Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 11:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
vinarka написа:
И до кой ден може да се слага вода, пък и захар евентуално?

По принцип зависи от отношението захар/вода и от ползваните дрожди.Но в неговия слуай при условие ,че е разчитал на спонтанната ферментация и добавя сироп със захарност 18-20%(така няма да надвиши алк.градус от 10-11%) може, докато има видими признаци за бурна ферментация.А вода е необходимо в случая тъй като захарността е висока и дивите дрожди няма да се справят.Алкохола,който ще образуват на определен етап ще ги затормози и няма да изферментират останалата захар.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2015, 17:30
Мнения: 10
Захарта и водата бяха 23, преди да ги излея при джиброка /77 л. вода и 23 кг. захар/, но като разбърках добре и измерих падна на 18, затова продължих да слагам по малко да 23. Сигурно това ми е била грешката. Отивам да го замеря и ще пиша как е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2015, 17:30
Мнения: 10
За седмица е паднало от 23 на 17. Ври си, но не много интензивно. Ще му сложа още 33 л. вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Сложи му топла вода. 30 °С е добре. Тъкмо ще стимулираш малко. И лимонтозу. Поне три пакетчета по 10 или там 11 грама ли са. Да не кажа и повече ще е нужно. Не знам водата в твоя край с какво PH е. (Не ми се обяснява сега защо се слага киселината.)

Но за захарността ще обясня. Усетих, че съм останал неразбран.

stevai написа:
Захарта и водата бяха 23, преди да ги излея при джиброка /77 л. вода и 23 кг. захар/, но като разбърках добре и измерих падна на 18, затова продължих да слагам (ЗАХАР) по малко дО 23. Сигурно това ми е била грешката.


Така... имаме 82 литра вода и 33 кг захар. (Четем водещия пост)
Нека посмятаме: 82 кг вода по 0 захари в нея си е 0-ла. 33 кг захар по 100 е 3300 захари. Събираме 82+33=115кг. 0+3300=3300. Делим 3300/115=28,7%об. захарност на разтвора. :shock:

Затова аз твърдя, че това няма как да изферментира докрай. Не и в този случай.

Който не ми вярва на сметките, може да потренира, или поне да си свери захаромера. Аз твърдя, че 1 част захар плюс 3 части вода дава захарен р-р с 25 об%. По-трудната задача - 4 части вода плюс 1 част захар прави точно 20 %-ен.

А сега, колега и ти сам си сметни за 23% колко вода да добавиш. Никой да не подсказва, Моля!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2015, 17:30
Мнения: 10
110 л., сложил съм 82, т.е. още 30 л.
Прави приблизително 23.08%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Ок. 28-30-33. Не е чак фатално. Но трябва да се добави. Смятам убеди се защо. И няма нищо страшно. Няма какво да загубиш от повечето вода. Захарта е важната. Но изферментиралата. Какъв е смисъла, ако остане. Ще загубиш.

Извини ме за малко язвителния и поучителен тон. Сега виждам, че малко съм попрекалил. Може би, защото каза, че не се обиждаш и аз малко действах на принципа "Думам ти дъще, сещай се снахо."
Извинявай пак.
И лимонтозу сложи. На дрождите им трябва кисела среда. И гледай и температурата да е 22 ±2°С. Само така ще стане с дивите дрожди.
Успех желая. :thumbs1:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Eб.х ти и темата. :explode: Що правите нещата по трудния начин?Второ вино без дрожди НЯМА как да ври като първо.Студ,"уморени" дрожди.Дето се вика"без мая нищо не става"
lhristov ,Пионер си в сферата.За първи път чета някой да слага лимонтозу на грозде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 20:09 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
Вннайденов , щях да бъда изненадан ако някога си го прочел ! Вие двамата с "по-бързия от кислорода" предпочитате писането...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 674
msergiev :2thumbs:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2015, 17:30
Мнения: 10
lhristov, всичко е точно, няма никакъв проблем. Питам, защото не зная, благодаря за съветите.
Сложих още 33 л. топла вода, трябва да стане.
Някои ме убеждават да варя чак на пролет, сигурно и по този въпрос има много "за" и "против".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
msergiev,човека прави второ вино за ракия,ако си прочел :nixweiss: Стига с това лимонтозу,РН и т.н.Става въпрос за РАКИЯ.
Големи технолози.Правя по около 350-400 л.ракия годишно.От всякакви плодове.Лимонтозу не слагам на НИЩО.И нещата се случват.Колко от съфорумниците правят по толкова ракия? 90 % са ТЕОРИТИЦИ и си купуват ракията от Женския пазар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 22:54 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
С този категоричен тон си в състояние да отречеш и гравитацията... :lol: Явно изобщо не разбираш за какво става дума , ама така става като пиеш по повече от литър ракия на ден...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 22:56 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
vnnaidenov, и с тонове да лееш ракията си, това не те прави последна инстанция. Ако не щеш да научиш нещо - лошо няма. Но поне не пречи, ако обичаш.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
vnnaidenov написа:
човека прави второ вино за ракия,ако си прочел Стига с това лимонтозу,РН и т.н.Става въпрос за РАКИЯ.
Точно за второто вино за ракия си трябва ''киселинка''
много е важна за правилната ферментация.
пс. опа... шефа ме е изпреварил :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Кой е последна инстанция във форума? msergiev или SiteAdmin ?Не обичам да ме критикуват безпричинно и до колкото знам,производството на ракия не е точна наука.До като си "мерим пишките" във форума,няма как да се знае кой е прав и кой крив.Но не нападайте човек,само защото не е съгласен с Вашите методи.msergiev ,и да не изтрезнявам,не е твоя работа,може пък и да не пия,не е тук мястото да даваш някакво мнение за човек,който не познаваш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима