Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 12:08 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2015, 23:16
Мнения: 2
Здравейте,
дойде и моя ред да задавам аджамийски въпроси. Поздравления за хубавия форум - ако човек знае какво търси, мисля може да намери всичко.

По темата:
Изненадващо тази година се захванах да правя "вино". По-долу прилагам процеса в табличен вид :datz:
Казвам изненадващо, защото решението се взе сутринта след меленето на материала.
Като за младок в занаята (чирак на чирака на калфата...) ми бяха предоставени около 85-90кг недозрял мавруд, съдържащ и стафидирали и мухлясали зърна.
Поради незнанието ми, че ще правя опити за нещо - не съм прочиствал материала.
Щом стана ясно каква е хавата - спринт до магазина: захар, дрожди за трудна ферментация, серниста, захаромер (ареометър) от по-големите, мери само шекер.
Вече имаше наченки на ферментация, около 20 часа след мелене.
Източих десетина литра мъст, сулфитирах с около 80мл серниста, добавих в общото, бърках здраво.
По време на връткането си рехидратирах дрождите, извряха малко от съда в който бяха (не знаех, че се вдигат толкова), реших че няма да стигнат и рехидратирах още малко.
Общо би трябвало да съм сипал към 15гр (божа работа :D )
Забърках в мъст и добавих към супата в бидона.
От там нататък се започна едно ферментиране, едно природно чудо... :lab: :furz: :lab:
Наложи ми се да отсъствам и си направих дървен капак за потапяне на шапката, че няма кой да бърка мат'ряла.
На десетия ден източих к'вото източих и заложих на тиха ферментация. Направих го тогава, не защото някой казва да се точи до 10-ти ден, просто реших, че е момента. Поради малките обеми на "съдовете" за тиха, правих няколко преливки за да е пълна всяка туба/бидон/галон/шише/нещо си. Видях колко много утайка има, не знаех че ще ми е полезна и отделих близо 6 литра гъста тиня. Общото източено количество беше 54л.
Пет дни по-късно засях за ЯМКФ, завих с какъвто отпадък намерих и май успях да държа температура на чорбата над 19.5 градуса. Отделих 5л и не им заложих бактерия. Към днешна дата има чувствителна разлика във вкуса, разбира се в полза на ЯМКФ.

Към момента (изтегляно със спринцовка) имам нещо което е повече сок, отколкото вино.
Вкуса не е наситен и богат на нищо, но пък е приятен. Отпивам гроздов сок и след преглъщане сгрява от където е минал :lachtot:
За мен важното е, че не остана кисело, смрад на чорап и прочее. Има леко окислен вкус, ама при тоя мат'рял мисля няма как да избягам от това. Като гледам ще е приятно по 500мл за обяд и кило за вечеря.
Нисък градус алкохол, почти никакъв цвят (прилича на газирано Party малина)
Прикачени файлове:
IMAG2878.jpg


Бъркането осъществявах със запушена, надупчена тръба ф110
Първите 3 дни интензивно, по 7-8-10-15 пъти на ден. После по-леко и по-рядко, като повечето пъти не го бърках, а само внимателската потапях шапката до долу.

Мисля направих три по-сериозни пропуска:
Трябваше да направя настойване в началото за повече цвят и аромат
Не достатъчна захарност
Ранно отделяне на утайка.

И няколко по-дребни:
Много аериране покрай залагането за тиха ф-я
Не е следена и съответно контролирана температура на мъстта.
Използване неподходящи съдове в целия процес.
Прикачени файлове:
Capture.PNG


Не знам колко ще седи на тиха - като гледам поне до края на този месец, вероятно до средата на ноември.
После ще откаля и за кеф ще бутилирам.
Виното е малко и както винаги ще се изпие младо. Не вярвам да докара до март, да не кажа януари :zauf2:
Не мисля да сулфитирам отново или ако го правя ще е с нещо от типа на 0.4мл, 0.6мл
Гледам да се придържам към долните граници на всичко което трябва да слагам.

Така... много глупости написах, моля за мнения, съвети и псувни относно процеса.
С други думи искам да знам какво според вас е сбъркано, сгрешено, пропуснато и прочее.
Разбира се имаше неща които не зависеха от мен - качество на материал, хигиена на съдовете преди залагане...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима