Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
E224 Potassium metabisulphite Калиев метабисулфит
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Така и предполагах, ама има ли период на абсорбиране??? След колко време може да се консумира виното???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 23:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
По принцип веднага, зависи от количествата което си сложил във виното. Допустимата дневна доза на килограм телесно тегло е 0,7 мг. т.е. 5-6 гр.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 00:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Една таблетка от 10 гр. се слага на 100 литра. Аз имам 70 литра и сложих 3/4 от таблетката. Този послевкус ми е познат но не мога да го опиша, срещал съм го в купешки вина и то по специално в едно френско вино, но не ми е приятен. При всички случаи не е на сяра. Ще пробвам след няколко дни пак. Благодаря за отговора.
ПП. Щипането намаля значително след първото откаляване, аз тогава добавих и този Танисол, преди три дни.
ПП. Сега дегустирах и второто вино на което сложих Танисол и дъбови пекани кубчета, резултата е учудващ, отивам да купя още от тези кубчета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 11:06 
Online
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Ами множко ми се струва това нещо. 95% от него е КМБС, така че ти си сложил 9.5гр/100л. То това е доза за сулфитиране преди ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 12:06 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Да, това е комбинация за предпазване на готово вино НО трябва да се има предвид, че веднъж като се сложи продукт който съдържа аскорбинова, нивото на серен трябва винаги да е состатъчно. В противен случай заради аскорбиновата започва процес на хиперокисление. Лично моето мнение е да се избягват такива продукти когато липсват условия за постоянен контрол на серния.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 14:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Имам и едни 15 литра второ вино, в което сложих от същия препарат, но там освен КМБС има и дъбови кубчета, ефекта е различен, виното е повече от добро. Явно ще сложа и на първото вино от тези дъбови кубчета. Много лек аромат на нещо средно между шоколад и ванила.
ПП.Сега се сещам какъв е този вкус, танин. Танисола съдържа 2-3% танин, а аз държах джибрите с чепките близо две седмици, понеже исках да имам таниново вино......оказва се че виното сега ми е силно таниново. Смятам обаче че с добавянето на дъбовите кубчета този вкус ще се завоалира. Благодаря за отговорите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 15:04 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Държал си го с чепките?!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 15:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Да. Просто експеримент. Ако не ми хареса, до година ще променя технологията. Сега се сещам че този вкус го имаше и преди КМБС, но по леко изявен. Явно чепките са дали таниновия вкус, а Танисола е добавил още, та може би идва в повече....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 15:20 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Точно в чепките се намират най-нежеланите танини. Танините са група съединения със с х о д е н характер. Така че танини , изолирани от дървесината на бурето , танини от люспите на гроздето , танини от семките и танини от чепките са съвсем различни .

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 15:30 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Един Пелин написа:
ПП.Сега се сещам какъв е този вкус, танин. Танисола съдържа 2-3% танин, а аз държах джибрите с чепките близо две седмици, понеже исках да имам таниново вино......

Е как сега се сети ,че е танин-тоест ,че е тръпчиво???Основната му характеристика е т.нар тръпчивост,а тук останахме с впечатлението ,че говориш за нещо различно...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2015, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Определено не е тръпчив вкус, поне за мен. Не е и вкус или мирис на сяра. А бе както казах в някои френски вина съм го долавял този вкус, като в едно вино от района на Бордо, този вкус беше направо натрапчив и не ми хареса. На останалите от компанията не им направи чак такова впечатление, само споделиха че виното е таниново. Както и да е, ще го дегустираме с приятели и те ще кажат, може и да си внушавам....въпреки всичко му сложих 200гр. дъбови кубчета, защото аромата на ванила/шоколад някак си го омекотява.
ПП Илюша, танина от чепките вреден ли е, или не се препоръчва заради вкусовите му качества? За мене тръпчивоста на виното се усеща преди още да сме го преглътнали-или не съм прав. Вкуса за който говоря е определено послевкус, усеща се далеч след като сме преглътнали. Не знам как иначе да го опиша.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 15:17 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Значи това което усещаш не е танин.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 15:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Прав си. Не знаех че танина придава тръпчивост на виното. Снощи един приятел го опита и не спомена за никакъв послевкус, а и аз не му споменах за да не му повлияе на преценката. Допускам че е нещо свързано с КМБС, може би го пробвах съвсем скоро след добавянето му и още не се е бил разтворил....или абсорбирал. Не мисля че съм прекалил с дозата. Счуках таблетката на ситно и може би като съм точил да са попаднали частички в чашата, по принцип казват че този Танисол се разтваря бавно.
ПП. Явно чудеса стават не само по Коледа. На деня на св. Николай Чудотвореца, виното е изчистило вкуса си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Чувал съм от приятели,че оставят малко чепки за да има виното лек тръпчив вкус.
Вярно ли е,не е ли :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима