Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2015, 15:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2015, 12:49
Мнения: 3
Здравейте, повече от месец ме мъчи този въпрос и реших да потърся мнение и опит от колегите в този форум. Та... през юли месец тази година правих черешова ракийка когато и беше сезона..., варих я на казан с колона, който е с бирен кег 50л. и електрически нагревател от пералня, който е вътре в него монтиран. В кега съм сипвал само сока, без черешите, но въпреки това в него има малки парченца череши, които според мен не би трябвало да правят проблем. Всичко беше ОК, само с изключение на това, че от 2 казана материал и двата пъти загоря на края, когато реално започва вече да излиза патоката (когато падне градуса на алкохола който излиза под 40), като течността която започва да излиза тогава е с вкус все едно е сипан пепелник с фасове в нея... Аз я отделих разбира се тази патока, не е развалила хубавата ракия, но все пак от двата казана са 5-6 литра, което при преварка са си поне 2 литра хвърлена хубава ракия, а и след това изваждането на нагревателя да се почисти от загорялото си отнема време... Та питането ми е ако някой се е вече сблъскал с такъв проблем и му е намерил решение да сподели ако може. Интересното е че, на казана съм вече варил от грозде и стафиди и не е имало такъв проблем както при черешите...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2015, 15:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2015, 12:49
Мнения: 3
Предполагам че просто някои плодове са си просто по склонни към загаряне и когато намалее съдържанието на алкохол в казана се вдига като цяло градуса на течността в него, то това си го отчита и термометъра на казана... но как да се избегне това?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2015, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Вътрешен нагревател,е те такава простотия нема.Дано не ми се сърдят колегите,мое мнение.Щом си успял да загориш "вино" от череши,какво ли ще стане ако вариш круши или дюли?Ако беше външно подгряване,щях да кажа че е неправилно,силно подгряване.
Изхвърли този нагревател и си вземи един газов котлон. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2015, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2015, 12:49
Мнения: 3
Благодаря за съвета колега, но това ме съмнява да реши проблема... факт е че загарят и казаните с външно подгряване и е най лесно да се каже че е било силно подгряването за да загори. Тук нагревателя грее през цялото време с една и съща мощност и е факт че през цялото време не загаря, а загаря съвсем на края, тогава определено течността е по-малко и температурата е с няколко градуса по-висока, но силно ме съмнява с тези няколко градуса да минава точно на границата на загаряне... по скоро има според мен друго научно обяснение този процес и моля ако някой има някаква теория по него да я сподели :lab: Иначе за подгряването с електрически нагревател ще ме извиняваш, но моето мнение е че това е най добрия начин, идеята съм я взел тук от този форум :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2015, 00:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Щом загаря материал,толкова рядък и то всеки път,колко да е добър :nixweiss:
Но всеки си има изградени навици и начини :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2015, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Бат Стефчо, щом си чел тук би трябвало и да намериш начин да намалиш мощността за накрая.
За 2-3лв. ще си направиш регулатор та стой та гледай. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2015, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
BatStef4o написа:
Иначе за подгряването с електрически нагревател ще ме извиняваш, но моето мнение е че това е най добрия начин, идеята съм я взел тук от този форум

А'ве не най добрия начин,да разпределиш 2 киловата на 1 квадратен метър или на 0,20км не е все тая, загаря си.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2016, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
Решения против загаряне на казана от форума

1.Електрически казан /подгряван с електричество/ се слага регулатор. Терморуглатор с реле или транзисторен за управление силата на тока .
2.За другите видове казани, сърбите монтират бъркалка в казана.
3.Джибрите се прецеждат преди варене и в казана се слага течност.
4.Двойно дъно/мрежа или перфорирана ламарина/, което пропуска само течност до дъното на казана.
5.Сред варенето, в джибрите се добавя студена вода и тогава се изчиства казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима