Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 01:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2015, 10:03
Мнения: 13
На 7 Септември заложих два бидона по 90 килограма сливи и следвах съвети които сега вече осъзнавам, че са били тотално погрешни.

Ето и хронологията на събитията:

12 Септември: В два бидона заложих по 90 кг сини сливи. Добавих по 7 кг захар във всеки бидон. Захар а не сироп. Всичко това беше старателно разбъркано с бъркалката за строителни смеси.

Следват три дена бъркане всеки ден с бъркалката.

Тръгна бурна ферментация и се образува шапка.

Бидоните от самото начало оставих в стопанска постройка в която темепратурата е равна на външната. Така че за тези 40 дена е варирала от 32 до 10 градуса.

За последните 8 дни захаромера показва 8% в единия бидон и 5% в другия бидон. И не мърда. Чува се съвсем леко шумолене.

Грешките, които съм допуснал са ми ясни вече. Въпроса е какво може да се направи от тук нататък. Мога ли да докарам ферментацията докрай?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 01:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 65
Местожителство: Перник
Опитай да затоплиш малко бидоните, че през нощта е доста студено и със сигурност ферментацията спира напълно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 09:41 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1104
Местожителство: Дупница
Filo , аз бих те посъветвал първо да вкараш бидоните на топло и да не добавяш нищо друго! Изчакай около три дни и ако ферментацията не се възобнови тогава трябва да помислиш за добавяне на дрожди за трудна ферментация - разгледай тук http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80 ... 0%B8%D1%8F . В никакъв случай не добавяй мая за хляб ! Добавянето на вода с цел понижаване на прекомерната захарност е добро решение ако се знае каква е била началната захарност . Сгрешил си че не си я премерил... Ако не ти се чака три дни , за да видиш дали ферментацията ще се възобнови , слагай на топло и едновременно с това добави дрожди за трудна ферментация ! Аз бих добавил ето тези http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80 ... 0%B8%D1%8F

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 10:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
vinarka написа:
Няма за кога да чака. Проблема е бил във високата захарност. Слагай ги на топло, Долей по 20 л топла вода с мая, култивирани дрожди ти си избери, но нещо трябва да сложиш и това е.

Къде видя висока захарност????Как прецени точно 20л???

msergiev написа:
Filo , аз бих те посъветвал


msergiev е написал ясно какво е необходимо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 11:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Абе...
Не искам да споря.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0 ... 0%B2%D0%B0

Цитат:"В 100 грама сини сливи има само 30 калории. Водата е 87 %, захар (9 %), пектинови вещества (0,8 %), белтъчини (0,8 %), влакнини (0,5 %). От органичните киселини преобладава ябълчената (1,3 %), витамини В1, В2, РР, С (10 мг %), провитамин А. От минералите най..."

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 11:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Мда...екстремно висока-около 20-21%

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 12:02 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Не ми е приятно да се намесвам по този начин, но vinarka - просто прекаляваш. Това правеше с агресивната си некомпетентност и докато се представяше тук като "Христо Петров". Да си смениш профила не е достатъчно, смени си отношението към този форум. Апропо, мултиакаунтингът не е нещо, на което се гледа с добро око в който и да е форум...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Пак безсмислени дърляници.Захарта е там някъде дето я е посочил Илиша.
Не е грешка да се добавя директно захар в джибрето без вода. Проблема е че сливата не дава много сок и локално захарността може да отиде твърде високо. С течение на процеса обаче клетките се пукат и сока се увеличава, така че нещата се нормализират. Според мен проблем е студа. Дрождите са "заспали", но не са загинали. Топлото ще оправи нещата , а и не е лошо да види колегата дали на дъното няма неразтворена захар.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ей винарка, нама да мирнеш и с новия ник. Колко е топло през Септември зависи къде е джибрето. В село Плана палят печки и през Август. Ама са на 1000 м в планината.Колегата спомена че единият е на 8% захар, другият на 5% в момента. И все пак има някаква ферментация. Тази разлика за мен е показателна.
Не вярвам някой да не може да си каже мнението, стига да не се аргументира с лични нападки.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Последна промяна баджо на 20 Окт 2015, 15:54, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 15:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2015, 10:03
Мнения: 13
Като пишеш по сред нощта и стават такива грешки, какво да се прави! На 12 съм заложил материала. Снощи и аз си мислех, че проблема е в температурата, за това увих бидоните с едни черги. В Събота ще премеря захарност и температура в двата бидона и ще доложа!

За съжаление преди Събота няма да мога да проверя за неразтворена захар в бидоните. Също така когато проверявам ще трябва да разбия шапката за да мога да стигна до дъното на бидона и да загреба от там. Това проблем ли е? Аз съм спрял да бъркам от момента в който се образува шапката.

Благодаря за насоките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 16:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Добре си се постарал за някаква изолация, но от вътре трябва да постъпва топлина, която да запазиш. За съжаление когато ферментацията е мудна , и топлината която се отделя е никаква.А при сливите тя си е такава. Джибрето няма да се прецака от студеното, но и ракия няма да пиеш скоро.
Или трябва да подгряваш, или да го пренесеш на топло, или да чакаш топло време. Последната възможност е най- далечна като време, и най-несигурна.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2015, 10:03
Мнения: 13
Здравейте,

Да докладвам развитието със сините сливи:

Събота
1. Околната температура в Събота по обед беше 12 °С. Температурата в бидоните беше 9 °С
2. Мерих захарност. Захаромера застана на 8%, и с температурната корекция излиза 5%. Обаче имам странното чуство, че цялото мерене е компрометирано: Доста е гъст сиропа,а и доста студен, като пусна захаромера застава на 8%. Ако го натисна обаче надолу в цилиндъра се връща само до 5%. Че има остатъчна захарност съм убеден, защото сиропа сладни на вкус и ръцете мъничко лепнат от него.

Неделя по обед разпределих материяла в 3 бидона и ги преместих в помещение с температура 20 °С. Днеска сутринта дядото ми каза, че отново се е образувала шапка в ферментацията е тръгнала.

Не съм добавял нищо в бидоните. Нямах възможност да купувам дрожди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 13:35 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1104
Местожителство: Дупница
Радвам се че си се вслушал в съвета ми ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2015, 10:03
Мнения: 13
Кашата беше гъста и захаромера отказа да падне под 3%. За това изварих материала. Към джибрите добавих 10л патоки с неизвестно алкохолно съдържание. Излезнаха 43л на 55%, като не съм спирал патоки и ще правя преварка.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима