Днес 06.10 сутринта джибрето вреше. разбърках сместа /много гъста/ и премерих със захаромер показа над 25????. Към обяд пак го погледнах вече НЕ вреше.
Към 16.00 часа отново никакви признаци на живот: тук таме пяна , но много малко. Бръкнах с един прът вътре и се оказа, че на дъното има доста неразтворена захар- сигурно около 1 кг. Пресипах в друг бидон/120 буркана с материял /омния - от 800 гр./, значи около 96 л. материал.
Сложих в новия бидон 6 л. топла вода. Захаромера падна с едно деление и вече показва 24. Гроздовия сок вече прилича на гъста чорба и може да се бърка. В следващите дни до днес 10.10.15 г. бъркам по 2-3 пъти всеки ден. Околнаота температура е 14 гр. в шапката 15 гр. Ври си ,но не е бурна ферментация. Чува се шуптене. Като отвориш бидона удря мирис на спирт. Шапката е с дебелина около 30 см. На вкус е като сладък гроздов сок с леко газиран нюанс. Много вкусно. Днес го завих с едно одеало за да повиша малко температурата. Като че ли се вдигна леко. Мерих захарността - 20 %, това на 15 - гр. температурни. Мисля да разредя малко бърканията, предвид това, че дрождите би трябвало достатъчно да са се размножили, а за алкохола трябва анаеробна среда.
10.10.15 г. вече не го бъркам. Само потапям шапката от време на време.
13 .10.15 г. Околната температура вече е 13 градуса. Времето захладня. Съвсем лекичко си шумоли. Това е долния температурен лимит на дрождите - явно им е студено и не работят както преди. Мерих захарността -10%. На вкус - приятно. Захарност, почти не се усеща. Леко газирано. Ще яде Хасан баница - май. Дали да не си отсипя 1-2 литра , да го пробвам за вино

Не знам дали правя всичко според правилата. Ако нещо бъркам - моля за поправка!