Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 28 Май 2017, 23:13 Дата и час: 28 Май 2017, 23:13

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 23:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 259
Местожителство: ESPAÑA
Привет Найденов,не съм конфликтна личност и гледам да стоя настрани от безмислени спорове!!Уважавам мнението на всички съфорумци,но това не ми пречи да не съм съгласен със всички мнения....какъвто е случая със твоето за подкиселяване на добавяната вода...било за първо,второ или пето вино!!
Няма чешмянка която да не е със алкален характер!! Колкото до ракия,правя по 60-70л и си я пия между приятели!! Ако правех обеми като твоите,може би и аз не бих се замислял за ПХ.. :)
Жив и здрав!!
П.П Не зная защо,но за някой е прието,че щом е за РАКИЯ...може всякак..може би щот после се пече на огън!! Точна наука или не си има и ТЕХНОЛОГИЯ за същата!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 03:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1503
Местожителство: Wallis and Futuna
Да дам и аз моите 5 стотинки по въпроса
След като отточа виното,веднага добавям разтворената захар във вода и след това винена киселина и Fermaid k...
Водата в която разтварям захарта е дестилирана...
30 мин. По късно джибрата ври ,та се къса...добавям Fermaid k ,когато захарността е наполовината
Дано съм бил полезен


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2015, 17:30
Мнения: 10
Здравейте Колеги, не е точно към темата, но вече зачоплихме въпроса, та:
Материалът за ракия вече изферментира напълно, на две под нулата е, но на вкус е леко газиран. Мога ли да варя така или да чакам още? Другото, което ме интересува е с джибрите ли да варя или без тях, какви ще са вкусовите и количествени разлики?
Благодаря предварително за отговорите!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 128
Ако си го измерил на 20 градуса температура - да готово е. Ако е било в гаража на студено, сложи малко вкъщи да се изравни със стайната температура и пак измери.
Ако дестилираш с джибрите ще получиш по-добър аромат, а без тях - по-чист дестилат. Което лично ти предпочиташ.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 78
Местожителство: София
Второто вино за ракия, как се съхранява след като е приключила видимата ферментация за варене на по-късен етап?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 528
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Най-добре е да сложиш паток от предишни варки,вдига се градуса и съответно предпазва от цветясване и вкисване.
И колкото повече-толкова по-добре. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 769
Това е ясно. Но ако нямаш какво се прави. Да си купим спирт от аптеката, не е рентабилво. Ако затворим плътно в съд, без достъп на въздух, дали няма да свърши работа.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 22:57 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6071
Местожителство: София
Литър спирт в аптеката е 8лв на 95%- ще вдигнеш достатъчно градуса за да предпазиш джибрата.А пък при дестилацията ще добиеш повече :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2285
Местожителство: Пловдив
Хах, цяла тема ми е убягнала :? Сори за късната реакция, ама не мога да подмина, щом кавгЪта е тръгнала от Лъчо :megagrin:
Г-н Христов написа:
Нека посмятаме: 82 кг вода по 0 захари в нея си е 0-ла. 33 кг захар по 100 е 3300 захари. Събираме 82+33=115кг. 0+3300=3300. Делим 3300/115=28,7%об. захарност на разтвора.

Бре Лъчо, на хората им се пие, ти гле"й с к"ви сложни сметки ги занимаваш :D
Без майтап - захарно съдържание или градуси Брикс е масовото отношение на захарта към разтвора (общата маса).
И ей го 33/115=0,2869565217391304 (който предпочита в проценти, да си го умножи по 100)
:megagrin: :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 769
ilu6a написа:
Литър спирт в аптеката е 8лв на 95%- ще вдигнеш достатъчно градуса за да предпазиш джибрата.А пък при дестилацията ще добиеш повече :megagrin:

Това не зависи ли от количеството джибра? Да не се окаже, че трябва да изкупим аптеката? :)

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 23:35 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6071
Местожителство: София
Ако имате толкова много джибра, ;) а се стискате за 100-150лв е направо срамота.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Струва ми се че въпроса ми е за тази тема. За първа година реших да прибегна до стабилизиране на червеното мк вино за целта използвах Танисол(търговско название) 95% патасиум метабисулфит, асорбик асид и танин, съответно 2 и 3 процента. Та питането ми е: След колко време е безопасно да се пробва виното как е на вкус?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 22:11 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1224
Местожителство: Дупница
Кажи българските наименования!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Ами няма ги на опаковката, това чудо е италиянско. Мисля че патасиум е калий. Танина е ясен, а асорбик асид....витамин Ц. А бе отивам ьа си капна 100 грама, ако не се обадя до час, два значи лошо. :lol:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Лош вкус който се е появил след добавянето на туй чудо. :wallbash: дано изчезне с времето иначе лошо. Не мога и да го опиша, но по скоро е послевкус. На мирис не се усеща, а чак като преглътнеш.


Върнете се в началото
  
 
 [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима