Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 20:00 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Навсякъде съм чел, че се вади виното около седмица след започването на ферментацията, но пише, че това става при процес в топло помещение, с каквото аз не разполагам. Всички пишат, че им е по 20-25 градуса, но аз имам едни 14 само, съответно ми е по-бавен процеса, въпреки дрождите, които съм посял. Прочетох, че най-точният момент е когато бурната ферментация поутихне, ако при мен това стане на 2-рата седмица проблем ли ще е? Не искам да закъснея и да стане слабо и тръпчиво, но не искам и рано да го вадя, все сладко го пия и късно, даже оцветява устата. Ориентирайте ме кога точно да го вадя, мерси.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 21:25 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
Спешно си направи подгряване на съда ! Ако те мързи поне го изолирай ! След това има смисъл да се коментира КОГА .....

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 22:24 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 22:31 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
Ами тогава не чети този форум и мачкай гроздето с крака - както едно време ! Ама си събувай цървулите - пардон , маратонките !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 23:33 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
я излез оттук


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 00:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
msergiev написа:
Ами тогава не чети този форум


Дoнecъл чyĸчaтa cвoй poмaн в eднa peдaĸция. Peдaĸтopът гo пpoчeл и мy ĸaзвa:

– Paзбepeтe, cлaбo e. Tpябвa дa чeтeтe ĸлacиĸa. Чeли ли cтe Дocтoeвcĸи, Toлcтoй, Typгeнeв?

He! Чyĸчa пиcaтeл, нe читaтeл.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 01:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Точен отговор на въпроса ти няма. В дебелите книги пише между 5-я и 7-я ден, но това е при оптимална температура и хубави дрожди. Реално целта е, колкото се може повече аромати и цвят, без да започне по-сериозна екстракция на танини, които биха огрубили виното. Тук вече, всичко зависи от личите ти вкусове. Някой хора харесват по-грубо вино, други не толкова. Мненията варират много. От задължително на 5-6я ден, през една трета от захарите и малко преди края на бурната ферментация, до 1-2 градуса захари. Моят съвет е: опитвай на вкус и като не е сладко тогава източи. Ако видиш обаче, че тепературата ще падне под 16-17 градуса няма смисъл да го чакаш и просто го отточи за тиха ферментация.
Тук всички вземаме доста на сериозно правенето на вино. Ако при теб не е така, тогава няма толкова значение кога ще го махнеш от джибрите. Няма да стане негодно за пиене, ако не уцелиш точно момента. По-важното е да го споделиш с добра компания.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 10:20 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Всичко взимам насериозно, имам стъклени съдове за тиха ферментация с воден клапан, спазвам и стриктна хигиена, просто няма как да отоплявам помещенията, това не разбраха моралистите по-горе, на мен въпросът ми беше лесно зададен, как да действам като по-бавно тече процеса и е по-студено. Изкл'чително съм ти благодарен, ако се сетиш и друго - сподели. Ще те послушам и ще изчакам да спре да сладни, всяка година го пия сладко иначе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 12:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
nikolaypetrov написа:
. Моят съвет е: опитвай на вкус и като не е сладко тогава източи. Ако видиш обаче, че тепературата ще падне под 16-17 градуса няма смисъл да го чакаш и просто го отточи за тиха ферментация.

Виж ,ако няма захар то явно е протекла цялата бурна ферментация,а това не рядко означава огрубяване на вкуса откъм танини най-вече. Протичането под 16 градуса на ферментацията често може и да не завърши...в рамките на 2 месеца.Сами си преценете,как искате да се получи.
Оптимума е 20-22градуса,които не е трудно да бъдат постигнати с минимум усилия.
Често пъти е достатъчно едно първоначално подгряване до 22гр ,изолиране на съда и от там нататък ферментацията сама поддържа температурата...стига разликата в температурите на помещението и съд да не е драстична.
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?

Едно време са провеждали ферментацията в дървени съдове,а не в пл.бидони...Дървото е доста добър изолатор и особено не се влия от условията в избите.В такива съдове ферментацията сама поддържа достатъчна температура.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 12:45 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Как да изолирам бидоните най-добре? Дори да отоплявам помещението 7 дена, нали после отива на воден клапан ферментацията, тогава като стане 12-14 градуса не е ли същата бавна и мъчна работа? Няма как да отоплявам цяла зима виното, ще ми излезе златно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 12:53 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2015, 23:16
Мнения: 2
При ферментация се отделя топлина, т.е. изолирай и разчитай само да се сгрее. Аз така направих...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 13:10 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
Абе ще стане на моето , ама ... :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 13:26 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
та каква е изолацията или беше важно да е на твоето


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 13:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
" Няма как да отоплявам цяла зима виното, ще ми излезе златно."
Аз бих го отточил , и след това всичко останало в отопляемо помещение.Разпредели го в няколко съда и все ще му намериш място, ако площта ти е кът.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 13:34 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
Моята беше от няколко стари черги , увити около бидона. Под чергите има 200 вата нанофолио , управлявано от терморегулатор. За едно денонощие отоплени то работи около час и половина. Следващата година ще направя нова - от минерална вата!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима