Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 14:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5798
Местожителство: София
Нали веднъж си сложил,преди да източиш виното???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 02:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Да сложих, но те не измират ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 09:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5798
Местожителство: София
Не и толкова бързо...Има достатъчно в отделените люспи.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Относно поста на Мони Барона:
Такъв проблем нямах.Всичко с ферментацията мина ОК захарта си падна на 0.Не за първа година приготвям гроздето по такъв начин до сега съм нямал проблем.
След изваряване на въпросния мускат това което взех от него бе 60л. на 54градуса.
:respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Kiril8305 написа:
Относно поста на Мони Барона:
Такъв проблем нямах.Всичко с ферментацията мина ОК захарта си падна на 0.Не за първа година приготвям гроздето по такъв начин до сега съм нямал проблем
Много ясно че няма проблем след един месец(зор) ферментация, проблема е бил на 14-15 ден когато реално е трябвало да вариш материала. ''Схващензи''- както казват дойче'тата....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Гроздето беше готово още на 12 ден без никакъв зор, но както и да е.
Завиждам ти за перфектния Немски. :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
С каква цел се повдига ph съдържанието на материала и дали това се прави само при подготовката на материал за ракия, или и при правенето на вино?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Един Пелин написа:
С каква цел се повдига ph съдържанието на материала и дали това се прави само при подготовката на материал за ракия, или и при правенето на вино?

Простичък въпрос, колега, което предполага и простичък отговор.

Намаляваме Ph-то на водата, която добавяме към материала. Плодовете (с малки изключения) са си ОК с Ph-то.

РЕДАКЦИЯ!

Явно съм не разбран, затова последва и нов въпрос.

Слагам цитат:
"София: http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=3441.0

Варна:GH 12, KH ~8, pH 7.5 (данни: patter), GH-9; KH-6; PH-7.6 (централна част, данни: malomir)

Бургас:GH 12, KH 5.5, pH 7.5 (данни: abbaro)

Добрич:GH ~30, KH ~25 (данни: Dido)

Пазарджик:GН ~10,5, KH ~9, pH 7.4 (данни: NO CARRIER)

Самоков:GН ~1, KH ~1, pH 7-7.5 (данни: dido 1)

Стара Загора:GH ~10-11 (ВИК), на БЕШ БУНАР GH ~11.5, минералната срещу нея GH ~ 17-18 (данни: antonionion)

Пловдив (район Южен):GH 13, KH 9, pH 7+(до 7,5)(данни: MiTko)

Козлодуй:GH >21, pH 8(данни: Asmodeus)

Формула за пресмятане на dH: dH= (mgΣ/l) x 2.804, или dH= (mg/l) / 17.5


кв. гр.Божурище
GH = 13
pH = 7.5 - 8
kH = 10

Източник:
http://aquariumbg.com/forum/statii-knig ... -(gh-kh-ph)/

Колеги. Като нас. Кво да ги правиш...

П.С. Мони, извинявай, че ти се мотам в краката, ма и моето е важно. Увеличаваме или намаляване Ph-то с добавяне на киселина?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Последна промяна lhristov на 22 Окт 2015, 23:27, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
С добавяне на лимонена киселина? Или както му казват лимонтузу.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Kiril8305 написа:
Гроздето беше готово още на 12 ден без никакъв зор, но както и да е.
Завиждам ти за перфектния Немски.
То бит и ебан си не признават ама
да ти призная аз за пръв и последен път правя захарност нат 20% за ракия
Та на кратко; От лакомия си викам дай да сложа повечко захар на един материал- направих го
24% да изкарам повечко. Да ама Не, какво ли не му баех 'неще' и 'неще' иска си време
като за вино, поне месец два.Та те така, да ли е било готово на 12 ден един Господ знае :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 00:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Защо бе Мони Барона? За по малко от седмица, 20 литра 24% захарност и джибри от 45 кг грозде плюс дрожди, ми превряха до плътност 0.998. Наистина температурата в мазето ми е 20 градуса че и отгоре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
То тоя пост е за друга тема ама ще пиша тук....
Като заложиш 24% захарност очакваш повече алкохол примерно 16% а не 12%
12.% отговаря на 0 на захарометъра,нали това е идеята да изкарам повече ракия
от този материал.Иначе си залагам 1 към 4 захар вода= 20% захарност и очаквам да падне
на 0 и вяря в казана, фактически губим тия 4 килограма захар които сме вложили допълнително
на 100л материал......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
В моя случай материала си беше за второ вино. За първа година правя опит да изкарам второ вино, понеже нямам преса да изтискам джибрите и вадя по 50-ина процента рандеман. Искам да кажа че нямаше проблем с ферментацията, сигурно съм случил на добри дрожди, знам ли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Гледайки скалата на рефрактометъра, при 25% захарност, очакваното ниво на алкохола е под 15 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Мони не виждам защо е тоя заядлив тон?
Като ти чета поста се чудя вече дали , аз съм залагал гроздето или ти?
Но , щом ще ти олекне - никога не правете като мен защото грам ракия няма да получите от изваряването.
:megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: SCO12 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима