Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 01:09 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
msergiev написа:
Ами добавяш по малко и мериш с ПеХа метъра. Макар че най-общо на вода с ПеХа 7 се слагат 10 грама лимонена киселина за да свали ПеХато до към 3,5 . За съжаление не мога да ти дам по-точен отговор в момента , освен това току що ти дадох данни за лимонената , а не за препоръчваната от мен винена. Аз самият ползвам достъпната лимонена , макар че винената е "правилната" киселина. Сега току виж някой започне да говори за буферни разтвори и съвсем ще те обърка... :)


Извинявам се че се самоцитирам , но сега забелязах че съм пропуснал да напиша че посочените от мен 10 грама лимонена киселина се добавят на 10 литра вода !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
За обща киселиненост на например червеното вино е прието тя да бъде в рамките на 6-8 гр/л. Това не означава ли, че на всеки 10 л добавена вода трябва да се добавят 60-80 гр винена киселина (или лимонена к-на ако крайния резултат е ракия)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 23:02 
Online
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
а пх-то на водата къде отиде..
:) http://aquariumbg.com/forum/index.php?a ... icles&n=96


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 07:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
В повечето случаи е вярно, че по-високата киселиност означава ниско рН и съответно обратното, но това не винаги е така и зависимостта между тях не е линейна функция. Когато приготвям захарен сироп за джиброва ракия, на 10 л готов такъв добавям 2 или 3 пакетчета по 10 гр лимонена киселина. Така рН става 4.5-5, при първоначално рН около 7. Измерването го правя с рН лентички, което разбира се е доста грубо, но за ориентир върши работа (китайския рН метър от ибей се оказа провал). Не добавям до 3.5 защото и така резултата е повече от добър.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2015, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
другата седмица смятам да варя едно 100л казанче с патоки и винена кал(от 200л винце)
1.Трябва ли да сложа лимонтузу, все пак има и 20тина литра и повече вода добавена при заплакването на съдовете?
И имам и миризливо на сяра вино и винена кал от бяло вино.
2.Ще съсипя ли ракията или и няма нищо?
Все пак ще правя преварка!
Очаквам съвети по двата въпроса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2015, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 108
Местожителство: Варна
1. Лимонтузу се слага на захарен сироп, който ще се подлага на ферментация
2. Сложи едно пакетче сода за хляб в казана за неутрализация
(А тази смрадлива кал не знам въобще защо ще я дестилираш).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2015, 12:31 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
И аз се чудя тази кал защо ще я слагаш?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2015, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Сега разбрах колко тъп въпрос съм задал за лимонтузуто......
Благодаря.
А и логиката , както и вие, ми показва че смрадливата кал ще се изхвърля...
Все пак качеството трябва да бъде водещо, нали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gursell и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима