Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2015, 15:54
Мнения: 3
Здравейте,

извинявам се за въпросите, аз съм нов, за първи път сварих ракия преди 4 дни (53 литра от 200 кг мерло грозде 23.5 карата с 25 кг захар). Основната ми цел е да си запазя около 40-50 литра повече от 20 години, да може и да е смешно, но това ми е целта т.е. не бързам да я консумирам.

Искам да питам:

1. На казана ми казаха да си направя ракията според градусите като я смеся цялата и я разредя с дестилирана вода като гледам градусите ( в момента е 58 градуса, искам да я направя 49 и после като отлежава да падне още 2 градуса).
Днеска си купих дестилирана вода, но преди да я сложа видях на етикета, че пише: Да не се използва за хранителни цели.
Въпроса ми е това същата дестилирана / дейонизирана вода ли е ? Мога ли да я използвам ?


2. Как да я съхраня и състаря по естествен път ? Четох тука из форума, че е най - добре в дъбови бъчви (обичам я с цвят на уиски). Ще си купя, тука около Стара Загора продаваха, но млади или стари бъчви и колко време да я държа в бъчвите ?
Казаха ми, че бъчвата пиела ракията, но на казана ми казаха, че само изсмуква водата и след време отново с дестилирана вода мога да получа същото количество. Вярно ли е?
Основния ми въпрос е как да я съхранявам, тука доста четох из форума, но се обърках повече.

3. Казаха ми за пилети някакви, ако ще използвам бъчви трябва ли и тях да ги слагам ? Ако да, колко време ?

4. Какво да направя за да поомекне малко или това е естествен процес на бъчвата / клонките - пилетите ?

Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Condor написа:
Днеска си купих дестилирана вода, но преди да я сложа видях на етикета, че пише: Да не се използва за хранителни цели.
Купил си вода за акумулаторни батерии
ужас....А в'е хора нямате ли обща култура някаква, начин на преценка , или там някаква образованост, най елементарна :nixweiss: ужас....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Най лесно се състарява с аериране, посредством помпичка за въздух за аквариум. Аерира се не разредена ракия, като се добавя печен дъбов чипс, сложен в марлена торбичка. Аерираш 2 седмици по 1 час на ден. Проверяваш цвета на ракията и като ти хареса махаш дъбовия чипс, след това разреждаш до желания градус и бутилираш . Няма нищо сложно в цялата процедура , но има някои тънкости . Въздуха да излиза на максимално малки мехурчета, чипса първо да го свариш да му вземеш от цвета и тогава да го вложиш в ракията и някои други . Има цяла тема за стареене на ракията , прочети я и тогава пак питай :) Другия начин е в буре - по добрия метод ! И това дето са разправяли на казана че бурето пие само водата , това разцепи мрака :shock: . Според тях слагаш ракия на 58 гр и тя става 70 гр, да ама не ! Затова първо в бурето някоя слаба ракия или разреден спирт и чак тогава ракията която ще престоява. Имай предвид че ако сложиш в ново буре ракията която си сварил, много бързо ще ти изпие доволно количествно материал и второ - много бързо ще я оцвети и надали ще ти хареса! Айде със здраве , че дойде ракиено време :prost2:
Разреждам с дейонизирана вода Сан Тера или някоя друга ,никакъв проблем.


Последна промяна caribi на 09 Ное 2015, 10:07, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Мони, какъв е проблема с дестилираната вода? Аз кзползвах дестилирана вода за второто вино. Все пак е купена от магазин за хранителни стоки и не пише да е за акомулатори.
ПП. Това което знам за дестилираната вода е че не е хубаво да я пиеш постоянно, защото няма минерали , няма и флуорид, но не мисля че ще те отрови.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
В български форум, като в български форум: задаваш въпрос и веднага започват да ти обясняват какъв идиот си.
Един съвет за бурето: потърси бъчвар, който не бичи дъгите за буретата на банциг или каквато му е там техниката, а ги цепи. Буре, направено с цепени дъги на практика не "пие" нито вода, нито алкохол.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 22:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Това звучи като някаква градска легенда... Сега ще кажеш че тъй като не се пресичат проводящите влакна на дървото и т.н. ...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 07:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
Винаги ще получиш отговор.Важно е да си търпелив и да отсееш глупостите ;)
Не знам как бих съхранил ракия за 20 г.
Моята отлежава в бурета,или с аериране и дъбов чипс.Но трудно стига годинка. :cry:
Относно съвета на Станимирката:чул,не дочул.Може и да са правени бурета с цепени дъги през 12 век,днес едва ли ще намериш такива.Ако ще и с нокти да си ги драпал :megagrin: дървото винаги ще "пие"
Купи едно буре,сипи ракията в него и го забрави.За 20 години.Нито инвестицията е голяма,нито алкохола екой знае колко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 08:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
Не са легенди колега, а научен факт. При цепенето на дървото се запазва целостта на сърцевинните лъчи. Това са плаки, разположени радиално по дължината на дървото. Те имат свойството да не пропускат течности. Не напразно навремето БДС регламентираше процента на нерадиалност на влакната на дървесината за дъги за бурета.
Гледам, че vnnaidenov е изказал мнение по въпроса за цепенето. Колега Найденов, не само че не е забравено цепенето на дъги за бурета, ами големите производители на скъпи алкохоли продължават да си правят буретата с цепени дъги.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 08:43 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
А пропускат ли газове?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
Марио,не се бъзикай!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
Давам 300 лв. за 20 л. буре което не "пие"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 10:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
.Може и да са правени бурета с цепени дъги през 12 век,днес едва ли ще намериш такива.

Не си прав,наистина добрите бъчварници ги цепят...огъват на огън и после допълнително обгарят.Тук често просто ги режат по размер и после просто обгарят...щот така са чували.
vnnaidenov написа:
Ако ще и с нокти да си ги драпал :megagrin: дървото винаги ще "пие"
.

А тук безспорно си прав -загуби винаги ще има и процента вода или алкохол,който повече си заминава зависи от влажността и температурата...
И за да не е ОФФ мнението-вземи си буре,ракията я съхранявай в него без да е разреждаш.Опитвай през 15тина дена какво става с нея и сам прецени кога да я извадиш от там.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 01:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2015, 15:54
Мнения: 3
ilu6a написа:
vnnaidenov написа:
.Може и да са правени бурета с цепени дъги през 12 век,днес едва ли ще намериш такива.

Не си прав,наистина добрите бъчварници ги цепят...огъват на огън и после допълнително обгарят.Тук често просто ги режат по размер и после просто обгарят...щот така са чували.
vnnaidenov написа:
Ако ще и с нокти да си ги драпал :megagrin: дървото винаги ще "пие"
.

А тук безспорно си прав -загуби винаги ще има и процента вода или алкохол,който повече си заминава зависи от влажността и температурата...
И за да не е ОФФ мнението-вземи си буре,ракията я съхранявай в него без да е разреждаш.Опитвай през 15тина дена какво става с нея и сам прецени кога да я извадиш от там.


Много добър съвет, всъщност точно това май ще направя. Благодаря на всички които се включиха в темата.

Така и не ми стана ясно за водата за която питах или колегата се изказа неподговен, явно на бензиностанцията са ме заблудили макар и не умишлено, че това е дестилирана вода, не съм запознат, но дестилираната вода би трябвало в нея да няма органика и нейната електропроводимост е близка до нула и има неутрална киселинност, т.е pH = 7 с което може да се използва за много цели включително и акумулатори, а в същност дейонизирана вода е двойно дестилирана вода и след това дейонизирана, ако е налята правилно в бутилките тя си запазва качествата. Както и да е, айде със здраве :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Condor написа:
Така и не ми стана ясно за водата за която питах или колегата се изказа неподговен, явно на бензиностанцията са ме заблудили макар и не умишлено, че това е дестилирана вода,
Купил си я от бензиностанция---това да ти говори нещо.
Купува се от аптеката(или спец. магазин), ето така изглежда питейната дист. вода...
П.с. stanimirkata написа:
В български форум, като в български форум: задаваш въпрос и веднага започват да ти обясняват какъв идиот си.
А ми така е... като задаваш идиотски въпроси, ти отговарят по същия начин, Балканска му работа.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 11:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Мони какво като е от бензиностанция...най-много да е дейонизирана...ама това не я прави отровна...а само електрически непроводяща.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима