Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 22:11
Мнения: 31
Да споделя моите терзания. Купих рефрактометър уж по-точно да меря захарността. При смилането на гроздето показа 23 по Брикс. На 15-тия ден падна на 8% и от тогава, вече 28 дена показва тези 8%. Тествах го с дейонизирана вода и отчита точно 0%, което значи че е калибриран. При измерване с обикновен стъклен захаромер същият веднага потъва. За проба отворих една бутилка вино реколта 2013г. отлежавало 1г. в дъбово буре и на него отчете 7%. Дайте съвет какво да правя, защо дава такива показания, след като е калибриран и се предполага, че трябва да отчита точно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
viewtopic.php?f=9&t=2356&hilit=%D1%80%D0%B5%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80 Има таблица по която се измерва вече започналата ферментация по Брикс.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Пустите му и рефрактомери ...
Дето все не искат да мерят вярно (по време и след ферментацията)
:)
Между другото - капни му една капка ракия (40%) и кажи какво показва ?
Бас държа че ще е доста над 10.

(Иначе казано - проблем с рефрактомера няма, има проблем с алкохола във виното и трябва да се прави корекция на показанието. За улеснение - използвай горепосочената електронна таблица или си я разпечатай в няколко варианта за различни начални захарности /за 24%, за 23% и т.н./)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 12:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 22:11
Мнения: 31
Видях таблицата от бирения форум и в нея показание 8% на рефрактометъра дава реална захарност по Брикс минус 2.7%. А сега ново двайсе. Оня ден на 02.10 сложих Малолактични бактерии за ЯМКФ, демек след края на тихата ферментация. Как мислите ще има ли проблем? В деня на слагането на бактериите виното беше изключително тръпчиво, чак езика ми изтръпна, и леко киселееше. Иначе прекрасен аромат. Температурата в избата е около 22-23гр., има климатик.
Р.Р. Гроздето е рубин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Бактериите е редно да се посеят при показание на захаромера около 1% (или по скалата на рефрактомера нейде около 9)
Трябва да се поддържа поне 18гр. температура , а най-добре 20.
Независимо от това, ако държиш добра температура - до две седмици ще има осезаем ефект в киселинността, стига да няма някакви други грешки преди и след посяването на бактериите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 22:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
batboby написа:
Р.Р. Гроздето е рубин.

Този сорт е известен с грубите си танини и ако си задържал повече с ципите....омекване на същите поне след 1 година...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 08:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 22:11
Мнения: 31
Седяло е с ципите около 15 дена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 15:35 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
тази година при мен се получи малко разминаване бактерията съм я засял при плътност .-1,011 и захарност 2,9 и се чудя дали това няма да е фатално .
една седмица подържам температура 18/20 гр. но високата захарност ме притеснява


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 15:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Не,не е фатално.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 16:17 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
офф този отговор ми допадна :D ще видим след месец какви съм ги свършил .
просто реших да използвам и хубавото време и да не загрявам допълнително помещението ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима