Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 16:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Здравейте,
Варил съм ракия десетки пъти, но досега все с боклуци по двора и все е преваряавана досега.
Тази година за пръв път заложих 100 кг хубаво високозахарно десертно бяло грозде, добавих 12 кг захар и 40 л вода.
Ферментацията протече много добре, слагах дрожди и азотни активатори.
Стоя над три седмици и съм сигурен, че всякаква ферментация беше преминала.
Очаквах да протече над 75°, но разочарованието беше, като протече на 65. На 10тия литър вече доближаваше 40°, а на 37° я спрях, като резултат имам около 14 литра ракия и 5 литра патоки. Към литър първак изхвърлих. Чудя се, щом съм имал такъв хубав материал и съм положил толкова грижи, защо не протече над 70°, както чета на повечето от вас във форума. Може ли да е защото дадох много газ на котлона в началото докато протече, и ракията бликна за около 40 минуто. Естествено после намалих котлона докато се получи постоянна струйка по - тънка от кибритена клечка, течаща право надолу.
Както и да е, след като я сипах в дамаджанки добавих по около 7-8 грама среднопечен дъбов чипс на 7 литра ракия. До другия ден ракията беше станала с цвят на шотландско уиски и след като много се уплащих да не я прекаля изцедих всичкия чипс. Сега чета тук във форума, че ги киснете с чипса месеци на ред, а аз няма и денонощие :? :? . Така ли трябва да стават нещата?
После взех да премеря общия градус - пак разочароващ - точно 40° и то преди разреждане. Вероятно съм пропуснал нещо важно, за да се изложа така. На вкус ракията има силно усещане на спирт, не усещам чист гроздов аромат, а на усещане е като 60°, а не колкото е в действителност. Предполагам това усещане ще се нормализира след няколко седмици. Сега съм я оставил в стъклени дамаджани с отворени гърла, но ми се ще да вложа още подобрения в нея, че досега бая труд и усилия положих. Моля за идеи относно чипса и други похвати. Дайте идея и как да ми протича ракията над 70° първоначално.
Поздрави,


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
На повечето въпроси си си одговорил сам....
time2burn написа:
Може ли да е защото дадох много газ на котлона в началото докато протече, и ракията бликна за около 40 минуто.

time2burn написа:
Стоя над три седмици и съм сигурен, че всякаква ферментация беше преминала.
сигурен ли си....
time2burn написа:
Дайте идея и как да ми протича ракията над 70° първоначално.
Дай повече инфо на какъв казан вариш? обем , вид,от какво е направен....
Спомена ''котлон''-да разбирам електрически, така ли?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Моят въпрос е:
"заложих 100 кг хубаво високозахарно десертно бяло грозде"

Колко "високозахарно"? Десертно е все пак.

За да смятаме.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
time2burn написа:
Здравейте,
Варил съм ракия десетки пъти, но досега все с боклуци по двора и все е преваряавана досега.
Тази година за пръв път заложих 100 кг хубаво високозахарно десертно бяло грозде, добавих 12 кг захар и 40 л вода.
Ферментацията протече много добре, слагах дрожди и азотни активатори.
Стоя над три седмици и съм сигурен, че всякаква ферментация беше преминала.
Очаквах да протече над 75°, но разочарованието беше, като протече на 65. На 10тия литър вече доближаваше 40°, а на 37° я спрях, като резултат имам около 14 литра ракия и 5 литра патоки. Към литър първак изхвърлих. Чудя се, щом съм имал такъв хубав материал и съм положил толкова грижи, защо не протече над 70°, както чета на повечето от вас във форума. Може ли да е защото дадох много газ на котлона в началото докато протече, и ракията бликна за около 40 минуто. Естествено после намалих котлона докато се получи постоянна струйка по - тънка от кибритена клечка, течаща право надолу.
Както и да е, след като я сипах в дамаджанки добавих по около 7-8 грама среднопечен дъбов чипс на 7 литра ракия. До другия ден ракията беше станала с цвят на шотландско уиски и след като много се уплащих да не я прекаля изцедих всичкия чипс. Сега чета тук във форума, че ги киснете с чипса месеци на ред, а аз няма и денонощие :? :? . Така ли трябва да стават нещата?
После взех да премеря общия градус - пак разочароващ - точно 40° и то преди разреждане. Вероятно съм пропуснал нещо важно, за да се изложа така. На вкус ракията има силно усещане на спирт, не усещам чист гроздов аромат, а на усещане е като 60°, а не колкото е в действителност. Предполагам това усещане ще се нормализира след няколко седмици. Сега съм я оставил в стъклени дамаджани с отворени гърла, но ми се ще да вложа още подобрения в нея, че досега бая труд и усилия положих. Моля за идеи относно чипса и други похвати. Дайте идея и как да ми протича ракията над 70° първоначално.
Поздрави,


Ей туй как го направи и защо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Четеш форума и не се разбрал,че повечето от нас варят на колони а не на обикновени казани.Ако си варил на обикновен,
65 гр. си е нормално.
Макар че като количество мааааааааалко ми малее.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Ами варя на обикновен аламблик 120 литра, всичко е от медна ламарина. Котлонът е газов. Някъде четох, че като е на зор котлонът - градусът койъто тече пада. И на червения пост, какво лошо има да премеря общия градус, след като съм събрал, оцветил ракията и е престояла два дена. Че бше на нула съм сигурен, защото я мерих, а и два пъти слагах активатори, защото спира от студените нощи преди две седмици.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
time2burn написа:
Ами варя на обикновен аламблик 120 литра, всичко е от медна ламарина. Котлонът е газов. Някъде четох, че като е на зор котлонът - градусът койъто тече пада. И на червения пост, какво лошо има да премеря общия градус, след като съм събрал, оцветил ракията и е престояла два дена. Че бше на нула съм сигурен, защото я мерих, а и два пъти слагах активатори, защото спира от студените нощи преди две седмици.


Колега, или аз не съм разбрал ,или ти си в голяма грешка!Ракия на 40 градуса ПРЕДИ РАЗРЕЖДАНЕ си е паток от всякъде!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Не, няма как да потече на 75% при обикновен аламбик. За да потече на 75% трябва да заредиш в казана с 29%. Като за преверка на аламбик примерно.
От известно време се чудя защо ли се отдава толкова значение на колко ще потече?! Трябва да потече на ЕАФ и толкоз...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Дъбовия чипс аз го слагам в една тенджера и завирам водата...след като поври 5 мин сменям водата. Така три пъти. Слагам го в ракията и на следващия ден ако ми се струва че пуска много цвят, махам част от него. Правя количеството толкова , че за около два месеца да ми хареса цвета.
Това е моя любителски метод :)

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 22:32 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Заглавие: Дъбов чипс и прясна ракия

vnnaidenov написа:
Четеш форума и не се разбрал,че повечето от нас варят на колони а не на обикновени казани.Ако си варил на обикновен,
65 гр. си е нормално.
Макар че като количество мааааааааалко ми малее.

Направо наполовина по-малко ако приемем захарност на гроздето 16-17%.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 09:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Гроздето беше със захарност 23°, като разредих с 12 килограма захар и към 50 литра вода. След това не мерих, но за какво ми е да го меря, нали е за ракия. Сложих хубави дрожди и три седмици бъркане сутрин и вечер. Лошо, че оставих всичко на двора, дните го пече а нощите студени. Но седмица преди варенето захарта беше на нула. Не удряше дъното, но показваше нула. Това с варенето на чипса е много хитро, жалко, че никъде не пише как третира преди поставянето му в ракията. А 40° като краен резултат и аз не знам как се получи. Тръгна на 65°, събирах до 37°, а като резултат общ градус 40°. Не съм съгласен, че цялата ракия е патоки, даже грам паток няма, патоците ги събрах отделно към 4-5 литра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 09:37 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Не рядко паточни фракции могат да тръгнат и при 50%...Но айде ,при гроздов материал започват при около 45%...а ти си събирал до 37%,което са си патоки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Варен е слаб материал.Малко спирт,дори и до 37 да си събирал,общия градус пак трябва да е по-висок.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
time2burn написа:
...и все е преваряавана досега...
...Дайте идея и как да ми протича ракията над 70° първоначално.
Е тази защо не я мина на втора дестилация? Като преди това на първата дестилация на макс мощност, но да се избегне загарянето. Ако замирише в началото отчетливо на ацетон се премахва само той. После всичко до вода и на боза. Бозата на около 30-35% е много добре. При втората дестилация, кротко и бавно с фракционирането - разделянето :!: на доста повече от три фракции... Следва подбор на фракциите, разреждане до около 60%, трески и т.н. Процедурата е за гроздови дестилати предназначени за скорошна консумация. Не е за дългогодишно отлежаване в дъбови бъчви.
time2burn написа:
...Лошо, че оставих всичко на двора, дните го пече а нощите студени...
Сега го прочетох... От тук тръгват лошотиите, слабия материал и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2015, 09:19
Мнения: 20
Това добре, но на много места във форума прочетох, че хубавата ракия от истински гроздов материал се НЕ се преварява. Та по тази причина не искам да го минавам втори път. На втори препек минавам боклуците от двора /джанки, кайсии, сливи, круши, яжълки/ общо взето каквото събера в края на август от земята. Ракията от боклуците става много хубава, но няма гроздов привкус и аромат. Изненадата беше, че с много малко патоци свалих толкова много общия градус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима