Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 17:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Миризмата не е на сероводород/развалени яйца, запъртъци/, а просто на яйца - сяра. Или на минерална вода с по-високо съдържание на сяра.
Сложих целия активатор/50 гр/ и целия ензимр//5гр/, барабар с лимонтузуто - наведнъж.
N.B. Миризмата я имаше още докато изцеждах джибрите за втората ракия, но беше едва доловима и не и обърнах внимание.След като дестилирах второто вино и резултата беше значително по-добър от първото/с аромат на коприва/просто забравих за този мирис.
Междудругото, прехвърлих материала в нов бидон. Ит кен бидон! :megagrin: :megagrin: :megagrin: В стария оставих само семките и калта. Не виждам особена разлика в аромата на двата бидона. Пак ще слизам да душа! ;) ;) ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
А'...............................................................................................................................
Все едно да добавиш серниста киселина в бурната ферментация- същата работа.
Друг е въпроса как да ти се помогне....нека да се включат и знаещите(те си знаят кои са). :D
Ps.Така е C2H5OH не прощава на никой.... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 16 Ное 2015, 12:36, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Наздраве, Мони! И аз пия, ама теб те хваща. Дрождите, дето съм взел бачкат от 12 до 30 гр., соред описанието. Едва ли съм ги "утрепал" За едно обаче си прав - нека помогнат знаещите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 23:36 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1117
Местожителство: Дупница
След тези думи не смея да се обадя , щото може да излезе че се имам за знаещ! :lol: Но за да не стане така , че : Докато умните се наумуват , дрождите се налудуват! , ще кажа: добави още 5 грама активатор! И понеже нямаш време , бягай до аптеката и поискай нишадър ! Защото ако утре поръчаш активатор , ще го получиш в други ден. Едно пакетче нишадър от аптеката за човеци е 20 грама и е достатъчно за количеството което имаш. Може да сипеш първо половината...
Да се допълня - точната доза на нишадъра е 0.3g на литър.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Даааа, аз обаче имам активатор. Лъчо ми даде едно шишенце от 10 гр. и съм използвал 2,5 гр. за втората ферментация с инструкции да добавя още 2,5 гр. на края на ферментацията, както и да не предозирам. Е, аз не добавих 2,5 гр към края на ферментацията , така че сега имам 7,5 гр.
Благодаря msergiev за бързата реакция. Сложих само 2,5 гр. активатор тази сутрин като върнах съдържанието в основния бидон - при семките. В интерес на истината бидона със семките имаше много по-слаба миризма на яйца, което означава, че миризмата не идва от утайката, а от ферментиращите джибри. Другия бидон в който бях отделил само джибрите и сока, миризмата беше без промяна. Температурите бяха както следва: на помещението- 16 гр., на сока - 18 гр., на шапката-19 гр.
Ще добавя още 2,5 гр. активатор, при нужда, след един два дена./не ми се свиди/
Поздрави :prost: :prost: :prost:
18.06 ч. Вече няма миризма на яйца. Благодаря msergiev. Помогна както винаги. :respekt: до ден, два или три ще сложа още активатор. Ще преценя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
18.06 ч. Вече няма миризма на яйца. Благодаря msergiev. Помогна както винаги. :respekt: до ден, два или три ще сложа още активатор. Ще преценя. :zauf2: :zauf2: :zauf2: :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Живан, докладвай захарността на течността. И температурата на шапката, спрямо околната. Както и миризмите. Не е ли време за 2-3 гр. активатор?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Лъчезар, нещата са под контрол. Чух се с msergiev по телефона. Вчера сложих около 1,5 гр. активатор.Днес - още толкова. Миризмата на сяра изцяло изчезна. Температура на околния въздух - 17 гр. На шапката - 22 гр. Потапям шапката , поне по един път дневно/както ти си ми казал/. Не го бъркъм, да не размножавам дрождите излишно. Всеки ден го наблюдавам - така каза Марио и това отговаря на моите разбирания за правене на ракия. Захарността вече гони 5 % об. Другата седмица - ще го нося на бабата, да я зарадвам и да печем третото вино.
Поздрави! :prost: :prost: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 20:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Благодаря. Браво! Перфектен! Благодаря и на Марио за съпорта. Постоянният контрол отговаря също на моите разбирания.
Ако варите с шлюпките, тази ракия ще стане по-добра от втората. И... със сигурност от първата. Помня Я :D , без да съм я опитвал...

Поздрави бабата от мен. Служил съм в Калотина. Знам ги чукарите там. И джанковата им.

Щях да ти обяснявам за топленето и охлаждането, ма и тази вечер не ми се занимава. Друг път. Щото и снимки правих специално.
Или като се видим.

Между другото, във вторник вечер съм в Арена Армеец, може ли да спрЪ пред Аудито. Или преди или след концерта да се видим. А? Да донеса мостри... Имам от съботно-неделното у-ще при Марио. Няма да дегустираме. Просто ще ти ги оставя.
Утре ще редактирам. Това не е по темата.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Със сигурност ще я вари със шлюпките.Ще видим какво ще излезе, може и да и завидя. За вторник - няма шпроблем. Няма какво да ме питаш - паркирай смело!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
За протокола: Днес слизах при бидонЯ. Изглежда ферментацията е приключила. Захарността гони нулата. Шапката е изтъняла, да не кажа, че почти я няма. Има съвсем лек дъх на сяра като отворя бидона. Вторник или сряда ще мятам в казана. :prost: :prost: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Данни от последния мониторинг. Течността си "къкри" тихичко в бидонЯ. Захар, на вкус - няма. При 18гр. температура на течността захарометъра е потънал "под нулата". Досега не съм изчаквал чак толкоз да "падне". Лек мирис на сяра. Казанджийката каза, че ще печем в четвъртък. И те така! :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Утре е денят за 3 тата ракия. Пресипах всичката течност от бидона в 4 кофи х 20 литра заедно със шлюпките. Последната кофа се препълни, та се наложи да я върна/само нея/ в бидона и да прецедя материала за да се събере/то не е голяма загуба - на дъното винаги остават семките/. Взех и останалите от прецеждането за тази кофа шлюпки в едно чувалче/за всеки случай/ и утре пътувам. Много ще ми е интересен вкуса и аромата на тази т.нар 3-таракия. Да видим! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
По добре,направи джиброва ракия от стафидите


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Дотук 5 л на 59 гр. Очарован съм от вкуса,мекотата и аромата. :klatsch: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима