Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 27 Юли 2017, 07:55 Дата и час: 27 Юли 2017, 07:55

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 12:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Привет , на този етап виното е с киселинност 3. Предполагам, че една от причините е не добре узрялото грозде.

Има ли вариант да се намали т.е. пх да се повиши за месец-два от само себе си или е редно откисляване с калиев бикарбонат на по- късен етап?

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 12:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1255
Местожителство: Дупница
Има! Единият начин е ЯМКФ , а другият е така нареченото бистрене със студ и последващо откаляване , но преди да си стоплил отново виното !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 14:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 657
Местожителство: Пловдив
Студът ще помогне малко, но не достатъчно. За ЯМКФ трябва да се знае и точното рН, а не приблизителното (по тест ленти). Ако наистина рН е 3, то ЯМКФ със сигурност няма да протече. По всяка вероятност ще се наложи откисляване.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 14:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6148
Местожителство: София
Едно бистрене с бентонит също би повлияло благоприятно на киселинността .В общи линии 1гр бентонит на литър намаля киселинността средно с 0,2гр/л

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 18:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Виното го тества познат в лаборатория. Едно бистрене с бентонит едва ли ще навреди така или иначе. След това ще опитам и ще му мисля.

Не споменах, че пробата е взета от последното пресовано вино т.е. почти от калта, но не вярвам основното количество да е много по- различно.

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 657
Местожителство: Пловдив
:lol: Ще се изненадаш колко НЕ си прав. Ако не правиш разлика между самоток и пресова фракция ... няма смисъл.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 630
Местожителство: София
urindanger написа:
...че пробата е взета от последното пресовано вино т.е. почти от калта,...


Аз пък въобще не разбрах какво значи това. Би ли пояснил?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
С чистия гроздов сок си напълних бурето а с останалото от шапката и утайките в туби по ред на качеството. Предвид че не се интересувам от ракия.

Flanker Надявам се да се изненадам приятно.

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 630
Местожителство: София
Е защо не даде за проба от виното си, а от това НЕвино?

И всъщност, какъв е въпроса и смисъла на темата?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Бурето е запечатено така да се каже и не съм очаквал да има осезаема разлика от така наречения самоток и пресованата фракция.

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 630
Местожителство: София
Ееее, стига.
Не ми казвай, че не го опитваш?
И кво, ще му избиеш чепа за коледа...?
Това е несериозно. Да не използвам по-силни думи.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2016, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Привет да споделя резултати:

След 3 месечен престой в буре + бистрене с 30гр./100 л. бентонит , виното е с PH 3.2. С относително по- добри вкусови качества.

Благодаря за съветите!

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2016, 09:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6148
Местожителство: София
Пак си в долната граница с това РН.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: vtv, Мартин85 и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима