Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 11 Дек 2017, 23:40 Дата и час: 11 Дек 2017, 23:40

Часова зона: Европа/София




 [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2015, 18:13 
Offline

Регистриран на: 29 Авг 2015, 18:05
Мнения: 2
Продават ми казан за ракия 120 л. но често материала не е повече от 60-70 л. Има ли значение колко ще сложа? Долива ли се вода? Или просто да си намеря по малък казан?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2015, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 232
Мисля, че ако е над половината, не би трябвало да има проблем. Ще завърши по-рани дестилацията и няма да трепериш за високи температури. В случая в 120 литров казан аз бих налял 60-70 литра. Ако материалът е гъстичък ( а и за всеки случай), може да долееш 10-20 литра кладенчева (не хлорирана ) вода.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2015, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
60-70 литра предпочитам да ги изкарам на два пъти или на три пъти ако е гъст материала. За да може след първото варене ако се наложи да се внесат корекции в начина на дестилиране а не да доливам с вода за да запълня казана. Имал съм случаи в рамките на 48 часа да зареждам 5-6 пъти. И си е удоволствие, в мазето, на ток, няма пушеци, по всяко време на денонощието може да се работи... :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2015, 21:39 
Offline

Регистриран на: 29 Авг 2015, 18:05
Мнения: 2
Ок но въпроса е ако взема по голям казан мога ли с по малко материал да паля печката? Или ще има проблем?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2015, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ако казана е изолиран или вграден както са селските, не е добре да се зарежда наполовина. Когато към капака остане голяма площ без да се умокря, започват да се натрупват фини частици от джибрето. Има голяма вероятност те да се нагреят на доста висока температура и придават кофти дъх.Нещо като когато казана загори.Зависи какво се вари. Имал съм такъв гаф с череши. Джибрето се пени много .

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: SCO12 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима