Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Здравейте, прекрасен форум.
За пръв път правя червено вино. Вех 220 кг мерло и 60 кг каберне. Сулфитирах, сложих дрожди и на другия двн захраних с азотни активатори. След точно седем дни изцедих сока с маркуч и надупчена тръба. Постарах се да изтегля всичкия сок и е възможно да съм дръпнал всичката кал както и някоя друга семка. Въпросът е кога и как да откаля. Как да изчисля колко кал има и всичкп под канелката ли е кал? Ако има густо възможно ли е да се е качило и отгоре докато свърши тихата ферментация. Дайте идея и как да уплътня бидона. Моделът е от тези белите с голямото гърло, като капакът се стяга с нещо като скоба, но тя май си е пълен афиф. Втори ден ври и кипи, но през водната тапа нищо не преминава, явно не уплатнява добре капакът.
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 19:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Колега time_to_burn, много въпроси, много нещо. На мен ми отне около 6 месеца четене на форума, докато вдена в детайли и в терминология. Ти искаш всичко наготово и веднага.

Разбирам, че няма ензим в това грозде. Също, не си пресовал. Тогава няма смисъл да откаляваш сега. Изчакай тихата - 20-30 дена. Но при 20 ╝С (Alt+кои три числа правеше градуса, че Бай Танас ще ми се смее вече). Тогава откали. Или бентонит и откаляване след 7-10 дена. Смятам, че през канелката няма да има проблеми. Разбира се, зависи на какво разстояние от дъното е канелата. Ти това не казваш.

Всъщнаст, колега, ти не казваш най-важното! Какво смяташ да правиш с това вино? Ще отлежава ли? Ще се бутилира ли? Или ще се пие до Нова Година. Март, април МАХ. От там трябва да се тръгне...

"... капакът се стяга с нещо като скоба, но тя май си е пълен афиф. Втори ден ври и кипи, но през водната тапа нищо не преминава..."

Скобата си е скоба. Капака трябва да има уплътнение.
Всъщност, струва ти се само, че ври и кипи, но това няма да обяснявам... И... захаромер имаш ли? Топни го. Ама не директно в бидана. Да не го търсиш, бъркайки до лакът вътре. И пак няма да го намериш.

И последен, но най-важен съвет. Колега time2burn, прочети възможно най-много теми в този раздел, щом се захващаш сериозно с виноделие. На много от въпросите ти има отговор. Повярвай ми. Не се шегувам или пък нещо те обиждам. Ни най-малко. И... опити. Не е достатъчен само инструментария и знанията. Трябват си и опити.
Успех желая!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Е първо на първо, чета от половин година. Второ, навсякъде пише, че ензимите са за напреднали. Като го слагах оная вечвр градусомерът беше между 0 и 4. Имаше много лек едва доловим сладък вкус. Канелйата е на около 15 литра от дъното. Горе золу на 10 сантиметра. Днес уплътних с един наилон под капака и замазах със силикон водната тапа това че ври, се чува с просто ухо. Като отворих капака вътре всичко се яъртеше по посока на часовника, сякаш съм бръкнал с лъжица и бъркам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 23:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Щом се чува с просто ухо значи всичко върви по план с ферментацията. :klatsch: Не се притеснявай толкова за уплътнението и водната тапа. На този етап от обяснението ти, все още се отделя достатъчно въглероден диоксид и той пази виното от окисляване. След като се успокои виното и се поизбистри отгоре го откали и тогава трябва да помислиш къде ще продължиш процеса на тихата ферментация. Аз до сега не съм успявал да уплътня качествено бидон, че да бълбука поставения на бидона за тази цел воден звънец. Но има хубави теми тук във форума и предложения на по-сръчни колеги, които се справят със задачата. Затова лично аз държа всичко в бъчви и стъкло преди да стигна до бутилиране /или кротко изпиване :lachtot: /.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 00:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Мисля да продължа процеса пак в бидон, като до март месец да съм му видял сметката. Няма да го слагам в бурета или да бутилирам. Приятелите ми всичките обичат червено вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Ясно, time2burn, мисля че разбрах. Ами оставам на предишното си мнение: "...няма смисъл да откаляваш сега. Изчакай тихата - 20-30 дена. Но при 20 °С. Тогава откали. Смятам, че през канелката няма да има проблеми..."
Може, за твое успокоение да добавиш 30-50 мл. серниста киселина или съответна доза КМБС, каквото имаш и... го почвайте с приятелите.

Наздраве ВИ!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Веднъж вече го откалих - 1 седмица след източването от джибрата. Има ли смисъл от още 1 откаляване, или да изчакам да приключи напълно ферментацията? Захаромера отдавна падна под 0%, но се вижда, че още ври. :)

П.П. Притеснява ме, че при първото откаляване, премина много кал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
СтаниЛа, привет!
Ние с теб пишехме в друга тема, сега се прехвърляме в тази. Няма лошо, стига автора на темата да няма нищо против.
Първо към него: time2burn, сернистата едва след откаляването. Нека да бъде ясно. Щото малко лошо съм го написал.
Второ: за мен: мерло и сира, 50/50, захарност 24, пресовах го на 8-мия ден при ост. захарност около 5, след два дни зах. беше -, след още 2 дни (4 след пресата) откалих. Компромис с калта не съм правил. Днес, след още 8 дни отворих за проверка и ми миреше на сяроводород. Развалени яйца. Просто с тези ензими... Калта е много. Това е. Но мисля да си действам по първоначалния план. Още седмица не пипам, Бентонит около 30 гр./100литра и след 5-7 дни откаляване. И сулфитиране. Чак тогава.

Та, СтаниЛа, калта бълбука и създава илюзия за ферментация. Но не е. Дрождите, измирайки отделят гадости.

Нека и някой по- по- да се включи със съвет. И аз съм малко в дилема. Признавам си.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 21:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Веднага откали щом се е появила миризма.Изчакай с този бентонит.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Привет,
И аз пиша в тази тема в тази тема с подобно питане като начинаещ. За 4-а година правя вино, но досега виното го държах до изпиване с майката. Така правят виното в Северна България и родата така ме е учила. Сега по четене из форума го отделих за тиха ферментация, след като захарността падна на 0. В момента е на воден клапан от 17 дни. Сипах си в една бутилка за дегустация и на вкус ми харесва доста. Редувам чаша Златен Рожен, чаша мое и домашното никак не е лошо. В момента обаче е още мътно. Колко да го чакам още преди откаляване? Досега с майката съм го източвал на 3 седмици след водния клапан и беше готово за пиене. Сега колко да го чакам и да слагам ли разни химий за избистряне?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима