Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 17:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 69
Местожителство: Перник
Колеги имам едно много спешно питане и ще съм ви благодарен ако се отзовете по бързичко.След малко започвам вадене на първото вино(за ракия е) и подготовка за второто, питането ми е относно дестилацията тъй като и в двата бидона(сложени с една седмица разлика) проверих захарноста с няколко захаромера и тя е абсолютна 0(на единият дори под нулата), но има видими признаци на ферментация все още,да дестилирам ли утре или да чакам още и евентуалните ползи от това чакане, защото ако не утре следващият път когато ще имам възможност за дестилация е след 5 дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
По въпроса за края на ферментацията - най-меродавно е показанието на захаромера - даже не 0, а трябва да слезе под 0-та (на око - 2% под 0-та) - ако е страртирала ферментацията от 24%
Спре ли да пада показанието в рамките на два последователни дена - няма какво да ферментира повече.
Другите признаци - като отделяне на балончета ЦО2 , клечки кибрит и шапки са ала-бала.
Разтвореният въглероден двуокис може да продължи да си излиза и още седмица, зависи от температурите.

По въпроса дали да се дестилира само течност или всичко в казана - преди бях фен на дестилацията само на течност.
Причините са - нямам казан с дебело дъно и ако не е само течно вътре - загаря.
Освен това забелязах, че при дестилация само на течността ракията е по-мека и няма резки вкусови и ароматни излишъци.
Но някак ми стои една постна такава ...

Та сега напоследък пробвам да дестилирам гъсти каши - сливи, винени джибри пак със същия казан, но с едно добавено лъжливо дъно, което имам от друг казан, в който правя озахаряване на пивна мъст за бира. Представлява кръг от две части с панти, за да може да се сгъва от перфорирана неръждаема ламарина с дебелина 2мм + допълнителна неръждаема мрежа за по-фино цедене.
Поставям го на дъното на казана с мрежата нагоре и го затискам на три места с по един плосък камък. Сипвам отгоре джибрите, добавям вода и патоки и рабърквам да стане с консистенция като на джибри с неизточено вино. Паля газовата горелка и я оставям на някаква средна до малка мощност, за да няма прекалено прегряване.
Завира доста по-бавно от когато е само течност.
Тръгва слабо, постепенно се засилва и така продължава много време.
Извличам доста повече алкохол, отколкото когато съм цедил само сока.
Има по-автентични аромати, макар и в началото да се усещат по-остри, но след аериране и отлежаване с дъбов чипс ракията омеква и става доста пивка и с добър аромат.
Трябва да се внимава обаче с патоките - тръгват доста по-рано и винаги са мътни (помътняват на следващия ден). Ракията обаче не е мътна, стига да не се изтърват патоки вътре.
Много съм доволен от последните резултати с джибровата - от 200кг. грозде източих 90л. вино, но имаше поне още 70л. които оставих в джибрите - без да правя втора ферментация с вода и захар - дестилирах гъстите и мокри джибри и сега имам и още 20л. ракия на 55гр. , която след разреждането до 42 ще стане около 25л.
Гроздето беше мерло със захарност 21%, добавих му и 6кг. захар в края на ферментацията за корекция до 23.5%
Резултатът е 90л. вино и 25л. ракия + 7-8л. патоки на 25% и 500мл. първак на 93%

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Да попитам и аз. :)
Част от джибрите паднаха през изминалата неделя. Предполагам, че до края на тази седмица ще е готова и другата част. Имаме запазена дата за казан на 22.11.15г.
Има ли смисъл да консервирам материала (гроздов) с патоки?
Впрочем, каква е практиката за добавянето на патоки при варене на обществен казан - слагат се предварително в материала, или на място се изсипват в казана?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 19:46 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
stanilabg написа:
Част от джибрите паднаха...
Има ли смисъл да консервирам материала (гроздов) с патоки?
Впрочем, каква е практиката за добавянето на патоки при варене на обществен казан - слагат се предварително в материала, или на място се изсипват в казана?


Ти пък ме разби с този си въпрос...
И влез в терминологията. Какво значи "паднало"? Захаромера е потънал безвъзвратно? Предполагам.

Това сме го дъвкали многократно. Но може би ти нямаш опит в дестилацията и затова питаш. Извинявай!

Ако имаш подходящи патоки, като аромат, не гадни, сбъркани, от подобен, най-добре същия материал, спиртоваш сега. 1 месец имаш до казана. И плътно затворено на студено. Пък може да спиртоваш и C2H5OH от аптеката. :megagrin:
А практиката за "обществен казан" или персонален е все тая. Зависи. И как дойде. Но не от казана...

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 11:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2015, 10:03
Мнения: 13
Здравейте,

В Събота измерих захарността и съм много доволен как се развиват нещата. Захаромера показа 5%. Ако се развиват така нещата, тази Събота може и да паля казана :smoker:

Любопитно ми е. В доста от мненията срещам, че ферментацията ви приключва за около седмица. При мен обаче не стана така.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2015, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Здравейте колеги,
получи се следния проблем при мен,вече повече от 3 седмици не иска да преври джибрата въпраки,че поддържам температура 21-22градуса,а същевременно захаромера пада на дъното като го сложа да меря!На какво се дължи това и как да го оправя,дали е от високия алкохолен градус или...?Днес сипах една кофа вода за всеки случай,но не знам дали ще помогне.Давайте съвет. :)

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 00:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Как разбра ,че не се преврели?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Виждал съм захаромер, който в каквато и пращина да го сложиш винаги потъва.
За захаромера, че е меродавен както е написал виктори по-горе може малко да се поспори. Преди години карах с един руски, купен от левчето, сега с друг пак от там. Та отчитам съществени разлики между двата. Първия като стигне нулата, материала имаше да ферментира още 7-10 дена. Този втория като удари нулата значи я е ударил и ферментацията е приключила.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 12:11 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1121
Местожителство: Дупница
Това че ти се е паднал калпав захаромер не означава че трябва да отричаш захаромерите изобщо!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Къде видя да ги отричам :) Това че някой си е взел немски спиртомер и му е намерил кусури не означава, че трябва да се отричат спиртомерите въобще.
Просто не са абсолютни и това трябва да се знае.
Серги, с теб не ми се спори че съм забелязал че ми влияеш негативно на матр'яла.
Сега имам два съда с мерло по 100 л та на петата седмица единия ми е на едно, другия на две и ми е малко под въпрос какво ще стане. Това е понеже рекох, че резултатите винаги са били добри. Подозирам, че това се получи заради ниските температури, но засега ферментират още, та се надявам и да се получи малко вино, не да отиде всичкото за казана.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 13:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Вече някой беше споменал че при тръгнала ферментация не се мери захарноста на разтвора, а специфичната гъстота. Според мене захаромер, който има само една скала ( % захар на литър) не е най точния. 0% захарно съдържание се пада при специфична гъстота 1.000, а дебелите книги казват че СГ на виното е около 0.996-0.994


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 13:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Но все пак тука става въпрос за материал за ракия, та може би не е нужно да се чака да падне до 0.995.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Ами как разбрах...шуми си и се вдига шапката като го разбъркам,а и клечката гасне... :) макар да го отричат някои това с клечката,но друг път при приключила ферментация не е така.А захаромера иначе си покава горе-долу вярно предполагам,защото с него меря и не е имало проблем,може да има някакво отклонение,но....

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Последна промяна Bar_n на 02 Ное 2015, 15:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Значи виж сега, висок алкохолен градус или висока захарност. Не знам колко ти е била захарността и как е на вкус.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 15:30 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1121
Местожителство: Дупница
L34 написа:
....За захаромера, че е меродавен както е написал виктори по-горе може малко да се поспори...

Ице , не съм Серги , Марио съм! :) И не съм виновен че не умееш да се изразяваш писменно. :prost2:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kaishev, paff76 и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима