Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 18:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Абе цупим се, че искат грижи pH-метрите, ама тия лентички май не вършат работа


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
може да има чалъм за мерене с пх лентичките. Не знам. Някой беше писал тука , у форумО, че най добре се мери с език и с нос! :megagrin: :prost2: :prost2: :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 19:11 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
От Валерус можеш да поръчаш индикатори с доста по тесен обхват, съответно и по-голяма точност.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 19:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Еми нормална втора ферментация. За 16-18 дена, така като гледам си приключил.
Не може да е 2 РН-то. Топни лентичка и в оцет и ще видиш разликата. Цвета е жълт и отива към кафяв. Пък и както и да е. Нали на вкус е вино? И е за казана? Ми да заминава. То за това вино не ме е яд. За първото - да. Ама замина... с коприва!
jiwano написа:

Лъчо, знаеш че джибрите съм ги заложил за втора ракия. Засега се развиват много добре и мисля, че ще се получи много хубаво второ вино. Ако искаш, като го дегустираш и ако ти хареса мога да ти го заменя за ракия :lachtot: :lachtot: :lachtot:


А това не съм го видял. Но, не, мерси. Предпочитам първо вино да пия. И старо.

И сега какво? Утре на казана ли си?
Щото аз утре съм на неделно училище. В Дупница. Темата е: " Как се управлява рект. колона за дестилация на второ вино." С под теми: "Вкарване и изкарване от режими, едене на кИфтета, дегустациЙ и други разни..."

Началника е писал преди мен. Аз от там пазарувам, щото са ми на един ... близко. Но нямаха налични каквито исках. Трябваше с предварителна поръчка.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
lhristov написа:
И сега какво? Утре на казана ли си?

Категорично НЕ! Ще го изчакам тоя захаромер да видим до колко ще падне под нулата и тогава варя. Плюс това, сега времето е хубаво, слънчево, пък аз съм свикнал да варя на дъждовно време. Нема си развалям концепцията. :lachtot: :lachtot: :lachtot: :lachtot:
:prost: :prost: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 19:52 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Нищо няма да загубиш. Вервай ми. Още повече времето ще е хубаво. Ще си нагрееш кокалите. Наслади се и на събирането на патоки. Все полезни неща.

Според теб, колко още ще потъне? Мислиш, че има още захари за преработване? Аз не вярвам.

Кажи нещо и за техниката на варене, която си избрал? Ако си избрал. Патоките от първата варка ще слагаш ли? Коприва...? Къпане? Зърната?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2015, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Зърна... Къпане... Ей, калпазани :P
Като стана дума. Ако материалът киселее, сипват сода докато спре да шупти. Малко гьотере гаче ли :D
Всъщност каква е оптималната стойност на pH при постъпване в казана? Май го бяхме коментирали, ама рових, рових :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Мисля до ден , два да варя. Днес гледах матрЯла. Температурата на материала е 17 гр, околната температура - 16 гр. Удря яко мирис на алкохол и си бъбука лекичко. Явно все още нещо се случва в бидона. Пх - то е 2. :lol: Захарност/алкохол - 0/12. Направих и тест със запалка. Още при на нивото на гърлото на бидона гасне. С риск за живота си щракнах със запалката и до самото ниво на течността - не ще да пламне , даже и искра не хвърля. Тва последното малко ме учуди - но сигурно трябва да е така. На вкус - приятно газирано червено вино. От гроздето са останали само шлюпки. Е, не чак прозрачни - все пак е второ вино за ракия.
За дестилацията: Няма да добавям "копривените патоки". Тоя аромат първо ще го разкарам и после ще ги добавя при някоя бъдеща варка.
Имам останали около 10 л. патоки от един друг проект - ракия от бялото грозде. Те са с превъзходен вкус и мирис. Мисля тях да ползвам за да допълня казана. Коприва - този път - няма да слагам. Искам да видя как е "без". Или ще сложа , но най-много 1,2 стръка за адета на казанджийката. Содата ще я забравя , поне до момента, до който не направя :censored: кисело джибре, но настоящия случай просто не е такъв. Шлюпките смятам да ги варя при направата на третата ракия за бабата.
Къпането ще го отложа до момента, в който се убедя от истинската полза в него.
Имам няколко въпроса:
1.Ако добавя патоките - 10 л на 30 % алкохол към 60 л отцедено второ вино на 12 % алк. - трябва ли да разреждам с вода, да не стане бау?
2.При дестилацията на виното от бялото грозде и първото вино от червеното грозде отточих по един процент първоток или общо 1.400 л. течност на 60 % алк. На вкус тези първотоци са перфектни. Може ли и тях да ги сложа в казана.
3.Понеже отделям по един процент в началото, ако може да ги сложа - сега колко трябва да отделя. Повече или по-малко от един процент.
4. И още един въпрос, ако позволите. До колко % да ги събирам тия патоки и от какво се определя? От градуса, от вкуса или от нещо друго. Скромният ми опит от двете дестилации , които съм правил показва, че след 42 % алк. когато отсичам и почвам да събирам патоки, двете разлики с продукта който съм отдели до тези 42 % са ЕДИНСТВЕНО промяна в градуса и цвета на дестилата/леко мътен/ - нищо повече. Вкус, мирис - никаква промяна.
:prost: :prost: :prost:


Последна промяна jiwano на 09 Ное 2015, 23:02, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 21:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
jiwano написа:
Пх - то е 2. :lol:

Содата ще я забравя , поне до момента, до който не направя :censored: кисело джибре, но настоящия случай просто не е такъв.

Само за информация оцета е с РН 2,2- 2,4...А ти казваш ,че си измерил РН-2
Това не е кисело джибре...а много кисело.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Илюша, това за измереното пх - то не е много меродавно. За това съм сложил" :lol: " Пх - то го меря с лентички с диапазон 0,5 - 5. Лентичката се оцветява в три нюанса от 2 до 3,5 и общо взето е трудно да се прецени пх - то. Като задобрея достатъчно ще си накупя прецизни уреди. Дотогава - на вкус и на мирис!
:zauf2: :zauf2: :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
То се е видяло...пак сам ще се боря с казана. Утре към 8 паля - пък каквото сабя покаже. Извадих 60 л. вино от вторите джибри. Като по учебник - захарност -0, вкус и мирис - перфектни.
:prost: :prost: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 23:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Лентичките не са точни. Това е факт. Особено топнати в червено вино.
Аз снимах резултата от оцета на Марио, но снимка ще кача утре. Цвета е жълт. И пак киселинността е спорна. От 2,5 до 3,5.

Сега на въпросите:
1 - добавяй смело. вода не слагай. И не давай зор на огъня. Особено преди и в момента на текването.
2 - Ливвай смело, но отдели пак толкова - 1,4 литра.
3- Този въпрос допълва предходния - За вино от грозде 1 % е много. Съвета ми е да го направиш фракционно. Подготви си по-малки съдове. Бутилки от 0,5 0,7 литра и разделяй. така и опит ще добиеш. Лесно после можеш да добавиш ценна фракция или да не добавиш. По преценка. Надписвай.
4- събираш до като издържиш... :D . До вода. А и виж отговора на предходния въпрос. Фракции.

И не се шашкай да щракаш със запалката в бидонЯ. Има разлика между СО и СО2. "Нашия" газ не гърми. Само Глобално ни затопля...

Хм, думи като "задобрея", "надобрея" са нови в моя речник. Моята дъщеря също ги използва, но за мен са малко странни. Нови и непознати са ми. Но пък се налагат в езика ни. И не звучат съвсем лошо.

Та така. Лека нощ сега. Ако имаш притеснения - звънни. Насреща съм.
Но... убеден съм. Резултата ще е повече от добър.
И, не, не защото АЗ съм се намесил...

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 06:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
:2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Лекинко съм се приготвил за предстоящите зимни месеци
Прикачени файлове:
1.jpg

:lol: :lol: :lol:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 13:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
аз тук не виждам материал за повече от две седмици...макс :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: paff76 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима