Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Авг 2015, 12:27
Мнения: 4
Колеги, вчера преварявах 60 л. Крушова. Малко преди да затворя капака сипах едно пакетче сода. Дали от него или не ракията се оцвети. Особено второто десетлитрово шише. Първото съвсем леко, а третото абсолютно чисто. При отваряне на казана на дъното имаше оцветени места в розово лилав цвят. Дали е от содата? Опасно ли е това. Възможно ли е да е от слънцето? Налятите туби сталояха на слънце няколко часа? На вкус е супер. На някой случвало ли се е това. Благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
В какъв цвят се е оцветила ?
Аз съм имал лош опит с оцветяване в синьо, но не при преварка, а при първа дестилация на стар материал, който беше презимувал при ниски температури.
Освен син цвят ракията миришеше и на амоняк. Третирах я с активен въглен и я преварих с друг добър материал без проблеми.
Само че след обработката с активен въглен загуби всякакви аромати - и добри и лоши.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 16:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Особено второто десетлитрово шише. Първото съвсем леко, а третото абсолютно чисто.

Браво на теб. От 60 литра материал си извадил по твоите думи около 25-30 литра ракия. :zauf2:
Ако е имало патоки, то те са били в третото шише и са били без цвят. Едва ли е било от содата. редовно слагам и никога не съм получавал оцветяване... освен ако си объркал нещо пакетчетата с нещо друго, или не си измил добре лулата и капака на казана.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Авг 2015, 12:27
Мнения: 4
И аз си мислех да не съм измил добре лулата и капака, но това оцветяване на дъното на казана в розово виолетово ме навежда на мисълта, че може да е от содата. И докато я сипвах, никаква реакция на содата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Авг 2015, 12:27
Мнения: 4
Ако е от недоизмиването на капака и лулата това са окисленията на медта. Ама не е в синкав цвят. Жълтее ми. Трябва ли пак да я преварявам? Дали ще има проблем за консумация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако беше първа дестилация - би могло да е от пяна. Вдига се пяна и тя минава през лулата и излиза с ракията.
Но до колкото схващам, ти говориш за преварка на преди време дестилирана крушова, която е стояла на слънце.
Така че тук едва ли би могло да има пяна, а и тя няма да е оцветена.
Интересно защо си третирал със сода сега на преварката, а не на първата дестилация ?
Преди да запалиш казана киселееше ли ти, че реши да слагаш сода ?
Според мен, ако няма лош аромат или вкус - прекарай я през памук или ако имаш филтър за кана Брита още по-добре.
Можеш да бистриш и с белтък от яйце, както и с желатин, но ще има загуби на количество.
С бентонит ракия не съм бистрил, но предполагам че и с него става.

(от 60л. материал за преварка е съвсем нормално да се изкара 25-30л. ракия - все пак материалът е с 25-30% алкохол)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Авг 2015, 12:27
Мнения: 4
Благодаря Ви, за отговорите.
Третирах със сода при първата дестилация. Не знам защо сложих сода при преварката. Материала беше уникален.
Ракията има добър вкус и аромат. Оказва ке, че содата при падане на дъното и високата температура е влязла в реакция с медта на казана. Озцветяването на казана се е получило от това. Оцветяването не ме притеснява. Въпроса е да не някакъв вреден окис или някакви други отровни химични елементи.
Знаете ли къде мога да изследвам ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 11:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
http://www.wineinbg.org/page/4589489155

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP, Lukata, ziz357 и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима