Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 18:39
Мнения: 10
Здравейте.
Още от дете имам голям мерак да си направя сам винце и ракийка. Поздравления за хубавия форум има много полезна информация, и за няколко дни четене може да се каже, че научих много полезни неща. В крайна сметка при всеки нещата протичат по различен начин. Допуснах някой грешки които до година ще избегна. Тъй, че да споделя моя случай:
На 20.09 обрахме около 160-180кг. червено грозде Памид. Заложихме в 2бидона. 1вия бидон е 150кг. който беше напълнен на 70% със намачкано грозде с чепките (нямаше машина за махането им, а и време нямаше. Мисля, че тук някаде четох, че ако се сложи винцето в дъбово буренце не е фатално...). 2рия бидон около 40кг. Сега идва грешката: Понеже беше късно оставихме материала без да сулфитираме. На другия ден взехме култивирани дрожди, активатор и серниста киселина. При първоначалното замерване на захарността беше 20%. Добавихме 5кг. захар и процента стана 22. От тук грешката.... Забъркахме сернистата (200мл.мисля, че на тези килограми е добре) и дрождите на едно място (след това прочетох че трябва да минат 2часа, а ние направо със сернистата абе луда работа). И така изсипахме бълкоча на изглежда започнала ферментация (бяха минали 12часа). На другия ден нищо. Вече разбрах, че сме избили всички дрожди. Взех нови дрожди и заквасихме. Сложихме и активатор. На следващия ден вече се беше вдигнала шапка но чак бурна ферментация не. Мерим захарността под 10 (общо с прекъсването на 4тия ден). На 5тия ден захаромера потъна като пирон. Температурата през тези дни беше 20-25градуса навън, в шапката 25-26. Имаше мирис на сяра и затова бъркане по 3пъти на ден, претакане и един активатор да не са гладни гадините. Днес е 7ми ден и шапка не се вдига като преди а по-малко. Почти седи потопена. Мириса на сяра понамаля. Винцето на вкус се оформи и няма грам сладко. Видимо все още ферментира по малко, но днес паднаха температурите 17гр. е в гаража. 100литрово буре чака в мазето закиснато да бъде измито и опушено. И така имам няколко въпроса:
1. Възможно ли е за 5дни да изчезне захарта? (заедно с прекъсеането)
2. Количеството серниста която сме сложили много ли е?
3. До кога да изчакам преди да източа винцето? Шапката цялата ли трябва да се потопи?

След това мисля джибрите да заминават на ракийка. Тук всъщо имам няколко въпроса. До колкото разбрах колкото вино сме източили толкова 20%захарен сироп да върнем. Да сложа само един активатор защото дрожди си има и да изчакам преди да пека докато захарността падне отново на 0 (тоест да ферментира пак).
Мерси на всички отзовали се предварително.
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 21:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
1.Да
2.За мен- малко е отгоре, ако е здраво гроздето нече е нещо фатално-иначе по предписание си точно...дозата е 2мл на литър(кг смляно)
3.Щом няма сладко и аромата ти харесва-сваляй от джибрите.
На въпросите за ракията си си отговорил сам.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 18:39
Мнения: 10
Мерси за отговора.
Изглежда, че въпреки грешките ще има резултат. Искам също така да ме посаветвате дали ако утре източа винцето (днес ще измия буренцето, да може до утре да изсъхне и да го опуша), и дефакто утре ако източа, дали до 05.10 (заплата) ще им стане нещо на джибрите ако ги оставя така?
Също така след като сложа сиропа и ферментира, да пека направо с джибрите или да източа и да пека само сока. Нямам преса за да ги пресовам, но се опасявам да не загорят в казана(меден).
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 15:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Ако можеш да завиеш(затвориш плътно )джибрите до 5ти не е проблем.
Винаги дестилацията без джибрата(едно грубо прецеждане през шпакловъчна мрежа е достатъчно) става по-бързо и няма опасност от загаряне.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 18:39
Мнения: 10
Мога да затворя бидона плътно защото е с хубава скоба и уплътнение, но над джибрата ще има въздух... Дано успея направо утре да купя захарта.

А иначе буренцето е 100лт. но немисля, че ще мога да го напълня..... Дали ще стане за тихата ферментация ако не го напълня до-горе?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 22:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Ще стане за тихата..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
Няма никакво значение колко е пълно бурето при протичането на тихата ферментация. Трябва обаче да е на воден клапан. Най-простият клапан: пробива се отвор в тапата на бурето. В отвора плътно се прокарва маркуч, на няколко сантиметра под тапата. Другият край на маркуча се вкарва в бутилка с вода. Липсата на мехурчета в бутилката е сигнал, че ферментацията е приключила.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 22:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
М не е точно така...не е добре да има много свободно пространство над виното.За маркуча,също е рисково тъй като сега има колебания в температурата.Като има доста пространство над виното е възможно газовете да се свият и да смукне от водата в шишето,което никак не е добре...За това по-добре ползвай воден клапан S-ка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 18:39
Мнения: 10
Отново мерси за отговорите.
И така развръзката от вчера:
След обяд набързо направих приспособлението от надупчената тръба за мръсен канал. Голямо дупчене падна но резултата беше удивителен. :) Също така си купих и маркуч Ф10(Прозрачен). Влизаме в гаража, забиваме въпросният уред в големия бидон, мушкаме маркуча вътре и на принципа на скачените съдове започва източване. И така първа кофа, втора кофа, трета кофа, четвърта кофа. На петата започна да ми тупка сърцето и общо взето от големия бидон източихме 72-73литра вино. :D От малкия бидон около 15-20 и така общото количество е около 90литра винце. Надмина и най-големите ни очаквания. На хубаво измитото буре запалихме за всеки случай 2см. серна лентичка, че буренцето не е използвано отдавна. И така буренцето почти се напълни. Купихме едно пластмасово клапанче за буренцето което пасна идеално на отвора в капака. Капака е плътно затворен и запечатан с Болкид. И сега идва чакането. И така искам да попитам следното:
1. Може ли от канелката да токвам по-малко за да дегустираме винцето?
2. Кога ще почне да изкарва въздух и ще бъде ли видимо на клапана? Днес сутринта слязох в мазата и гледам, гледам но нищо на въпросният клапан). :?
3. 90лт. винце дефакто трябва да върна в джибрите 68лт. вода и 22кг. захар?(надявам се да не бъркам). И мога ли примерно да не завирам цялото количество вода, а да завря захарта в 20литра вода примерно и да прибавя към цялото количество защото нямам подходящ съд?
Прикачвам снимки на въпросното приспособление за източване и водният клапан за хората които не са ги ползвали до сега. Надявам се темата да бъде полезна и за други хора като нас.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 18:39
Мнения: 10
Вчера сложих захарния сироп в джибрите (70лт. вода + 20кг. захар). Ферментацията в бидоните започна веднага. Притесняваме виното в бурето за тиха ферментация. 2ри ден е днес, а през клапана няма бълбукане.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 15:43 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Ами отвори бурето и виж протичат ли процеси .Възможно е да не си уплътнил водния .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 21:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Само като гледам бурето и ми се плаче...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 18:39
Мнения: 10
:skeptisch: Какво трябва да означава това, че ти се плаче? Старо е но е почистено хубаво и си е от червено вино.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 22:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Старо,мръсно,ръждиво-около него влага и мухъл,бири...-какво очакваш да ти даде?
Далеч по-добра работа ще ти свърши един пластмасов бидон.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Извинявам, се че пиша в чужда тема, но въпроса ми е най- близък до тази.
Днес ще разделям ширата от майката и съм приготвил голям бидон около 200л., в който да сипя около 100л. вино. Бидона се затваря много добре, ще сложа и воден клапан. Проблем ли е все пак остатъчното празно място в бидона, около 1/2 от обема му? Да тичам ли да купувам нов по- малък бидон?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима