Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 22:09 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Пехаметърът не прави разлика между различните киселини. Но носът ти може да направи - оцетната е летлива(изпарява се) и се усеща като аромат . Вино с кисел вкус но без аромат на кисело, вкиснато , оцет е просто по-богато на нелетливи киселини . Те не са опасни ако ще дестилираш.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
"По-скоро, онзи ден като го пробвах наистина имаш далечен вкус на оцет. Направо останах кат гръмнат, толкоз мерак и накрая - оцет. Сега вече охладено, е по-друга бира. Горчиво е, стипчиво е и има леко кисела жилка, но в никакъв случай не лъха на оцет. Е тази кисела жилка не знам трябва ли да я има, не трябва ли - това са ми притесненията, щот ми е за сефте."
jiwano, спокойно бе. Такова е червеното.
И стига с тия кисели ЖИЛИ. жилки.

Напиши ми на лични телефона ти. Аз съм в източните райони. Х. Димитър, Дружба, Левски, Реката. Ако си някъде тук ще дойда утре.

Видях, че си писал:
"Благодаря, Бащице. Е толкоз малко ми трябваша, и ти ми го даде. Еми, няма миризма на оцет , няма и да слагам сода. Каквото сабя покаже!"

Спокойно. Имаш червено вино. Младо при това...
Оцет се прави много трудно. Много по-трудно от червено вино.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Яж, какво вино, бре
Прикачени файлове:
01f829c5124cf12323115ec0ffd3a7869288ef60584744b92be9f707b9249e40.jpg
Вече, въобще не ми киселее. :megagrin: :megagrin: :megagrin:

Тва от ляво е отпреди малко. А това от дясно е от сутринта. Залепил съм им фолио отгоре да не влиза кислород.

lhristov, телефонът ми е 0897884438, да не го даваш на никого :megagrin: В Гео Милев, съм. Мога да дойда където кажеш със скъпоценната течност. Моторист съм!


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
jiwano, досега да беше опитал ракията , ако толкоз не се впрягаш. Материала за изваряване може да е леко кисел, но никога неутрален. Иначе вкуса няма да хареса и на изпаднал пияница. Ако има кой да ти направи титруване та да се разбере колко грама на литър са киселините ,кажи ми какво ще ти помогне това. "Пехаметър" дава само колко е близко до основа или киселина. Хайде да не задълбочаваме, но това е най-разбираемо. Иначе е лесно - топни го, извади го.И като ти покаже примерно 3,1- какво ще направиш?

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Цитат:
Оцет се прави много трудно. Много по-трудно от червено вино.


Съгласен! И най-вече много по-бавно. Но пък става еликсир! За ябълков говоря, винен не съм пробвал.

Понякога обаче става лесно - в казармата бяхме забравили зад гардероба половин 5-ица трапезно червено вино, скрито и от нас самите. Напролет го намериха при проверка и тъкмо се зарадваха, че ще раздават на воля 10-ки арест, отвориха го и набърчиха носовете - превъзходен оцет беше станал за няколко месеца, без никакви грижи.

Опс, извинявам се за офтопика, ама казармата си е казарма. Поздрави и наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Благодаря на всички!! :respekt:
На сбирката на форума обещавам да донеса едно шуше от киселото джибре. :megagrin: :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 09:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
баджо написа:
Иначе е лесно - топни го, извади го.И като ти покаже примерно 3,1- какво ще направиш?

Ще разбереш най-малкото ,че още си далеч от оцета.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Продължавам с джибрите. От 96 л. материал+културни дрожди+4кг захар+15 дена изкарах 60 л. вино за дестилиране и 30 л. джибри.
Това
Прикачени файлове:
64f7ae59c47f7f52de9652f595fde29d187a2576ebd5e0461cf821ea286dc8cf.jpg
може ли да се сложи на 30 л. джибри, 60 литра захарен сироп/15кг захар 45 л. вода и 50 гр лимонтузу? Става въпрос заактиватор на ферментация на Ванков. В известните ми магазини не се предлага друг активатор. Прилича на лимонтузу.
и пише на опаковката "без джибри и прекъсната"


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
:megagrin: Хм.
И аз съм ти притотвил една опаковка активатор, щото предполагах че нямаш. Е, вече имаш.
И мислех довечера да се видим.
Та, нека захарта е 15 кг. Водата да е малко повече - 50, 53 литра (1/3,5, захарност 22,5). Лимонтозуту 20-30грама. От активатора - 15-20 грама. После ако се наложи, ще се добавя пак толкова.
Сиропа с темп. 30-35 °С.
Другото го знаеш.
Успех!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 11:23 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Лъчо , пропускаш маята за хляб - за всеки случай ! :lachtot:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
:gott: :gott: :gott:
Добре , нека бъде водата 50 л/в момента подготвям сиропа/Лимонтузуто ще го коригирам, а проблем ли ако сега сложа сиропа и лимонтузуто, а довечера, дай боже, дойде активатора? :megagrin:
За виждането довечера съм ок. Само кажи в колко часа.

Марио, не се ебавай.. :megagrin:


Последна промяна jiwano на 20 Окт 2015, 11:54, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Не, не е проблем.

Марио, верно, не се ебавай...
Маята си е за хляб. Или за житните истории. Ръж, ечемик, просо и т.н. В случая не съм сигурен, че ще може да изферментира захарност от 22,5%об. Да не говорим, че има и алкохол в средата. Така че, това с презастраховането и маята... :furz:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Благодар, lhristov. За думите и за активатора. Ще чакам да се обадиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Вече заложих гореспоменатите количества : 30 л. джибри, 65 литра захарен сироп/15кг захар на 50 л. вода/ и 30 гр лимонтузу, разбърках с кол тип"баба Илийца",след това извадих едно бурканче прецеден сироп да го замеря, стойностите са следните: При 29 гр. темп. на сока - 17 об% захарност. При 20 гр. темп. на сока - 18 об% захарност. На мирис:удря на алкохол и грозде. На вкус - сладък гроздов сок, много приятен за пиене. Ако не тръгне ферментацията ще си го пия като сокче/без да давам на децата/ :megagrin: :megagrin: :megagrin:
П.П.Установих,че имам едно мазе където са 18 гр. - постоянни. Та преместих бидонЯ там и сега го топля. Възнамерявам да поддържам в диапаона 20-25 гр., ако има нужда, де..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 20:34 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Немирофф , добре дошъл във форума и поздравления за ника - напомня ми за една уважавана от мен марка! Това с маята за хляб беше само закачка , предисторията е дълга и скучна ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима