Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 19:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2012, 17:41
Мнения: 3
Здравейте колеги,
имам проблем след преварка на материала. Началото на месец Септември сварих една крушова, която излезе мътна и мисля, че стана заради "леко" вкисване на крушите. Викам си карай ще я преваря. Преди 1-2 седмици варих и гроздова без да отделям патоци и първак излезе около 9кила, която реших че ще преваря. Смесих я с крушовата и патоци от крушите и стана около 13-14 кила. Добавих 5кофи по 10л вода, не сложих сода (казана е меден 80л), промих серпентината, лулата и съответно казана. Преварих я излезе около 7-7,5 л, прилична според скромния ми опит, аромат на спирт и нямаше оцветяване на ракията. Отварям да чистя казана и гледам по дъното и по стените докъдето е била течността в съда един жъл оттенък. Интересно ми е от какво се е получило това, казана беше пълен на около 1/4, тъй като нямаше материал и реших да не го пътлня до горе. Варих на газ. Притесняват ме тези налепи, които иначе лесно се изчистиха с обикновена кухненска гъба за чинии и леко търкане. Ако на някой му се е случвало подобно нещо да сподели има ли причина да се притеснявам или да си глася ракията за пиене.
Прилагам две снимки за да добиете представа (извинявам се за качеството, от телефон са).
http://prikachi.com/images.php?images/738/8413738a.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/742/8413742w.jpg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 16:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Колега дъното на казана е от месинг, а и най-вероятно целия. Капака ти е полусфера и само той е от мед под милиметър дебелина. Типична циганска направа на една рода откъм Ботевград.
Когато казана не е пълен и има изолация там където се прегрява има такива налепи. Не е фатално, но дестилата трябва да отлежи в буре.Иначе какво точно става при съприкосновение с месинг,никой не може да ти каже.На истинските казани всичко което не е от мед е от бронз, по скъп е, но това не е случайно.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2012, 17:41
Мнения: 3
Цитат:
Колега дъното на казана е от месинг, а и най-вероятно целия. Капака ти е полусфера и само той е от мед под милиметър дебелина. Типична циганска направа на една рода откъм Ботевград.
Когато казана не е пълен и има изолация там където се прегрява има такива налепи. Не е фатално, но дестилата трябва да отлежи в буре.Иначе какво точно става при съприкосновение с месинг,никой не може да ти каже.На истинските казани всичко което не е от мед е от бронз, по скъп е, но това не е случайно.


Благодаря за отговора колега, но моят е от мед. Проверил съм го с магнит и е изцяло мед, лепи единствено по ръба на казана където се слага капака, поради наличието на метален кант за да закорави връзката и да не се деформира при поставяне и премахване на капака. За първи път ми се случва подобно нещо, да пожълтее така. :? Надявам се ако някой колега се е сблъсквал с подобен проблем, да даде малко акъл от какво може да е? Дали да се притеснявам или да си пия ракийката с хубаво мезе и приятна компания и да не го мисля. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 10:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
При условие,че няма оцветяване и странични привкуси на метал и мирис ,не мисля че е проблем да я консумираш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
" Проверил съм го с магнит и е изцяло мед, "
Всички цветни метали и сплави магнитът не ги" лови".Драсни една черта , така че да се оголи метала под окиса.Може и от външната страна. Също си личи и на ръба на казана където влиза капака.Бай мангал ги ментосва като ги помеднява със син камък, но слоят е микрони, колкото да го пробута. Ако е розов цвета е от мед, ако е жълт е месинг. Усилване на канта има и при капака, а и на всички медни котлета . Това не е проблем. Дръжките на котлетата са от месинг,защото е по-здрав и по-евтин от медта. Варил съм с такъв казан и от там са ми съмненията,защото се появява същото като при теб. Твоя може да е изцяло от мед.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Казана си е меден.
Зависи от киселинността на материала.
П.П.:Що' се замимавате с глупости? :?:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Мда, това е резултат от работила химия. Не съм се замислял за причината до сега. Подобен налеп, оренживо-кафяв, съм получавал по "наливната" мед в казана. После не се отмива само с вода...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима