Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2015, 18:13 
Offline

Регистриран на: 29 Авг 2015, 18:05
Мнения: 2
Продават ми казан за ракия 120 л. но често материала не е повече от 60-70 л. Има ли значение колко ще сложа? Долива ли се вода? Или просто да си намеря по малък казан?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2015, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Мисля, че ако е над половината, не би трябвало да има проблем. Ще завърши по-рани дестилацията и няма да трепериш за високи температури. В случая в 120 литров казан аз бих налял 60-70 литра. Ако материалът е гъстичък ( а и за всеки случай), може да долееш 10-20 литра кладенчева (не хлорирана ) вода.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2015, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
60-70 литра предпочитам да ги изкарам на два пъти или на три пъти ако е гъст материала. За да може след първото варене ако се наложи да се внесат корекции в начина на дестилиране а не да доливам с вода за да запълня казана. Имал съм случаи в рамките на 48 часа да зареждам 5-6 пъти. И си е удоволствие, в мазето, на ток, няма пушеци, по всяко време на денонощието може да се работи... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2015, 21:39 
Offline

Регистриран на: 29 Авг 2015, 18:05
Мнения: 2
Ок но въпроса е ако взема по голям казан мога ли с по малко материал да паля печката? Или ще има проблем?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2015, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ако казана е изолиран или вграден както са селските, не е добре да се зарежда наполовина. Когато към капака остане голяма площ без да се умокря, започват да се натрупват фини частици от джибрето. Има голяма вероятност те да се нагреят на доста висока температура и придават кофти дъх.Нещо като когато казана загори.Зависи какво се вари. Имал съм такъв гаф с череши. Джибрето се пени много .

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима