Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 14:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Не се изразих правилно. Да има вкус на вино, който да надделява над сладкия аромат - леко да сладни. Да не се усеща като гроздов сок, а почти като вино. Ти като ще използваш стъклени съдове, предполагам дамаджани, може да си направиш експеримент и да отточиш в различни дни. Така за следващата година сам ще знаеш, кога е най-добрия момент, според твоя вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
stan__ написа:
При ферментация се отделя топлина, т.е. изолирай и разчитай само да се сгрее.

Тук идва тънкият момент, за да не остане сладко, както се спомена по-горе. Първите дни да, отделя се много топлина и даже понякога се налага да се охлажда. След отделянето от джибрата обаче, процесите са по-бавни и ако не се поддържа температурата в норми, ферментацията няма да завърши.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2016, 15:34 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Момчета стана вино за чудо и приказ, но е слабичко. Откъде идва тоя спад, мерено е 8-9 % алкохол, а трябат 12 май по принцип. Стоя 2 седмици точно с джибрата и после на воден клапан. Мазето е ледено, 6-7 грдуса е вътре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2016, 16:16 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 36
Местожителство: Burgas
Че какво е чак толкова за чудо и приказ с тези 8-9 алк.градуси.То направо си е замръзнало и ти покрай него,имайки в предвид идващата седмица.Не е ли 13-15 не ми го хвали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2016, 21:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
С каква захарност беше гроздето?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2016, 08:47 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Илюша , защо си мислиш че ЕДНО ВРЕМЕ са мерили захарността?! Отговорът на много въпроси се крие в ето такова мислене (цитирам, нека сам си признае кой е) :
"едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?"

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2016, 17:01 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
24-25, не е замръзнало, балбука си по малко, слабо беше още като го махнах от джибрата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2016, 18:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Уверен ли си ,че няма остатъчна захарност...тоест,че си довел докрай ферментацията.
С какви дрожди работи?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 19:25 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
леко е ладко, но много малко едва се усеща, дрождите са тия стандартните от агроаптеките за черявени вина, в жълто пликче.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 22:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Щом сладни, пък макар и малко то имаш 3-4% захарност минимум .Тоест като си го свалял от джибрите е била и повече...та нормално да е слабо виното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 22:19 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
демек е трябвало и още да стои в джибрите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 22:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Не...трябвало е да стои по на топло за да си довърши ферментацията.Сега разбираш защо се санират бидоните...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2016, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Моето вино, което е в буре, също върви много мудно. Постоянна температура 21.5 и плътността е 1003 като пада по 2-3на седмица. Алкохола е 10, а първоначалната захарност 25%. Другото което ферментира в пластмасов бидон, без саниране или нагревател, беше от същото грозде, със същите дрожди и е готово от месец. Преди няколко дни опитах ракията на един приятел, направена от второ вино. Неговата температура на помощението беше не повече от 12-13гр, само че беше санирал бидоните.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима