Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2015, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2015, 16:18
Мнения: 12
Моля за съвет по опитните: струва ли си да се прецеждат сливите (нямат костилки още от началото) , за да изварявам само сока, без джибрата? Имайки в мазата буре, в което ракията отлежава поне година, има ли смисъл да се прецежда изобщо, или отлежаването в бурето ще спомогне за "изчистването" от възможните лоши алкохоли, които пектинът от месото и кората на сливите могст да внесат в ракията ми?
Тази каша която ще остане, как мога да я прецедя/обработя за да взема максимално кол-во от сока й?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2015, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2015, 16:18
Мнения: 12
добре, 43 потребителя са видели vyprosa i nqma nito едно мнение/otgovor???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 00:34 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Това е форум и никой не е задължен да отговаря. Който намери причина, намесва се.

Сливите при сваряването в казана отделят допълнителни аромати. Въпрос на вкус е, дали ще ги пожелаеш. Аз варя сливовата винаги заедно с плода, но без костилките.

Въпросът не опира толкова до вредни и полезни, а по-скоро до истинския видово-специфичен вкус. Не ми пука толкова за метанола, колкото за органолептичните качества. Така или иначе, никога не предозирам сливовицата до токсични нива, за да ме интересува някой промил разлика в метанола.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2015, 16:18
Мнения: 12
@SiteAdmin: Разбира се , че никой не е задължен да отговаря, но от 50 потребителя които са видели въпроса, все 2ма трябваше да кажат нещо по темата. Ако бяхме седнали на масата да си ги говорим тези неща, съм сигурен, че щеше да има повече желаещи да отговарят, но явно че не им се пише на хората.

А относно това за прецеждането, днес бях на казана и всички там ми се учудиха на това че съм прецеждал ( вкл. казанджията каза, че аромата и вкуса съм го изгубил по този начин). В стремежа си да направя наистина качествена ракия, може да съм попрекалил малко с "техниките". Най-сигурният начин да разберем дали се "изчиства" така ракията от вредни алкохоли, е да се направят две партиди, да се изварят на един казан и да се изследват, но уви аз нямам силите да го направя. Ако някой съфорумец има малък казан и реши да направи експеримента, аз мога да ангажирам един познат (работи във Винпром еди кой си) да направи изследванията (даже нямам представа какво точно трябва да се изследва, но помня че имаше тука из форума такава тема). Това е за сега, благодаря на всички отзовали се :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 01:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Като каза, ако бяхме на маса щеше да имаш повече отговори, нека ти отговоря, както ако бяхме на по чашка. Това е въпрос подобен на "Аламбик или колона", "Да филтрирам или не виното", "Със или без химия", "Сливова или гроздова". Тук няма правилен отговор - както ти харесва. За мен лично, по-важен е вкуса, а не чистотата. Все пак купешката водка ще бъде по-евтина и по-чиста от твоята ракия, така че поне да ги "бием" с органолептични качества.
Наскоро имах подобен разговор с един казанджия, който ме съветваше да дестилирам само сока и само гроздов, защото плодовата ракия била много отровна. Отговорих му, че за мен дори приемливо направена кайсиева е по-добра от най-изпипаната гроздова. Спора не продължи дълго, тъй като и двамата знаехме, че това е въпрос на личен избор и спора би бил безмислен.
Та в твоя случай, след като отлежава дълго в буре, вероятно ароматите от него надделяват, така че според мен, е по-добре да заложиш на чистотата и каквото отдаде бурето. Имай в предвид, че старо буре няма да отдаде аромати, а само цвят.
Надявам се не съм те объркал още повече!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 09:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Това за старото буре не е точно така...нищи ли сме я тази тема...Не случайно най-добри за отлежаване на дестилати са изтощените бурета тъй като с удължаване срока на използване на дъбовите бъчви от тях се екстрахират по-малки количества фенолни вещества, а повече лигнин и редуциращи захари.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 09:52 
Online
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Да така е! Аз имах предвид, че ще се е изгубил аромата на карамел, ванилия или какъвто друг вкус е характерен за самото дърво, от което е направено.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 11:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Напротив,ще е много фин и балансиран но ще отнеме повече време.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 12:07 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
Значи,по-добре да си купуваме стари бурета??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 13:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Аз мисля да ползвам новото 3 години за вино и след това за дестилати. Ще го измия добре и ще сложа ракия за преварка, за да се махнат остатъците от виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2015, 16:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
Значи,по-добре да си купуваме стари бурета??

Точно така,но внимавайте за странични неприятни ухания...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2016, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Аз също имам огромни дерзания откъм това- как да варя сливовия материал. Другата седмица ще ходя на казан с 450кг сливов материал и се чудя дали да пека само сок или да е заедно с пращината. Мислех да е само сока и да не правя преварка, за да не губя аромат, а да отделя по- внимателно първак и патока. Мнението на Админ-а обаче ме хвърли в размисли... Обожавам ароматната сливова ракия и май май ще хвърлям и плода в казана. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2016, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
виктори го беше написал в един пост, че когато вариш само сока, ракията му се струва постна. Абсолютно вярно е!

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: feniks и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима