Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 11:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 18:39
Мнения: 10
Гиздо, малко по-нагоре има отговор на твоя вапрос.
Що се отнася до буренцето, с това разполагам - това използвам. Писах в началото, че ми е за сефте..... Просто за 1ва година е голям кеф. Че е старо буренцето старо е. Че има ръждичка от пръстените - има. Че няма мухал - няма. Бирата какво пречи немога да разбера (немога ли да пийна една бира в мазето до бурето? :o ).
Както и да е цял живот хората са използвали съдове от нераждавейка и бидони....
И така вчера се нервирах и извадих клапана. Винцето си екстра май. Чуеат се някакви шумове и има балончета по повърхността. Опитах на вкус и ми се струва екстра. Сигурно защото има празно пространство в бурето и самото вино не отделя толкова интензивно газове, защото го задаржах с джибрите 2дни след края на бурната ферментация. Мисля че е добре уплътнено но гаранция няма. Смених все пак клапана с маркуче и чаша с вода. След малко отивам да видя бълбука ли или не.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 11:20 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Има балончета - има CO2 . Не ти е херметичен клапана .Постарай се малко повече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Бурето си е готино,но защо не го занесеш на бъчвар,за 30-40 лв. ще го почисти,ще смени обръчите и ще си имаш ново буре :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Клапана е по-добре от маркуче в буркан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 00:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
vnnaidenov написа:
Клапана е по-добре от маркуче в буркан.

Да де и ако има рязък спад в температурата (недайси боже) и течността от буркана влиза
(се засмуква) във Виното.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 11:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Или ако токваш да опитваш :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 12:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 18:39
Мнения: 10
Здравейте.
Нямаше бълбукане и в буркана, затова го отворих и затворих на ново с клапана като сложих и по-голямо количество болкид. Мисля, че вече със сигурност е херметически затворено. Също мисля, че и първоначално си беше добре, но просто ще трябва малко повече време за да почне да изкарва газове, тъй като има празно пространство и сигурно ще трябва да направи по-голямо налягане за да избълбука. Буренцетата са 2. Със сигурност ще ги откарам да ги оправят, но ще бъде след известно време, тъй като напролет заминавам за чужбина. Както казах тази година целта ми е да си направя кеф и да разбера как стават нещата. Иначе като врътна канелата да източа за проба, водата в клапана се връща на долу, което означава, че е херметично затворено....
Винцето е екстра на вкус, цвета му е екстра и почва да се избистря. Вече е 4ти ден в бурето. Като го отворих да го погледна, по повърхността има балончето а и се вижда как излизат нови. Температурата в мазето е постоянна 18-19градуса. Значи ферментацията си е ОК. (А как мога за проверя алкохолният градус на виното?) :? Материала за казана е готов. Превря и захарността падна на нула. За четвъртък съм запазил час на казана и ще печеме ракийката.
Мерси на всички за отговорите.
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:36
Мнения: 19
Алкохолният градус на виното можеш да го провериш с виномер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 16:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Писал си във водещият пост:
"При първоначалното замерване на захарността беше 20%. Добавихме 5кг. захар и процента стана 22. "

Ако това е вярно, теоретично алкохола ти е около 12+ об%. Лично мен тези 20% за памида малко ме съмняват. Хубавото е, че сте добавили захар. И 18 да е пил памида, пак добре. Алкохола ще да ти е около 11+ %. За свежо, леко вино от памид е екстра.

Не знам какво очакваш от бурето, но едва ли нещо ще помогне. Ще даде на виното.

Просто на вината от памид това им е чара - свежестта и ефирността. И... нема кво да го държиш в бурето. Дай му две, три седмици да се избистри и го почвай. И до Нова година да е свършило :megagrin:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2015, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 18:39
Мнения: 10
Здравейте.
Незнам колко е верен захаромера но гроздето беше изключително сладко.
Вчера токнах половин кана винце и след дегустирането всички сме на едно мнение: Винцето е идеално. Вкусът му е екстра, цвета е екстра (още е малко мътничко), има лек мирис на сероводород (щом барна въздух мириса изчезна, затова предполагам, че с откаляваното този мирис ще изчезне). Вече е в бурето 10дни. Мисля да го изчакам още толкова и да откалявам. Незнам дали ще го ометеме до Нова година, но ще се постараеме. Вчера изпекохме и ракийката. Пекохме само ширата и ракията стана уникална. Мирис и вкус прекрасни. Оставил съм ракията в дамаджана с отворена капачка. Ще оставя така за 5-6дни и ще разреждам с минерална водичка до 42градуса. Четох за аерирането но честно казано не ми се занимава защото количеството не е кой знае колко и ще замине за нула време, (Имам едно 5литрово черничево буренце което мисля да напълня).
Равносметката от 180кг. грозде е: 90литра винце и 20литра 50градуса джиброва ракийка. :)
Мерси отново на всички отзовали се.
:respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2015, 08:50
Мнения: 3
Здравейте, имам следната питанка:Направих материал от смокини но вече 30 дни и още не е "паднал". В помещението в което е температурата варира от 18 до 22 градуса, което според мен е нормално.Захарността в началото беше почти около 25 / знам , че е критична/. Въпроса ми е ако сега добаява малко вода ще се ускорят ли нещата или има вероятност да се развие оцетнокисела ферментация???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 12:14 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Че не е паднал-ясно,но не казваш да ли ври и каква му е захарността(в този момент)?

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2015, 08:50
Мнения: 3
Да,ври а пък захарността ще замеря довечера и ще докладвам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 09:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2015, 08:50
Мнения: 3
Захарност 3%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Здравейте!
Един такъв въпрос ме мъчи и мен.Преди две седмици си подготвих джибрата от домашно грозде залях със захарен сироп в съотношение захар вода 3:1.Ферментацията тръгна веднага.След 14 дни шапката падна и материалът за варене се избистри - измерих със захаромер 0 захарни градуса.Завих устата на пластмасовия бидон със найлон сложих му капака и го щтракнах със скобата му.След два дни обаче реших да погледна от любопитство просто , като надигнах капака и найлонът и видях отново изплувала шапка , разбърках я и на другия ден вече шапката я нямаше.Пак завих със найлон устата на бидончето и от тогава на сам повече шапка не е изплувала.
На какво се дължи това ?
Дано съм обяснил правилно , ако не съм използвал правилните термини моля да ми простите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима