Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 18:30 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2015, 18:19
Мнения: 2
Здравейте, имам нужда от бърз съвет! Прочетох някои теми но не намерих отговор, а ми трябва спешно!
Гроздето което купих е мерло. Взех го на 22,09, но го смачках на 24,09. Хората които го прекахара през машината казаха че " е търгнало" и ни посъветваха да сложим на 120-те кг грозде 200мл сярна киселина- това и направихме. На следващия ден сложихме дрожди за червено вино и започна ферментация. Два дена преточваме материала но мирише страшно лошо. Какво може да се направи, със сигурност е от сернистата киселина. Може ли да се неутрализира и ще стане ли изобщо вино?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 20:16 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2015, 18:19
Мнения: 2
Никой ли няма да изкаже каквото и да било мнение?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
Ако е била тръгнала ферментация не е трябвало да слагаш киселина. Тя убива дивите дрожди, които само няколко часа след тръгване на ферментацията вече са в огромни количества. Те бързо започват да се разлагат и се появява много лоша миризма. В такива случаи положението обикновено е неспасяемо, но направи следното: източи сока в чист съд. Джибрите изхвърли без да ги изстискваш. Ако до два три дни миризмата не намалее можеш смело да изхвърлиш и сока.
Приятел технолог от Винпром Сливен ми е казал да не слагам серниста киселина при меленето на гроздето именно поради опасността да се появи точно този проблем. Замирише ли на развалени яйца - изхвърляш всичко и започваш отначало. Ако ти е останало желание и разбира се пари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 23:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
.
stanimirkata написа:
Приятел технолог от Винпром Сливен ми е казал да не слагам серниста киселина при меленето на гроздето.

Глупости...слага се точно при меленето.
Изчакай...добави азот,много е възможно за изчезне миризмата на яйца.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Наистина ли си сложил сярна киселина :?:
Сулфитира се веднага след меленето, но не и при започнала ферментация, като в случая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 11:58
Мнения: 62
Два дена преточваме материала но мирише страшно лошо. Какво може да се направи, със сигурност е от сернистата киселина. Може ли да се неутрализира и ще стане ли изобщо вино?

Нармално е в началото да мирише мъста след,като има в нея серниста киселина.
В твоя случай си предозирал с 80мл,което не е страшно. Просто остави съда отворен да се проветря разбърквай материала всеки ден. Сернистата киселина представлява разтворен сериен двуокис във вода.
С течение на времето до ставането на вино ще се отмирише просто се иска търпение.
И не ги слушай тия технолози дето ти разправят,че няма да се получи ферментация и да си изхвърлиш материала,че ме избива на смях. Ако все пак има някакъв дъх виното,което е малко вероятно просто го свари на ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 18:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Има и друг начн за премахване на мириса на яйца при вино...но по нататък за него.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
бай Танас написа:
Наистина ли си сложил сярна киселина

Много е важно да отговориш! Какво му сипа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 18:07 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Важно е, дали се е объркал при писането или при сипването...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима