Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 26 Сеп 2017, 08:45 Дата и час: 26 Сеп 2017, 08:45

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 62 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Вино без "химия"
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2015, 17:30
Мнения: 10
Здравейте, съвсем нов съм във форума, както и като производител на домашно вино. Тази есен реших за пръв път да се пробвам и резултатът ми харесва. Положението с моето вино е следното

17.09- 150 кг. Мерло, захарност 25,
4л. вода, захарност 23. На 11 ден захарност 0.
Източено на 08.10- 84 л. Нямах възможност по- рано.
В джибрите сложих 82 л. вода и 33 кг. захар до захарност 23 за ракия
Температурата в мазата в началото бе 20 градуса, в момента е 17.
Не съм слагал абсолютно никаква химия във виното, макар че изчетох доста по темата, искам първото ми да няма нищо, освен гроздов сок. В момента ферментира тихо без воден клапан.
За пръв път го опитах на 04.10, беше още в джибрите, без чепките, имаше лека кисела жилка, но в момента вкусът е доста поизчистен и не я долавям.
Въпросът ми е ако не му сложа нищо след тихата за стабилизиране, избистряне и т.н. може ли със стоенето да се развали вкусът му и дали мога да го бутилирам така, без никакви добавки?
То не вярвам да просъществува дълго де с това количество, ама това е друга тема :cooler:


Последна промяна stevai на 14 Окт 2015, 13:45, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 644
Местожителство: София
Слушай, stevai, "...В джибрите сложих 82 л. вода и 33 кг. захар до захарност 23 за ракия..." Това няма да изферментира докрай. Трябва да добавиш още мин. 33 л. вода. Тези 23 захарност най-вероятна си ги мерил, но те не са верни.

А това:
"Въпросът ми е ако не му сложа нищо след тихата за стабилизиране, избистряне и т.н. може ли със стоенето да се развали вкусът му и дали мога да го бутилирам така, без никакви добавки?"

Ами опитай. И сподели резултата. Щом на теб ти харесва... Вкусове много.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 13:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6285
Местожителство: София
На кое се казва химия?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 13:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2015, 17:30
Мнения: 10
Сернистата киселина и калиевия метабилсулфит какво са?
На това казвам химия.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2015, 17:30
Мнения: 10
Няма ли да разводня много материала с още 33 л. вода? Действително го мерих тогава и закова на 23, а в момента може би е около 15. Утре ще го засека.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Въпросът ми е ако не му сложа нищо след тихата за стабилизиране, избистряне и т.н. може ли със стоенето да се развали вкусът му и дали мога да го бутилирам така, без никакви добавки?"
Може разбира се, но рисковете са повече. Трябва да имаш подходящо помещение с температура под 12 градуса. За да стигне до бутилиране след преминаване на тихата ферментация, трябва да откалиш, след това да го изложиш на студ. Бистрене може да направиш с бентонит, или белтък.Бентонитът няма никакво химично въздействие.Белтъкът - почти никакво. По - принцип така направени вина се бутилират след второ претакане през март, когато се позатопли.
Ако не можеж да го съхраняваш на избена температура рискуваш много.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 15:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2015, 17:30
Мнения: 10
Т.е. не слагаш никакви подобрители, така ли да разбирам?
Утайката не ме плаши, след края на тихата ферментация ще го източа с маркуч и ще оставя калта на дъното. Нямам обаче друг съд за претакане, или в същия след измиване или в бутилки.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 16:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6285
Местожителство: София
Кои са подобрителите?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 342
Единия няма бидон , другия канела , ама купете си бре , виното от калта в бутилки , детска ЯСЛА+ спамене :furz:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 644
Местожителство: София
caribi написа:
... спамене :furz:

Прав си колега.
ilu6a само подпитва, ма гледам спокоен е. Забавлява се.

vinarka, казах:
lhristov написа:
..." Това няма да изферментира докрай.


Това, което съветваш ти е, меко казано неточно.

Толкова от мен!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Колега" stevai" не се обиждай , но имаш доста неясноти по технологията и по-добре не експериментирай ами ползвай сулфитиране. Иначе ще изтървеш нещата.
Вино без "химия" според твоите разбирания трудно се прави, а още по-трудно се опазва.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 148
Ето как се прави захар:
https://www.youtube.com/watch?v=MIgavNuBRRA
Все още ли смяташ, че не си сложил химия във виното?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2015, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2015, 17:30
Мнения: 10
Колеги, не се обиждам и благодаря за съветите.
Само дето никъде не съм писал, че във виното ми има добавена захар :!:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 10:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6285
Местожителство: София
Няма как да претърпи загуби от влагането на вода.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 342
:megagrin: винарка , щом си си купил канела ,тогаз а честито :megagrin: по нататък и бидон ще си вземеш и така лека ,полека ще се обзаведеш :cooler:


Върнете се в началото
  
 
 [ 62 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Аз, guao, nikitopuzov, smugler и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима