Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
Здравейте,
въпреки подготовката ми от около месец всяка година чрез постоянно четене тук, и ровене в нета,
като новобранец ( за 4-та година правя вино ) винаги изскачат нови въпроси всяка година. :datz:
Вчера ми се стори, че температурата на шапката е доста висока и затова днес си купих термометър.
Веднага след работа измерих температурата и в трите бидона, на ширата - 25-26 градуса, на шапката 30 градуса.
Температурата в помещението е 21 градуса.

Смлях гроздето в събота през деня, сулфатирах, сложих дрожди.
300кг мерло, захарност 18% коригирана до около 23.
В неделя сутрин имаше бурна ферментация, а днес вече в два от бидоните захаромерът потъва до около нулата.

1.Нормални ли са тези температури?
2.Да охлаждам ли?
3.Прекалено бърза ли е тази ферментация? Не ми се беше случвало за по-малко от 5-6 дни...
4.Какво се губи при толкова бърза ферментация?
5.Да източвам ли в друг съд, или мога да оставя до събота?

Благодаря ви предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
1 - ми високи са;
2- желателно е; Най-лесно в шапката. Туба с вода и лед. Обливане... Абе контрола е важен.
3 - бърза е, да;
4- Не съм спец, или профи, но ароматите. На "нос" доколкото знам...
5- ами това го решава технолога, т.е. ТИ.

Ако аз бях в твоя безконтролен случай, ще го оставя. Събота е хубав ден за махане от "майката". Събота-събота-седмица. Ок. Ще го охладя малко сега.
И, да знаеш, шапката ще вземе да потъва, то е ясно. Но да не те притеснява.

Правиш мерло, все пак. Онези мармаладени тонове на финала, толкова харесвани от жените...!

Успех желая!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 06:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
Технологът реши, че трябва да се източи от джибрите и бачкаторът снощи се занимава до 11 часа. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2015, 19:20 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Пич какво е това мерло с 18% още от гук нещата лично на мен не ми харесват


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2015, 07:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
Ами така се случи, добавил съм захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 05:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2015, 20:50
Мнения: 5
Здравейте, и аз имам едно питане. Каква температура е най-подходяща за тихата ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 09:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
18-22гр

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима