Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 16:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2015, 10:03
Мнения: 13
Здравейте, сигурно темата е дъвкана много пъти но не можах да се ориентирам за необходимата ми информация.

Реших тази година и аз да произведа нещо, защото не ми се пият купешки напитки.

Заложих 100 кг грозде мускат. 22.5% захарност.

Мина бурната ферментация (захаромера показа 0). Планирам довечера да вадя виното и трябва да приготвя джибрите за ракия. Четох форума и една книга на Димитър Цаков, ама все още имам въпроси:

1. Колко вино ще излезе? Аз съм приготвил 50 литров съд. Срещнах различни мнения някои казват 40 литра други 60. Все пак ще правя ракия, така че не ме притеснява това че няма да извадя 100% от виното.

2. Прочетох, че трябва да внеса в джибрата захарен сироп 20% 1 кг захар се разбърква в 4 литра вода. Обаче количеството на захарния сироп колко да е не ми е ясно :wallbash: . Някъде мярнах в някоя от темите че колкото вино съм извадил толкова захарен сироп трябва да внеса.

3. Тъй като нямам възможност да внасям култивирани дрожди? Как да активирам дивите с мая за хляб. Каква е пропорцията и как се внася?

Поздрави :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 12:02 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
За какво му е мая ?!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 13:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Еми кажи де,защо ще слагаш дрожди след като има достатъчно?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Хич не му трябват други дрожди. Ако сипе сиропа и поразбърка, ще заври пред очите му още докато спорим. :)

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 14:43 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Странни възгледи имаш , винарка... Абсолютно излишно е добавянето на дрожди , не мога да позная и от сто пъти каква ще е следващата ти гениална идея! Наздраве и престани да "твориш" !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Още по-на място е да не добавяш други." Дивите" вече са опитомени и това което е преживяло отбора със сигурност ще свърши работа.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 15:16 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Винарка , след като питащият твърди че ферментацията на първото вино е приключила , би трябвало да се убедиш че дрождите му са достатъчно ефективни! Следователно няма нужда от допълнително внасяне на нови дрожди!
Винаги съм се удивлявал на хора като теб , според които получените от тях резултати са в и н а г и отлични! За мен това е признак на липса на самокритичност и на занижени критерии...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Последна промяна msergiev на 19 Окт 2015, 19:27, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 15:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Да доразясним ситуацията. Доколкото разбирам сорта е бял, а колегата е направил виното като за червено- демек смляно и сложено да ферментира. Ако е така, ще получи кремав цвят на виното и доста различен вкус, от това на бялото.
Както и да е вече е на етап отточване. Моят съвет е да отточи колкото пусне без да насилва остатъка и то бавно за да не се размъти това което остава в бидона.На повърхността ще види утайките на ферментацията.Те имат два слоя. На самата повърхност с дебелина няколко милиметра, слоя е розов, ако сорта е червен, а в дълбочина е явно по-тъмен.При белите сортове, слоят е светлокремав а по-надолу отива към кафяво.
Горния слой е добре внимателно да се отстрани доколкото е възможно.Там има доста ненужни гадости. Подхранка на дрождите трябва обезателно, защото каквото е имало то вече е във виното.
Иначе на втория ден ще замирише на къпана циганка.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2015, 10:03
Мнения: 13
Моят случай е точно такъв какъвто Баджо описа :lab:

Личи си, че съм аджамия. Заедно с дядото реших да сложа малко материал . След като го видях как обърка ферментацията на сините сливи реших по дейно да се намеся в процеса при гроздето.

Благодаря на всички отговорили по темата. Ще ви държа в течение какво съм произвел :)

Остава само един въпрос, който не съм изяснил на 100% колко захарен сироп да добавя в джибрата.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Всички сме били аджамии, та това да не те притеснява. Повече захар - повече ракия и естествено по некачествена. Ти си реши. Добре е да направиш сиропа на 20-22 %. Може и повече, може и по-малко. Избягвай гранични стойности докато не набереш опит, иначе може да се разочароваш. Ще стане ракията щом имаш мерак.
Има калкулатор за сиропа, който админа пусна само преди ден. Ако не те устройва има още един с пълни подробности, който пък пусна друг колега.Възползвай се. :prost:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 20:51 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Аз ти давам оценка понаписаното от теб , а почти винаги това са пълни... неверности! :lol:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 21:13 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Ами на това му викат логика! Ако трябва ще ти обясня знчението на думата! А пък той си каза колко ракия вари годишно , и като разделих посоченото от него количество на 365 се получи повече от литър !
Между другото неверности е евфемизъм за глупости...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 21:26 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Извинявай , но съвсем излизаш от темата! Ако ще водиме подобни спорове по -добре е да го правиме на лични ! Или да дойдеш на срещата - ще ти пазя място до мен !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 01:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2015, 10:03
Мнения: 13
Цитат:
Да доразясним ситуацията. Доколкото разбирам сорта е бял, а колегата е направил виното като за червено- демек смляно и сложено да ферментира. Ако е така, ще получи кремав цвят на виното и доста различен вкус, от това на бялото.

Всички сме били аджамии, та това да не те притеснява. Повече захар - повече ракия и естествено по некачествена. Ти си реши. Добре е да направиш сиропа на 20-22 %. Може и повече, може и по-малко. Избягвай гранични стойности докато не набереш опит, иначе може да се разочароваш. :prost:


Благодаря за съвета

От вкуса и аромата на виното съм доста доволен. Да наистина цвета не е като на бяло вино. Но следващия път по подготвен ще бъда. А и ще видим колко ще се котира бялото вино на трапезата.
Добавих захарен сироп колкото вино източих.
Докато домъкна втората порция захарен сироп ферментацията беше започнала. Измерих захарност на мъстта 20%.

Тук е следващият ми въпрос. Какво имате впредвид под това да избягвам гранични стойности.

Втори въпрос: За дестилирането чета различни мнения. Заедно с джибрите или само виното заедно с изцеденото от пресованите джибри. Като вторият вариант ми се струва по - малко рисков да загори при дестилирането. Но мненията които чета чувам, че на някой нещо по му харесва са ми доста субективни.

:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 08:36 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Filo написа:
Втори въпрос: За дестилирането чета различни мнения. Заедно с джибрите или само виното заедно с изцеденото от пресованите джибри. Като вторият вариант ми се струва по - малко рисков да загори при дестилирането. Но мненията които чета чувам, че на някой нещо по му харесва са ми доста субективни.


Както писах и в една друга тема, аз пресовам джибрите преди да отида на казана. Пренасям материала до казана в десет литрови бутилки от минерална вода (лесно ги събирам в комбито) и изсипване в казана без разливане. За загаряне и дума не може да става. До колкото това дали ракията е по-хубава когато се дестилира само течността, не мога да кажа нищо защото нямам база за сравнение. От ракията която баща ми дестилираше с джибрите включая и чепките, отдавна нищо не е останало. Предполагам, че джибрите, особенно семките при загряване може да отделят някой вещества които да влошават вкуса на ракията, но нека по този въпрос пишат колеги които са се занимавали по-сериозно с това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима