Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Както личи от заглавието с един и същи материал - джибри/мавруд /каберне/ ще се пробвам да изкарам трета ракия. Целта на експеримента е - подарък за приятел/една бабичка/. Този, същия приятел събира ябълки из двора си, реже ги на ръка и иска да си прави ракийка. Приготвил си е 15 кг захар и иска да ги сложи около 50 кг. загнили, нарязани ябълки и да си прави ракийка. Понеже рандемана на ябълките не е много висок, а и не се предвижда смилане на ябълките и поддържане на оптимална температура, нито ензим, нито питомни дрожди мисля, че проекта му е обречен на неуспех. Затова съм решил да му подаря моите джибри, от които е изкарвано 2 пъти вино - за ракия. Мисля, че ще има повече успех, отколкото с ябълките. Понеже не можах да намеря тема за трета ферментация, трета дестилация и пр. си позволявам да пусна нова тема. Третото вино ще се вари на аламбик. Става въпрос за 30 л. материал - шлюпки и семки, останали от предните две дестилации/след прецеждане/с посяти културни дрожди в началото. Мисля да сложа пак захарен сироп в съотношение 15/50, винена киселина, и да го чакам да изферментира, при температура 21, 22 гр. Msergiev ми каза - задължително ензим! Още не съм ползвал такова нещо. Какви са вредите и ползите. Задължителен ли е?
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Щом Марио ти казва,послушай го
Аз лично я правих тази гимнастика и тогава не слагах ензим....изферментира до 0 за 5 дни,но дрождите бяха Lalvin и нямах никакви проблеми,макар че,тази така наречена ракия не ми хареса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Знам брат, знам, че нищо не би останало нищо от ароматите, но пред алтернативата със загнили ябълки с неясно начало и край на ферментацията...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Ако се вложат ензими, няма ли да се образува повече пектин и от там и метилов алкохол ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Бих те посъветвал да използваш ябълките. От 50 кг 20 да изхвърлиш, пак ще ти останат за 10 кг захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Днес заложих във бидона въпросните джибри/НЕдушмански прецедени/- около 35 кг, захар - 15 кг, вода - 55 л., 30 гр. Винена киселина/лимонтузу/, енизим LafaseFruit 50 гр, активатор Fermactive Activateur 5 гр. Захарта разтворих в по топла вода - примерно 40 градуса, след изстиването и до 27 гр. - добавих активатора, лимонтузуто и ензима. Замерих показателите след забъркването на тази химия, те са следните. Температура на течността - 27 гр., захарност - 15 об.%, на вкус - леко "промит" гроздов сок с дъх на алкохол, на вид - леко,до средно оцветена течност с червеникав оттенък. Чудя се дали да не му сложа още малко захар - примерно 1, 2 кг. :? Не знам каква ракия ще излезе от това, но този за когото е предназначена, въпреки скептичната си нагласа към "модерните неща" и форумът ни, одобри всички мои действия.
....Два часа по-късно или три, вече се чува лек шум в бидона и започва да се образува шапка. Засега - доволен!

:prost: :prost: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 18:20 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Захарността е много ниска. Добави захар!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
msergiev написа:
Захарността е много ниска. Добави захар!

Защо в'е Марио? добре е, 55л вода на 15 захар е 21-22% захарност идеална е за ракия
през зимни(студения)период....
Пс сега видях че е измерил 15% захарност--- как ги е получил не знам :nixweiss:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 18:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Ами той е писал че е мерил захарността при температура 27C° , но аз не съм обърнал внимание ! :datz:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 19:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Айде разберете се де.... сега последно да слагам ли или не? Захарността съм я мерил с руски захаромер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Не пипай нищо. всичко е наред--- а ма трудно ще ти го обясним така че.... Успех...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Не пипай нищо.
Мани го Марио. Той и друго не е разбрал. Ти си мерил "нещо си". В бидонЯ имаш и алкохол.
Следи си температурите само и гледай да не прегряваш... :(

Ензима е излишен разход, според мен, ма нейсе. Той се слага за първото вино. Да си вземеш повече ценна течност. Сега какво ще взимаш?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 20:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Лъчо , как не те е срам да ме плюеш така!!! :D Ензимите освен течност , освобождават и аромати и багрилни вещества! В случая се борим за и без това малкото аромати , които са заминали по първо и второ направление. А защо не съм разбрал че Живано е премерил общата захарност?! Май ще трябва да се самонакажа - спирам си ракията! За тази вечер...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Ок, Марио. Извинявай ако съм те засегнал. Не съм искал така да прозвучи. Вярвай ми.
Но не си взимам думите обратно, защото ти вЕрно не си вденал какво е мерил той. И веднага - съвет от теб. Категоричен при това. А на него толко му трябва и се шашка.
Както и да е. Прости ми пак. Пиини едно. Ма без да пушиш. Взел си си единствената цигара за днес. :megagrin:

За ензима... ми не знам. Казваш аромат и цвят. Цвета не му трябва. Аромат... ами за него, най-добре да буха в казана и шлюпките. От тях ако дойде нещо аромат. Ти какво мислиш за последното? Стига да не загори де...

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
И кво...? :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима