Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 13:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Kiril8305 написа:
Мони не виждам защо е тоя заядлив тон
Няма такова нещо колега,
Ако всичко казано от мен ти го кажа ''очи в очи'' друго ще ме разбереш...
Пс. просто исках да помогна..... :)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Видях я! Снощи я видях и дори си разменихме погледи. Приказно красива и грациозна. Тихата ферментация!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Относно Ph на водата. Аз използвах дестилирана вода за второто вино, грешка ли е или няма значение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Чета внимателно и искам да попитам.
Правя прекрасна ракия няколко
години от грозде, каисии и сливи.
До сега никога не съм добавял лимонтузу за корекция на Ph, въпреки че корегирам захарността и логично добявям вода 1/4.( София област)
И сега въпроса ми е:
каква е причината за добявяне на тази винена киселина? какво подобрява,
гадуси,рандеман,
процес...какво?
Благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 20:07 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Процес , и в този смисъл и рандеман.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Ок, явно ще поставян и аз вече.
А ориентир за количество? Някои предлагат
1гр на литър вода или 1//2гр на литър вода?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 20:49 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Зависи от ПеХато на водата която ползваш. Освенптова винената киселина е по-добър избор от лимонената!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
да разбирам ли , че корекция се прави на водата която се добавя?
А колко трябва да стане Ph то?
и какъв е коректива - гр на литър за 1 ца от Ph то?
Не съм го мерил никога....
Ако е примерно 7 Колко грама да добавя за 40л вода?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 21:53 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Ами добавяш по малко и мериш с ПеХа метъра. Макар че най-общо на вода с ПеХа 7 се слагат 10 грама лимонена киселина за да свали ПеХато до към 3,5 . За съжаление не мога да ти дам по-точен отговор в момента , освен това току що ти дадох данни за лимонената , а не за препоръчваната от мен винена. Аз самият ползвам достъпната лимонена , макар че винената е "правилната" киселина. Сега току виж някой започне да говори за буферни разтвори и съвсем ще те обърка... :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Сега се сещам че жената като разтваря захар за заливане на баклава, изтисква лимон. Дали пък да не питам нея какво Рн гони :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 22:18 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Умният мъж винаги пита жена си! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Току що ми каза че не гони нито Пи Ейч, нито ПиЕйчДи. От баба си знаела че захарта се разтваряла по лесно ако изстиска половин лимон във водата. Ма жена! Кво ли разбира. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 22:35 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Явно разбира от баклава!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Добре де, кажете някаква осреднена стойност за добавяне на лимонтузу при добявяне на 30л вода.
За да има по добър рандеман и процес при правене на ракия!
10, 20, 30 40гр?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 19:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
10гр/10л вода

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима