Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 21:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Немирофф, добре дошъл на нашта маса и от мен. Това за маята са глупости. Тя е за хляб.

Второто вино вино ще ферментира с "културните" дрожди, посяти в началото.

За протокола: Видях се с колегата, запознахме се. Перфектно вино е направил. Притесненията са му само в повече. Няма жили, кисели или каквито и да било. Младо вино от кабарне и мерло. Има малко ост. захарност, но това не е проблем. Жалко, че такова вино ще отиде в казана. НО, колегата така е решил. Няма да оставя вино. Негова воля.
Хигиената му е на ниво. Съдовете. ИЗБИТЕ (разбирай мазите). Всичко.
Забележката ми е за течащата вода и за канала, щото така е много неудобно, но го изкоментирахме, и ако jiwano реши да го направи, то ще му е лесния и за него.
И... трябва да увеличи обемите. Иначе това буре, дето видях празно, все ще си остава празно чат пат. Трябва не 100, 5 пъти по толкова...
Желая му го от все сърце!

Пс. ЖиванО, активатора, дето имаш е за сто литра. Той не е като този от снимката. Сложи го както ти казах. 1/4 сега и по-натам, при захарност 5-7% евентуално пак 1/4. Не предозирай.
Друго не се сещам.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Браво на Лъчо :klatsch: ,протегнал е ръка на колега-хвала.Заформени са колегиалните връзки, от тук на татък ще има обмен на лично(очи в очи) ниво. :2thumbs:
П.П.:Щом Лъчо казва че нещо е на ниво-да знаете:на много високо ниво е. :megagrin:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 23:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Еми, аз кво да кажа. Мерси за ласкавите думи. Благодаря на Лъчо ,че отдели време да посети моето скромно ракиепроизводство. Страхотен човек, отдели си от времето, просто ей така - да помогне. Благодаря за ПХ лентичките и активатора - нямаше да се справя ако трябваше да чакам доставка от майните. Благодаря на всички други дето ме подкрепиха в първите ми стъпки /Илюша, мсергиев, бай танас, жоро, баджо krasy7, SiteAdmin - бащицата, IVO 68, винарката - макар, че от време на време се изказва неподготвен :megagrin: /, дано не съм изпуснал някого. Тук вече започна да ми прилича на връчване на Оскари :megagrin: :megagrin: :megagrin: . Истината е, че без вас нямаше да се справя. Благодаря, Ви. Напрееед! Наздраве, да ви е!
П.П.Утре ще опиша развитието на джибрите, не че някой от вас го интересува, ама е така - за протокола!
Поздрави!!!

20.10.15г. 16.00 ч. Образува се хубава дебела шапка - разбърках.
17.00 ч - пак шапка. Пак разбърках. Поддържам 24 гр. в помещението, а шапката отишла на 32 гр. Айде сега спирай калорифера, туби със студена вода, бъркане - въобще купон.
19.00 ч - е 29 гр.. Трябва още охлаждане, значи.
20.30 ч. Добавих, активатора, които ми донесе Лъчо или по скоро 1/4 от него . Температурата в помещението - 21 гр. Температурата в шапката пак е 29 гр., на джибрето след разбъркване -27гр. Беше се образувала дебела шапка, примерно 25 см.
21.10.15 г. 9.00 ч. Температура на помещението 20 гр., температура на шапката 24 гр. Температура на материала след разбъркване - 23 гр. Вкус - без промяна, мирис - без промяна. Лъчо ми подари и едни ПХ лентички :klatsch: та реших да премеря - ей така за протокола, показа 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Колеги, утре сутринта рано отивам да дестилирам материала. Тази вечер пак го погледнах - за последно, щот ме гони параноята, както вече разбрахте, но всичко е ок. 60 литра /прецедено през мрежа против комари/ червено вино, захаромер "на нула", перфектен мирис, цвят и всичко останало. Мисля да процедирам така: 1.Пълнене на казана, 2. уплътняване с тесто+дървесна пепел+олио 3. Даване на газ на аламбика/цялата инсталация е от мед/, 4.Поставяне на шише в съда за събиране на дестилата с цел да проверя теорията за "къпаната ракия" 5. След като/ако/ текне, отделяне на 1% първак - 600 грама. 6. Събиране на дестилата до 42 %. 7. Събиране на патоките под 42 %. Ми мисля, че е това.Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 21:02 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
jiwano написа:
:klatsch: та реших да премеря - ей така за протокола, показа 2.


Това не може да бъде. Ти си далтонист... По- скоро е между 3 и 3,5 . Провери пак. Премери и оцета си в къщи. И тогава кажи.

Хм. Трябваше да благодариш и на съпругата ми. Тя през цялото време беше във Фиатката. Е, уплътни си времето с телефонен разговор, продължил около, има, няма час... Но аз затова си я и обичам, де. Щото е толерантна към ХОБИТАТА ми.

За дестилацията: Аз очаквах, че ще изчакаш и второто, и тогава ще пътуваш. Но щом така си решил. И точно в този смисъл днес се сетих, да те посъветвам, това първото вино да го затвориш в туби и да чака. Щото сега има много достъп до въздух. Но ти си го решил. Пътуваш. Дестилираш.

За ферментацията: Стега си му бабувал, мамка му. 24 Ок. Плътна шапка Ок. Така трябва. Те нещата ще се забавят. Няма да е съвсем като първото. Трябва да го знаеш това. Става кучаво, като стигне 7-5 об%. Имаш чувството, че никога няма да удари 0-лата. Но го прави. Стига да има топлината си.
Та така. По-спокойно. Ще станат нещата и с второто.
Поздрави и успех желая!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
:lachtot: :lachtot: :lachtot: :lachtot: :lachtot: сега отивам да видя пх-то!
Ще замеря и захарността за всеки случай да вида дали е паднала.Със сигурност се втелясвам повече отколкото трябва, ма то ми е от мерака..
П.П благодаря и на жена ти, Лъчо. Въобще я изключих... :megagrin:

21.10. 23.00 ч. Захарност 16%, темп.на въздуха 19 гр., темп на шапката - 23 гр. Разбърках! Темп.на материала 22гр. Лентичката за пх-то и фанах цаката. Потапя се, примерно половината и после чакаш да се разнесе влагата по цялата дължина и там на края гледаш цвета, иначе лъже. Показания: 4

:respekt: :respekt: :respekt: , Лъчо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 16:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
22.10.2015 Ей ме на, на казана. Заредихме, бабата - казанджийка сложи 10 стръка коприва/за омекотяване/ , уплътнихме всичко и запалихме. Пробата за "къпана" ракия я оставих за следващия път. Сетих се, че водата там е с много голямо съдържание на варовик и не посмях, за да не прецакам нещо. това с дървесната пепел и олиото - също! В 10.30 текна бистър метиляк. Отделих 300 гр. в едно шише от мин вода, следващите 300гр. в друго шише. Тези две шишета мисля по натам като се ограмотя достатъчно да ги дам в лаборатория да им се мери съдържанието на съдържанието, ако не може - за течност за чистачки. Текна на 70% при температура на дестилата 14гр. Ракията я събирах до 42 % - общо количество 10 л. Следваща фракция - спрях на 38% - с обем 5 л. Спрях защото се появи една миризма на изтичащата ракия, която не можех да определя първоначално, но не ми хареса много, много. По нататък събрах още 1200 мл с процентно съдържание на алкохол 33% и приключих защото този мирис "на варено" определено се засили. По- късно,у дома направих нови замервания, след като филтрирах всичко през хартиен филтър. 10 л. ракия - 52%, 5л. патоки - 37% и още 1200 мл. патоки на 33%. С изненада установих, че особения мирис се беше усилил и в 3 те съда, но най-много в третия, който докато го филтрирах, видях някакви синьо/зелени частици да плуват на повърхността. Викам си, ето го метила. После се сетих, че метила въобще не плува на повърхността и тези частици са, всъщност нещо друго. Мириса, определено ми беше много познат, но не можех да се сетя на какво точно мирише. Най - накрая го хванах - на варена коприва. Бабата, определено се престара с копривата и това обяснява и синьо/зелените частици по повърхността на патоките. Днес 23.10, налях 10/9.850 мл./ литра ракия в дъбовото буре да отлежат 10 тина дни и после в бутилки.
Еми, това е!
Наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 45
Местожителство: Бургас
2. уплътняване с тесто+дървесна пепел+олио

Извинявам се за въпроса но каква е целта на олиото? И аз уплатнявам с тесто от брашно и пепел но не слагам олио.
Благодаря.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 18:45 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Ами, браво.
Поздравления и Наздраве!
За бабата и копривата няма да коментирам. Бабини 9-ини...
Така, по сметка, виното излиза с алкохол от 13,5+% об. (клонящо към 14, щото не си извадил всичко). Не ми се връща в темата, за да проверя за началната захарност на гроздето, но добре.
Всъщност много добре беше виното, ма замина. Язък!

Не казваш за аромата. Или още е прясна и нямаш мнение.

А и, би ли ми обяснил и това "Днес 23.10, налях 10/9.850 мл./ литра...". Къде отидоха 150 мл.? :lachtot:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Тук от форума го научих. Олиото и дървесната пепел помагали за по-лесното отстраняване на тестото от казана след дестилацията. Не, че го пробвах. Исках, но бабата -технолог ме убеди, че не ми трябва. Пък и без това тя мие казана след това.... :megagrin:
Никой не може да каже колко е била първоначалната захарност на гроздето. Първо изцедих един грозд/от мерлото ли беше от кабернето ли :? /, захарността беше 20%. Сложих на 95 л. материал 4 кг захар, за да го направя на 24%. На другата сутрин показваше повече от 25%,а отогоре на всичкото на дъното имаше около половин кг. не разтворена захар, която отделих и изхвърлих :datz: :datz: :datz: . Долях и шест литра топла вода за да намаля захарността и тя вече показваше24%. Температурни корекция не съм правил. Най - вероятно съм набарал от по-киселото грозде за първоначалното измерване.
Ароматът е на прясно сварена коприва. Голям резил. Сега да видим бурето дали няма да ще убие този аромат или ще стане още по-зле. Според мен - второто - ще се насложат две миризми.
Липсата на тия 150 мл. се дължат на факта, че 10 л. туба от минерална вода събира точно 10 л, ако се напълни до самото гърло иначе е по-малко :megagrin:
Лъчо, знаеш че джибрите съм ги заложил за втора ракия. Засега се развиват много добре и мисля, че ще се получи много хубаво второ вино. Ако искаш, като го дегустираш и ако ти хареса мога да ти го заменя за ракия :lachtot: :lachtot: :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 17:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Ракията от първото вино след отлежаване в дъбово буре за 15 дена е надлежно източена и бутилирана във стъклени бутилки. Органолептично - оценка мн.добър за моя вкус. Ех да не бяхме слагали тази пуста коприва. В интерес на истината копривения вкус вече не е така натрапчив. Напротив допринася за уникалността на продукта. Явно преседяването в дъбовото буре даде добри резултати

......Продължение на второто вино за ракия
Всеки ден проверки на температурата. Пускане на духалка, насочена право срещу бидона. Температура - между 20 и 22% на джибрите.
Контролно замерване на захарността на 30. 10.15 г - 10%.
Контролно замерване назахарността на 01.11.15 г. /след сериознообдухване - температурата на джибрите се беше качила на 27 гр./ - 5%

04.11.2015 г. температура в помещението -18 гр. Температура на джибрите след разбъркване - 21 гр., захарност2,5 %, пх - 2

06.11.2015 г. температура в помещението -18 гр. Температура на джибрите след разбъркване - 18 гр., захарност -0 %. На вкус - червено вино. Не усещам сладка жилка или усещам , но много далечна. На мирис - удря на алкохол. Съвсем леко бълбука. Пуснах духалка срещу бидона - след вдигане на температурата на джибрите на 21-22 ще я спра, да си доизферментира. Не съм слагал допълнително от активатора. Просто изпуснах момента, а и ферментацията така или иначе си вървеше бавно и методично към 0.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2167
Местожителство: Пловдив
:? Хм, странно...Сигурен ли си за ph че е 2? Оцетът е 2.4


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Сигурно не е 2, ама така изглежда на лентичките. Е сега ще го меря пак и ще го снимам. Дано излезе с телефона.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2167
Местожителство: Пловдив
А киселее ли?
За всеки случай погледнах, да не съм излъгал :D, даже 2.4 до 3 го дават винения
http://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%81%D1% ... 0%9C%D0%95


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Не киселее. Мирише си на вино.
Прикачени файлове:
f1dd0448bdb98eaed8a005f8822272e3b75e9fb592455dae25c26f4dbdef6a90.jpg

Ей го на: към връхчето на лентичката, там където е най-близо до джибрите показва 2
по средата на потопената чст от лентичката, повече бие към 2,5
в другия край, където оцветения край се смесва със синьото е 3,5. Ба, ли му мамата :nixweiss:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима