Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Ное 2017, 16:09 Дата и час: 20 Ное 2017, 16:09

Часова зона: Европа/София




 [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 15:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2015, 11:38
Мнения: 13
Здравеуте съфорумци тази година имам следния проблем заредих три бидона със грозде за ракиа 21 захарност не обичам рискове и от 5 год. насам използвам дрожди В213 от Винарко много съм доволен но тази година вече 25 дена ферментацията не приключи и от една седмица насам захарноста 5 ,теп. е 18 гр. на джибрите ври си много добре но защо захарноста не спада.Обикновенно всичко приключваше за десетина дена, това ми е проблема ,и още един въпрос може ли със ел. бързовар директно да се стоплят джибрите .
Благодаря на отзовалите се


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 16:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 591
Местожителство: Варна
С бързовар директно в джибрите ще загориш люспите които ще полепнат по него. Аз ползвам 200 W нагреватели за аквариум потопени в трилитрови бутилки от минерална вода (минават свободно през гърлата), пълни с вода затворени с капачките им (кабелите им минават) и тогава потопени в джибрите.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2015, 11:38
Мнения: 13
ще пробвам като го купя


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2017, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2015, 11:38
Мнения: 13
Здравеѝте и тази година пак проблеми имам със джибрите (от грозде) постояно врат сякаш има запален огън от доло на бидона , захарноста от една седмица насам е 10 и не спада таково врене за първи виждам и има лек кисел вкус ,
какво да правя .Благодаря на отзовалите се.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2017, 19:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 98
Вероятно е започнала оцетна ферментация. Каква е температурата? Има ли достъп на въздух?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2017, 20:05 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1386
Местожителство: Дупница
Колегата говори за вкус, а не за мирис! Нека все пак отново уточни - освен кисел вкус има ли кисел мирис?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2017, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 678
Местожителство: Пловдив
koser написа:
Вероятно е започнала оцетна ферментация.

При нея няма видими признаци. Усеща се най-вече на нос. Нищо не пречи да вървят и двете едновременно. mac14 да уточни как точно измерва тези 10 (каква е единицата?), с подробности - прибор, процедура и т.н. Може да е просто неправилно измерване на захарността.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2017, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2016, 21:51
Мнения: 58
Местожителство: Кричим
Mac14, предпоследният ти пост е от 2015 г. предполагам тогава си намерил решение на проблема. 2016 г. не си споделял проблем, явно си успял да се справиш. Според мен технологията не е чак толкова сложна(за ракия става въпрос). Хубаво грозде или джибра, дрожди, температура и хигиена :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2017, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 167
Колко дена е това врене?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2017, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2015, 11:38
Мнения: 13
Благодаря на отзовалите се материал джибри повторна фермептация използвани са дрожди В213 температура 20 гр.
само лек кисел вкус , 22 ден на фермептацията , до сега трябваше да приключи но не , и малко съм болен на тема чистота всичко е перфектно но както писах ври сякаш има огън от долу за първи път от 10 год. виждам таково бурно ферментиране на 20-22 ден.И да миналата год. всичко беше супер и 1 и 2 фементация.И измерването е със нормален руски захаромер имам 2 ва и двете показват еднакви стоѝности.


Последна промяна mac14 на 12 Окт 2017, 08:57, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2017, 08:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6567
Местожителство: София
И при каква температура е това "врене" 22 дена?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2017, 08:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2015, 11:38
Мнения: 13
20 гр.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2017, 09:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6567
Местожителство: София
Отопляемо помещение?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2017, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2015, 11:38
Мнения: 13
изба постояна тем. 19-20 гр.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2017, 09:40 
Offline

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 95
Местожителство: Чавдар
mac14 написа:
ври сякаш има огън от долу

А каква е температурата в шапката.....разбъркваш ли я един-два пъти на ден?


Върнете се в началото
  
 
 [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: румен 60 и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима