Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 22:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2015, 22:30
Мнения: 4
Здравейте,

Моля за помощ, май си окепезих ракията :datz:. Та проблема ми е следния. Понеже живея в чужбина тази година така се случи че се прибрах точно когато варим новата ракийка. На тръгване си взех неразредена ракия която разредих тук на место обаче май прекалих с разреждането. Понеже тук е доста топло с ниска влажност около 25% след като я разредих на 48% само за 7-8 дена в леко отворен бидон падна на около 45%. Бях си поръчал дъбово буре 20л и макар че го държах 3-4 дена пълно с вода и после го измих добре с гореща вода, само за 4 дена ракията ми вече е жълта а градуса е 42 ужас. Казвайте какво да правя да я махам и да я слагам в стъкло преди да е станала на вино или? Става въпрос за мускатова ракия с преварка направо съм за разстрел :explode:

Мерси предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Зависи колко си наумил да я държиш, защото мускатовата губи много от аромата в буре. А алкохолът ще се вдига при такава влажност, но иска време.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 23:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Танасе,аз съм по крайностите с концентратите)))):
500мл спирт от аптеката ти решават проблема с градусите...Останалото е въпрос на вкус,но муската не бива да се товари много с дърво за да не се замаскира аромата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2015, 22:30
Мнения: 4
Мисля да я държа около два месеца но не знам колко може още да падне градуса. Това със спирта сериозно ли е :) няма ли да развали много вкусът.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Смятай и сипвай спирт.Аз не бих се занимавал,щях да я излея в мивката или да я пратя подарък на приятел ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 23:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
terziev82 написа:
. Това със спирта сериозно ли е :) няма ли да развали много вкусът.

не

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Какво "НЕ"?
Това със спирта е НЕсериозно, или няма да се развали много вкуса? :lachtot:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 20:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Нищо няма да развалят 300-500мл спирт. :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2015, 22:30
Мнения: 4
Мисля да я държа два месеца в бурето като ще следя за вкусът и аромата :). Като му дойде времето ще видя на колко градуса е и тогава ще я мисля то станалото, станало вече. А за колегата дето вика да я излея в мивката ако живееше на 13000 км едва ли щеше да дава такива съвети ;). Мерси на всички за мненията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 11:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
terziev82 написа:
......само за 4 дена ракията ми вече е жълта а градуса е 42 ужас......


Защо се притесняваш от 42 градуса ракия? Аз за консумация винаги си я разреждам до толкова. (да не говорим, че по БДС гроздовата по магазините се продава на 36 или 37 градуса). В бурето си отлежава на толкова на колкото е излязла от казана. В момента е на среден градус 55. Следи си вкусът и цвета на ракията. Особено цвета. Ново буре бързо ще я направи тъмна. Вярно, че си го изкисвал, но все пак проверявай. В момента в който ти хареса на цвят и на вкус я налей в стъклени съдове и си я пийвай с удоволствие, а празното буре го опаковай добре със стреч и го дръж на хладно и тъмно. Аз така правя с моето 30 литрово буре по съвет на бъчваря и съм много доволен. В темата "Дъбово буре", май бях качвал снимка как съм го опаковал.
П. П. Ако искаш по-висок алкохолен градус, спокойно се довери на ilu6a.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2015, 22:30
Мнения: 4
Жоро благодаря за идеята за стреч фолиото. Аз мислех само да го напълня с вода и така да седи или да пиша пак тук понеже не му разбирам толкова дали мога с нещо да го измия хубаво и да сложа вино да кажем. А за градуса, 42 е супер аз исках да разбера дали и още колко би могъл да падне, но така или иначе това зависи от много неща, така че проерка му е майката :megagrin:

П.С. Мерси на всички за отговорите и поздрави на модераторите за чудесният и активен форум който са създали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
terziev82 написа:
Жоро благодаря за идеята за стреч фолиото. Аз мислех само да го напълня с вода и така да седи или да пиша пак тук понеже не му разбирам толкова дали мога с нещо да го измия хубаво и да сложа вино да кажем. А за градуса, 42 е супер аз исках да разбера дали и още колко би могъл да падне, но така или иначе това зависи от много неща, така че проерка му е майката :megagrin:

П.С. Мерси на всички за отговорите и поздрави на модераторите за чудесният и активен форум който са създали.


Сакън,не го оставяй пълно с вода! Или пълно с ракия/поне 10% от обема на бурето/,или с разреден спирт!Това са най-добрите ти варианти!В краен случай-празно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима