Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Сеп 2017, 20:16 Дата и час: 22 Сеп 2017, 20:16

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Второто ми вино според мене е приключило с ферментацията и остава да се доизбистри макар че и сега не е мътно, и да се освободи от СО2. Та реших да проверя колко му е алкпхолното съдържание, за целта използвах купешко вино с 13.5% алкохол и т.н. захаромер. Захаромера в моето вино потъва повече от колкото в купешкото, дали не е поради наличието на СО2, или просто е станало по силно? Захарноста беше 24%. Някаква идея???


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2312
Местожителство: Пловдив
При 24*Bx близо 14% алк в идеалния случай. На практика не повече от 13.
Може само да се гадае. Мехурчетата СО2 полепват по захаромера и даже го бутат нагоре. Значи или купешкото е с по-малко алкохол, или второто вино е с по-ниска плътност.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 22:04 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1330
Местожителство: Дупница
Ами нека да разклати силно бутилката , да я отвори , да изчака... И така няколко пъти. И те така!!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Мерси бай Танасе. Все си мислех, че наличието на СО2 ще накара захаромера да потъва повече. Направих си един експеримент дори, с разгазирана вода и чешмяна вода, като разгазирането беше само до толкоз че да спре да отделя мехури при разклащане. Пущината показа едно и също, но все пак в газираната вода има 5% минерали(потасиум и содиум). А че купешкото вино може да е по слабо от помазаното на етикета, не се съмнявам.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 22:07 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1330
Местожителство: Дупница
msergiev написа:
Ами нека да разклати силно бутилката , да я отвори , да изчака... И така няколко пъти. И те така!!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Половин бутилка престоя цяла нощ, разклатих я и премерих отново, показва 0.990 плътност докато на купешкото е 0.994. Направих и снимка но резолюцията е голяма.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 22:45 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1330
Местожителство: Дупница
Тоест плътността на твоето промени ли се след разгазирането и измерването при същата температура ли беше?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 342
. Пущината показа едно и също, но все пак в газираната вода има 5% минерали(потасиум и содиум).


А дано ама надали :fies:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2312
Местожителство: Пловдив
Разтвореният СО2 намалява плътността, да. Но незначително. Докато полепналите по уреда балончета (ако се отделят все още) могат да вкарат грешка в обратна посока, която според мен ще надделее при такова измерване.
Демек може да се окаже, че като го разгазираш, ще покаже малко по-ниска плътност, обратно на очакваното.
Прав е Марио, интересен е такъв експеримент.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2015, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Мисля че не, поне не толкоз че да го забележа. Точно 0.990 закова. Температурата е доста над 20, като може би сега е по топло от първия опит. Трябва да призная че това "щипане" на върха на езика, доста хора не го намират за признак на газираност.....не знам аз ли съм толкоз чувствителен или е някаква тръпчивост която си въобразявам че е газировка, но мисля че с престояването тя намалява.


Върнете се в началото
  
 
 [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ika, kocyo, kolev70, marinero_bg, vnnaidenov, някой и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима