Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 9
Здравейте, нов съм във форума и ще помоля за съвет. Имам десетина асмички от сорта Кайлъшки рубин в село Згалево-Плевенско. Това им е пета година и имат по около десетина килограма грозде на всяка. Но закъснях със беритбата и тази сутрин след толкова дъжд забелязах по няколко грозда доста мухлясало. Мога да го бера най-рано утре по обяд. Мисля да процедирам по следния начин:
1. Отделям здравите гроздове и ги смачквам за вино (много ми го похвали директора на ЛВИ-Плевен, дано не го е прехвалил).
2. Мухлясалите гроздове ще преплакна в кофа с вода, като падне мухлясалото ще отива за ракия с другия материал.
3. Почиствам колкото мога повредените гроздове, преплаквам ги и всичкото за вино (ще сулфатирам с максимална доза).
4. Смачквам, сулфатирам, след 3-4 часа отделям сока и продължавам на воден клапан (като за бяло вино).
Ще се радвам на всякакви съвети и препоръки!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 15:29 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Най-напред погледни тук.

Този идея, да правиш ракия от мухъл, не е подхожда много на този форум. От лош плод добра ракия не става.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 9
Мамка му и временце - вали като из ведро. Сега го огледах по-подробно, не е толкова зле. Но и на мерлото има малко загнило, та и за него е време. Ще поизчакам поне да намалее дъжда и го започвам. Искаше ми се да сложа отделно кайлъшкия рубин, но май ще ги събера мерлото и кабернето. Някой правил ли е такъв "букет" и дали няма да сбъркам ако го направя. Около 50Х40Х10 % кайлъшки рубин, мерло и каберне. Ако изчакам още се страхувам да не се порази всичкото. Но със сигурност ще съм единствения аджамия който бере грозде в такова време :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 9
Измих два грозда, около 20% са така. На живо изглеждат по-добре, тия са от най-много засегнатите. Това е кайлъшкия рубин, мерлото почти няма - само единични зърна.
Нееее, отказвам се! Няма никакъв шанс да спре дъжда, ако утре е спрял - тогава ще го бера. Сега е мисия невъзможна. Каквото устиска, това ще е!


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 16:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Грубите танини на рубина добре ще си паснат с по-мекото мерло...но ще е далеч по-добро виното след 1 година,когато омекнат танините.
Това с мухала изглежда страшно лошо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима