Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Тъй като съм съвсем нов в този форум и не мога да чета повече, щото взех да се обърквам от многото написано тук, както и от наличието на противоречиви мнения по темата, реших да споделя моя план за действие по тая тънка материя. Искам да уточня , че не разбирам от производство на домашна ракия, затова повечето неща съм взел директно от форума, включително и съм копирал цитати от корифеите тук/надявам се да не ми се разсърдят за това/. Спрял съм се на технология, която е плагиатствана от различните мнения тук и на мене най-много ми допада. И така..План за действие
1 Купуване на гроздов материал , червено грозде Мерло и Каберне примерно-100кг.
2.Махане на чепките и изгнилите зърна
3.Намачквам зърната с ръце/ох, котьоо/ или дрелка и слагам материала в 2 х120 л. бидона
4.Измерване на захарността и градиране със захар до 24 %. Ако е повече от 24% - добавям вода.
5.Тъй като температурата в помещението ми е 14 градуса - постоянни, се мъча да направя температурата в бидоните на 20 градуса/ тъй като Температурния диапазон за ферментация на купените дрожди е 20 - 35°С/. НЕ СУЛФИТИРАМ!
5.1. Слагам винена киселина, която спомага за разграждането на захарта и помага на дрождите за преработката И, 10 гр. на литър течност или около 100 грама в случая.
6.Посяване на питомни дрожди Винени дрожди Zymaflore FX10, съм си избрал. Правя стартер, посявам дрожди в малък обем и чакам да почне ферментация..6-7 часа ) ...за 100 кг примерно 2-3л. Внасям стартера в пращината и не поне 798 часа. След това бъркам за да се омешат хубаво с останалия материал в бидоните.
7. Чакам да се случи бурната ферментация като през това време, продължавам да държа 20 гр. температура на бидоните с бутилки с вряла вода и обдухване с калориферна печка и разбърквам енергично с дрелка по 2-3пъти дневно за да вкарам кислород, необходим за първоначалното размножаване на дрождите.
8. Надявам се като започне бурната ферментация да не ми се налага повече да топля бидоните, а да се използва повишената температура от самата ферментация, като пак ръзбърквам, но по един път дневно, за да не вкарвам кислород,тъй като дрождите разграждат захарта в анаеробна среда и да мокря шапката да не и се вдигне много температурата за да се раззвият некви лоши буби.
9.Ако не е достатъчна тази "повишена температура" по т. 8 - увивам бидоните с някакъв изолатор за да поддържам оптималната температура за тези дрожди 22,5 градуса, съответно махам изолацията ако температурата стигне 25 градуса и охлаждам с замръзнали бутилки ако отиде над 25 градуса.
10.Продължавам да разбърквам по 1 път на ден, за да мокря образувалата се шапка и да и намялявам температурата. Чакам захаромера да се топне до 0 градуса или да потъне целия, дай Боже.
11.Ако можех да потопя шапката с нещо, въобще нямаше да бъркам ширата, а щях само да дегустирам за появата на лоши миризми и кисел вкус.
12. Захаромерът като падне на 0 , че и под нея си търся казан!

Ще съм благодарен на всякакви съвети, предложения, препоръки критики и др.


Последна промяна jiwano на 30 Сеп 2015, 19:35, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 18:16 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Ако искаш да се застраховаш, прочети и за винената киселина там...

... и да донесеш едно шише на сбирката, да се похвалиш ;)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
По т. 6 мисля, че не трябва да разбъркваш джибрите веднага след изсипването на стартера, а да изчакаш 8-10 часа. Обяснявано е във форума.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Благодаря, Жоро. Имаше такова обяснение, и аз го бях чел някъде, но го загубих от многото четене. Сега ще го едит-на. :klatsch:
На администратора, благодарско за винената киселина, пропуснал съм я! Даже открих къде в София я продават - в магазина на сортови семена. По бакалиите продават само лимонена, а тя от форума разбрах, че не става. За бутилката за сбирката няма проблем, само да стане. А, и кога е тази сбирка, да се приготвя подобаващо. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 19:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
А защо не дрожди за трудна ферментация, например Actiflore BO213. Работят от 12 градуса. Едно първоначално затопляне на материала и от там нататък да се оправят. Отпада цялата занимавка със следеннето и поддържането на температурата. По-бавната ферментация при по-ниска температура би трябвало да запази по-добре и ароматите.
И 100 кг грозде спокойно ферментират в 120 литров бидон (след премахване на чепките така или иначе ще останат около 95 кг).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
А защо не дрожди за трудна ферментация, например Actiflore BO213. Работят от 12 градуса. Едно първоначално затопляне на материала и от там нататък да се оправят. Отпада цялата занимавка със следеннето и поддържането на температурата. По-бавната ферментация при по-ниска температура би трябвало да запази по-добре и ароматите.

Защото такива дрожди използва ilysha, който е един от уважаваните съфорумници тук. Може да е било по друг повод. Нека ако чете тази тема да сподели, иначе наистина Actiflore BO213 ще ми пасва, по добре на ниските градуси на помещението, ама знам ли?

И 100 кг грозде спокойно ферментират в 120 литров бидон (след премахване на чепките така или иначе ще останат около 95 кг).
Щото не мога да ги измъкна тия 100 кила от мазето, брат! :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 01:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Щото не мога да ги измъкна тия 100 кила от мазето, брат! "
Правиш всичко в единия бидон. Като стане за казана с кофа прехвърляш от бидона, който е в мазето, в другия поставен там дето трябва да го измъкваш :)

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 05:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
jiwano написа:
Щото не мога да ги измъкна тия 100 кила от мазето, брат! :lachtot:

Аз по тази причина специално за бидоните си купих такава количка. Прехвърлям в 70 л бидони и на бегом по стълбите нагоре. ;) Голямо удобство е! :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Прав си за бидоните, Иво. А и отгоре на всичкото имам такава количка. Мерси за акъла!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 00:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
и такааа...Купих си 95 кг грозде. Мерло и каберне - 50/50. Махнах чепките и изгнилите зърна/те не бяха много/.Разказа ми се играта с това упражнение, ама нейсе, викам си, за първи път ми е. ПОДХОДИХ мераклийската. Намачках зърната с дрелката в 1 х120 л. бидон. Междувременно мерих захарността - даде 20%. Фукнах му захар - общо 4 кг на 95 -те литра и го докарах до 23%. Докато го ронках си направих стартера от винени дрожди, избрах Actiflore BO213, щото не ми е много висока темп. в помещението/16 гр./ по следния начин: Разтворих 20 гр. буби в 400 мл. вода със захар "на око". Водата беше около 36 гр. - да не пари на ръката. Отделно загрях около 2,5 л. от гроздовия сок на 40 гр./май малко прекалих/. След като свърших тая работа слязох в мазето и продължих да си ронкам гроздето/никога повече/ :datz: След, сигурно час изсипах захарта и бубите в загрятия гроздов сок/той беше поизстинал/ за да не ги стресирам бубите. Е това ронкане....край няма. Междувременно си мислех за ромката дето ме излъга с кантара и трябваше да ходя още един път да ми даде още грозде, щот детето, дето ми ги пресипваше щайгите се "било объркало" Деца..... кво да ги правиш, не разбират от килограми. Като приключих с "ронкането" разбих хубаво с дрелката и изсипах стартера в материала - без да бъркам, следвайки съветите на специалистите тук, у форума. Ще бъркам чак утре сутринта - да вкарам кислород на дрождите - да се плодят на воля. Винена киселина, не сложих. Може би утре ще ходя до женския пазар да купя щото тук освен лимонена друга няма. Имам една идея - да точна малко гроздов сок и да се опитам да си направя вино, щото матриЯла е много хубав, поне за сега.
Прикачени файлове:
84f098bdb78f5d0e9498c5b31fc4cfc3a56286ae48112799c8efca3bc4f507b7.jpg

Поздрави!


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 22:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Не слагай киселина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Купих, но добре, че не сложих. Благодаря ilu6a


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Днес 06.10 сутринта джибрето вреше. разбърках сместа /много гъста/ и премерих със захаромер показа над 25????. Към обяд пак го погледнах вече НЕ вреше.
Към 16.00 часа отново никакви признаци на живот: тук таме пяна , но много малко. Бръкнах с един прът вътре и се оказа, че на дъното има доста неразтворена захар- сигурно около 1 кг. Пресипах в друг бидон/120 буркана с материял /омния - от 800 гр./, значи около 96 л. материал.
Сложих в новия бидон 6 л. топла вода. Захаромера падна с едно деление и вече показва 24. Гроздовия сок вече прилича на гъста чорба и може да се бърка. В следващите дни до днес 10.10.15 г. бъркам по 2-3 пъти всеки ден. Околнаота температура е 14 гр. в шапката 15 гр. Ври си ,но не е бурна ферментация. Чува се шуптене. Като отвориш бидона удря мирис на спирт. Шапката е с дебелина около 30 см. На вкус е като сладък гроздов сок с леко газиран нюанс. Много вкусно. Днес го завих с едно одеало за да повиша малко температурата. Като че ли се вдигна леко. Мерих захарността - 20 %, това на 15 - гр. температурни. Мисля да разредя малко бърканията, предвид това, че дрождите би трябвало достатъчно да са се размножили, а за алкохола трябва анаеробна среда.
10.10.15 г. вече не го бъркам. Само потапям шапката от време на време.
13 .10.15 г. Околната температура вече е 13 градуса. Времето захладня. Съвсем лекичко си шумоли. Това е долния температурен лимит на дрождите - явно им е студено и не работят както преди. Мерих захарността -10%. На вкус - приятно. Захарност, почти не се усеща. Леко газирано. Ще яде Хасан баница - май. Дали да не си отсипя 1-2 литра , да го пробвам за вино :megagrin:
Не знам дали правя всичко според правилата. Ако нещо бъркам - моля за поправка!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Не го тормози повече, ами му дай топло. Още в началото си е било наред.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Не разбирам, защо изневери на първоначалния си план?

"7. Чакам да се случи бурната ферментация като през това време, продължавам да държа 20 гр. температура на бидоните с бутилки с вряла вода и обдухване с калориферна печка и разбърквам енергично с дрелка по 2-3пъти дневно за да вкарам кислород, необходим за първоначалното размножаване на дрождите."

Ето ти проблеми. Дрождите, че са толерантни, да. Но колко да са?

Аз го казвах и в друга тема, ще го повторя и тук. "температурният диапазон за да станат червени вина + 22 ±2°С. За бели +20±2°С."
За профитата не говоря. Слагам и krasy7 сред тях, защото съм му опитвал виното. Ако се обединим около тези температури, по-малко въпроси и нови теми ще има. Не мислите ли, колеги?

Това сега го видях: ".../120 буркана с материял /омния - от 800 гр./, значи около 96 л. материал. ..." Ентусиаст! Даже ги е бройл :shock:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима