Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2012, 16:18
Мнения: 18
Местожителство: Варна
Здравейте нуждая се от спешен съвет! Преди 8 дни заложих 130кг.Мерло за ракия разпределени в два бидона:40 и 70 кг/чисто без чепките/.Захаромера показа 22% добавих в малкия бидон 3кг.захар Г.Оряховска+15литра вода,а в големия 8кг.захар и 35л.вода.Бъркано е по три пъти на ден с ел.дрелка ,бидоните са в гаража и температурата е около 18-20градуса /тези дни е доста хладно/.Днес когато отидох да разбъркам материала видях,че в малкия бидон почти няма шапка и премерих захарността. С изненада отчетох 0 % и като вкусих материала той имаше леко кисел вкус.

ВЪПТОСА ми е възможно ли е за 8 дена да завърши ферментацията ,или имам някакъв проблем?Какво да правя да варя пък каквото излезе или ще имам стотина литра оцет?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 18:39
Мнения: 10
Здрасти.
Възможно е да мине ферментацията за 8дни... При мен мина даже за 5-6дни. Според мен, не че съм голям специалист, (тази година ми беше сефтето), но си мисля, че може малко множко да е дошла захарта... За ракия ли е материала?
ПП: Всъщност си написал, че е за ракия....
Щом захаромера е на 0, колкото по бързо изпечеш, толкова по-добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 481
Местожителство: Варна
Ако ухае на алкохол (спирт), мисля, че нямаш проблеми. Съотношението захар/вода, според мен е по-голямо от необходимото. Аз разтварям 1 кг захар в 3-3.5 л вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
plamo написа:
Здравейте нуждая се от спешен съвет! Преди 8 дни заложих 130кг.Мерло за ракия разпределени в два бидона:40 и 70 кг/чисто без чепките/.Захаромера показа 22% добавих в малкия бидон 3кг.захар Г.Оряховска+15литра вода,а в големия 8кг.захар и 35л.вода.Бъркано е по три пъти на ден с ел.дрелка ,бидоните са в гаража и температурата е около 18-20градуса /тези дни е доста хладно/.Днес когато отидох да разбъркам материала видях,че в малкия бидон почти няма шапка и премерих захарността. С изненада отчетох 0 % и като вкусих материала той имаше леко кисел вкус.

ВЪПТОСА ми е възможно ли е за 8 дена да завърши ферментацията ,или имам някакъв проблем?Какво да правя да варя пък каквото излезе или ще имам стотина литра оцет?

Не само е възможно-но и сигурно, вари по-скоро,материала ти е слаб от към алкохол,а това означава че е склонен към вкисване. :)
Жорката ме е изпреварил.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2012, 16:18
Мнения: 18
Местожителство: Варна
Положението е почти същото.Показанията са 2% захарност,но все още има малка шапка и също лек кисел вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 19:31 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Кисел вкус и кисел аромат са съвсем различни неща!!!!!!!!!!!!! Първото е показател че "виното" е направено от недозряло грозде - много плодови киселини и ниска захарност (което е правилната технология за направата на ракия) , а второто е показател за наличието на оцетна киселина във ферментиращия материал - моля да прочетете за летливите и нелетливите киселини!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 20:53 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Винарка , нямам нужда от твоите съвети относно това как да формулирам отговорите си ...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 21:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Ами аз ги обясних в предното си мнение ! Ако не си разбрал просто го прочети отново! А съветът ми относно летливите и нелетливите киселини беше адресиран към още по-любознателните! Ти от кои си ?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 21:20 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Както казва БАДЖО : Който разбрал , разбрал!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2012, 16:18
Мнения: 18
Местожителство: Варна
Мисля,че съм написал точно ЛЕК КИСЕЛ ВКУС , а аромата е добър не мирише на оцет.Но все пак аз исках съвет,а вие ме препращате към теорията.Молбата ми бе за бърз конкретен съвет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима