Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 21:44 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Лъчо , как да ти се сърдя като нищо невярно не си казал! Поправил си грешката ми , с което си помогнал на този който има нужда от помощ , и от увереност! Това че аз тази вечер не внимавам в час нека да си е само за моя сметка! Относно ензима следмам един принцип от медицината - Ако не помагаш , не вреди! Та и ензимът ако не помогне , поне няма да навреди . А и цената му е един лев. Относно дестилация с джибрите всеки си решава сам .

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Благодаря на всички отзовали се.
Ден втори. Такава шапка не беше се образувала и при първото и при второто - почти изпълни бидона. Тия джибри направо "избиха рибата ". Температура на шапката - 27 гр, на течността - 24 гр. Околна температура 17 гр. При тези показатели, при второто вино, вече бях тръгнал по стълбите към избата с бутилките със студената вода и лед, но сега ще изчакам. Само ще го разбърквам по няколко пъти на ден за да мокря шапката и да го охлаждам по малко.
За варенето с джибрите, решава бабата този път. Аз мисля, че тя ще вари "със ". Тя за такива модерни работи като прецеждане и недай си боже, пресоване на джибри не е чувала. :megagrin: :megagrin: само мисля са извадя колкото мога семките /а те са доволно много / и другото отива в казана.
Поздрави и наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 10:11 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Не е добре температурата да е толкова висока... Така се губи и алкохол , и вероятността за вкисване нараства.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 74
Местожителство: София
Цитат:
само мисля са извадя колкото мога семките /а те са доволно много /


Извинявам се за въпроса, но за какво се ползват семките?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Семките не се ползват за нищо, но при дестилацията им се получава метиловия алкохол. Сега ще ходя да видя пак температурата, Марио.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 12:08 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Живане, не от семките, а от пектина. Колкото метанол е имало, е бил освободен от пектиназата...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 12:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Как така ще махате семките бре :motz: В тях е аромата 8-) viewtopic.php?f=12&t=1007&p=49329&#p49329


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2015, 14:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Днес вече материала мирише на сяра или яйца. Температурата вече се е закротила на 21- 22 градуса. Измерих захарността - показва 12 процента. Може би, от по високата температура в началото съм изтрепал част от дрождите. В интерес на истината лека миризма на сяра усетих докато пресовах материала за втората ракия, но той беше толкова лек и незабележим, че не му обърнах внимание. Сега явно увлечен от СО -то излиза на горе и смърди яко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2015, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
lhristov написа:
Следи си температурите само и гледай да не прегряваш... :(


Не случайно го написах. Времето е ужасно топло за правене на вино.

Остави го отворен тоя бидон. Проветри го. Метни му само тензух отгоре. Проветри и помещението. И стига си се шашкал.

От тук насетне, очаквам да чета в тази тема само и единствено каква е температурата в шапката. Веднъж на ден я мери. Преди да бъркаш или "бухаш с кола" или както го правиш там. 5 дни напред.

И пак казвам: по-спокойно. До тук си направил всичко както трябва. Ще стигнеш до целта. Или... в канала!
Опита е важен.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Що с лошо, бре Лъчо? Обясни ми като на "прости Ора". Не мисля, че 27 гр. на шапката е кой знае каква висока температура. Освен това тази температура беше само първия ден при залагането на третата давка. Температурата на мазето е 17 гр. постоянни, демек не е толкоз топло за ферментацията на джибрите. Днеска пак мерих. Шапката е 21 гр., течността - 19 гр. От какво се появи тази миризма - не знам. Бидона го проветрявам, мазето също. Да взема да го прехвърля в друг бидон и да махна калта, ще помогне ли? Това с "тензуха", не ми се ще да го пробвам, нали ще си отиде част от алкохола...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
jiwano написа:
От какво се появи тази миризма - не знам
jiwano написа:
Що с лошо, бре Лъчо? Обясни ми като на "прости Ора"
А ми той ти е обяснил, висока температура- умиране на дрожди,--- замирисване на развалени яйца(сероводород) май се казваше.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Миризмата на сяроводород (развалени яйца) е почти сигурен признак за недостиг на усвоими азотни вещества. Не е свързано с температурата. Недостигът се коригира с добавяне на активатор по време на ферментацията, например на база диамониев фосфат.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
A! Мерси, [b]Flanker[/b], Иване. Благодаря за помощта.
Той почна да прави трето ката второто, без да отчита, че температурата е с има няма 7 °С по-висока. В началото бурната му тръгна... " Такава шапка не беше се образувала и при първото и при второто - почти изпълни бидона. Тия джибри направо "избиха рибата ". Температура на шапката - 27 гр, на течността - 24 гр. ...".

Т.е. време е за още 5 грама от ДАФ-а.

А по-подробно и за грешките ще напиша скоро. Ма не сега. И за греенето и охлаждането също.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 18:27 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
JIVANO ,интересно ми е ти наведнъж ли сложи целия активатор ?!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
"...Днес заложих във бидона въпросните джибри/НЕдушмански прецедени/- около 35 кг, захар - 15 кг, вода - 55 л., 30 гр. Винена киселина/лимонтузу/, енизим LafaseFruit 50 гр, активатор Fermactive Activateur 5 гр. Захарта разтворих в по топла вода - примерно 40 градуса, след изстиването и до 27 гр. - добавих активатора, лимонтузуто и ензима. Замерих показателите след забъркването на тази химия, те са..."

Не Марио. Истината е, че аз така му казах. Но това за второто... НЕ ЗА ТОЗИ ЕКСПЕРИМЕНТ!

Извинявам се за супер големия шрифт. Не го очаквах :shock: Шрифта, де. И истината е, че не ми се оправя :smoker:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима