всеки ден я раздрусвам, докато се разпени. Ароматът на слива е едва доловим. Повече мирише на спирт, а на вкус, без да я разреждам прилича на спиртосана водка, но е далеч по мека отколкото е преди 4 дни. Мислех да преваря и нея с останалия материал, но сега след опитване съм сигурен, че ще си я оставя така. А и е печена на рождения ден на жената :party: за това ще я нарека - Сливата. :prost:
Днес и пуснах 6 дребни парченца силно печен френски чипс. Знам че е малко, но искам да си отлежава с него без да се оцветява много, а ако не е достатъчно винаги мога да добавя още след разреждане.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2016, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
Няма го едит бутона за това пиша ново мнение. :?:
Втора варка с останалият в бидона материал (още около 45л). Сипах и патоките и първака от първата варка описана в горното мнение. Този път всичко протече перфектно заковах температурата на 77,25 градуса и отворих отлива. Чаках докато почти спря да тече и температурата започна да се покачва. Отделих 1,125мл първак. Предполагам, че излезе толкова много заради високата температура, при която протече ферментацията (около 35 градуса). След което затворих кранчето и изчаках температурата да се стабилизира на 81 градуса. Източих 5,5 литра на 85% - на толкова си течеше от начало до края. Когато започна да се покачва температурата и намаля струйката отворих напълно кранът и изкарах 1,7 литра на 35% патоки.
За целия материал - около 87л - излезе 1,150л първак на 92%, средна фракция 5,5л на 85% плюс 3,5л на 78% от първото варене и 1,7л патоки на 35%.
Патоките ги спрях на 94градуса. Може би щеше да излезе още 300-400мл до 97 гарадуса.
Доволен съм. Ракийката отлежава в две 10 литрови бутилки с френски силно печен дъбов чипс, отворени. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима