Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 12 Дек 2017, 05:18 Дата и час: 12 Дек 2017, 05:18

Часова зона: Европа/София




 [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 00:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2452
Местожителство: Пловдив
Добре де, май никой не каза колко лимонена киселина. Николко! След часове я няма. Затова ако целта е корекция на ph се слага винена. Проверено.
А захаромерът показва не повече (примерно 5% захар) а по-малко заради алкохола (спиртът е с по-ниска плътност), даже потъва под 0 Bx
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Плътност под 1.000
IMG_2523.JPG
IMG_2523.JPG [ 189.36 KiB | Прегледано 683 пъти ]

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Или под 0 Bx, а този материал продължава да ферментира, демек има още захар
IMG_2524.JPG
IMG_2524.JPG [ 214.54 KiB | Прегледано 683 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 01:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 266
Местожителство: ESPAÑA
Ще излезе прав бай Танас :) същият феномен го има и при отделяне на ЕАФ(спиртомера забива)....пуста плътност!! :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 07:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1148
Местожителство: Плевен
Прав,прав,но донякъде.Лимонтузуто е точно винена киселина.Да не мислите че се прави от лимони? :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 14:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2452
Местожителство: Пловдив
По принцип да. Ама продава ли се лимонтузу? В днешно време на пакетчетата пише лимонена киселина и наистина е лимонена - E330.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 18:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 929
Винената едно време се е предлагала под името лимонтузу, което е подвеждащо.
Сега на пакетчето си пише винена киселина-С4 Н6 О6. Лимонена киселина- C6 H8 O7.
Това което разбрах е, че и двете са синтетични, докато преди поне винената е била дестилат от отпадъчни виноматериали. Та нещо тука може ли да задълбаем, или е сложно и няма смисъл.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 23:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2452
Местожителство: Пловдив
Дрождите се водят факултативно анаеробни, демек ако няма кислород ферментират захари, а ако има ферментацията отслабва, но се засилва метаболизмът и размножаването. И тъй като цикълът на Кребс е строго аеробен, най-вероятно затова лимонената киселина се усвоява бързо от дрождите в началото на ферментацията, когато пращината е все още богата на кислород. И ако мерите ph на материал подкислен с лимонена киселина, ще видите, че отново се вдига за минути.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 03:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Дрождите се водят факултативно анаеробни, демек ако няма кислород ферментират захари, а ако има ферментацията отслабва, но се засилва метаболизмът и размножаването

И тука възниква един въпрос у мене. Бях посъветван да претакам материала докато започне същинската ферментация, като ми беше обяснено че първоначалното кипене и шум не е точно ферментация а размножаване на дивите дрожди процес който изисква кислород. Вярно ли е това? Ако използвам култивирани дрожди, трябва ли да правя това упражнение с претакането?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 09:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6639
Местожителство: София
Да...но и едно бъркане е достатъчно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 564
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Един Пелин написа:
...... ми беше обяснено че първоначалното кипене и шум не е точно ферментация а размножаване на дивите дрожди процес който изисква кислород. Вярно ли е това?

Тия дрожди бая шум вдигат :shock: -слагайте си шлемофони. :explode:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 00:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Майтапа настрана ама все едно си сложил боб да къкри на слаб огън. :lol:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 01:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2452
Местожителство: Пловдив
Тия дрожди хиперсексуални бре :lachtot: :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 10:31 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 309
По информация от братятя сърби количеството на винена киселина, което трябва да се добави е
– за кайсии 2-3 gr/kg
– за круши 2 gr/kg
– за дюли 1 gr/kg
– за сливи 1,5-2 gr/kg

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 12:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
След като използвах култивирани дрожди за първи път, наблюдавах следния ефект: ферментацията беше по тиха, но за сметка на това пълна. Захаромера удари дъното още първата седмица, докато без добавяне на дрожди отиваше почти месец. Сега ще сложа джибрите от 100 кг. грозде от което източих 50 литра вино с много леко пресоване. От прочетеното тук си направих следната пропорция, 40 л. вода, захар докато стане 24-25%, а колко лимонтузу да сложа и въобще да слагам ли? Идеята е да се изкара второ вино. Дрождите естесвено са задължителни.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 13:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6639
Местожителство: София
От дрожди нямаш нужда,има достатъчно в остатъка.Киселина на 40л вода около 40гр...за да има РН 3,3-ама аз бих сложил по-малко...20например.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 13:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Този път помещението в което ще става ферментацията ще е студено, та затова се притеснявам че няма да стане без дрожди.


Върнете се в началото
  
 
 [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима