Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 23:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 64
Местожителство: София
Здравейте колеги, пуст мерак и аз станах жертва не ферментационната треска :D

Имам нужда от съвети за първата ми реколта вино. Има много теми писани но от изчетено стана ясно че почти всичко има значение и всеки случай е индивидуален.
Взех гроздето на 2ри октомври, Врачанско червено дори сорта не знам, диво. гледано, копано ами микс, взех го от приятел и дори той не знае сорта. Каза "Жената уж го знае" ама до сега не знам точно каво е :datz: . Смлях го, измерих след един ден захарност 16,5 озахарих до 21.5 и сложих в бидони в мазето. Бърках шапката всяка вечер, след около седмица бурната ферментация уж приключи захарта падна на нула и след ден го отделих от майката. Сложих го в 19 литрови галони с водна клапа и оставих за тихата ферментация. Днес за поредна вечер проверих и най "бавния" галон бъпбука през 4 минути и реших да проверя какво се случва с виното. Нямам канелка и източих през водната клапа за да го пробвам (това как ще се отрази незнам). Виното беше избистрило с перфектен рубинен цвят, почти без аромат и като че ли лека газировка, много лека и доловима кисела жилка. Знам че киселото не е на добре но мисля че тихата ферментация още тече и че вкуса тепърва ще се променя. Киселото не е като на оцет ами просто леко кисело. Мисля да изчакам докато спре да бълбука но дали няма да направя грешка ? Все пак нямам никакъв опит. Бих ви бил благодарен за съвет как да постъпя, ракия не пия обичам вино и не искам да отиде в казана. Ако съм пропуснал някаква информация моля кажете и ще допълня.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 23:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Махни утайката и дръж на воден клапан.Когато престане да излизат газове -изнеси на студено...
Малко ми е странно как ще е бистро, и в същото време газирано-тези две неща не са съвместими.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2015, 23:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 64
Местожителство: София
Не знам, идеално бистро е. В мазето е 14 градуса, не се сещам къде да го сложа на по студено. Наточих 2 литра и при дегустацията беше леко газирано след като престоя малко и подиша отворено около час, газирането като чели по изчезна. Източеното не съм го разклащал и пресипвал за да се разгазира. Като казвам газирано нямам предвид силно но при отпиване се усещаше леко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 07:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Защо не опиташ с бактерии за ЯМКФ? При мен две седмици след посяването на тия бактерии изчезна тава накиселяване и виното подобри значително вкуса си. Бактериите можеш да закупиш от тук http://vinarko.com/magazin .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 09:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Студено му е мястото за ЯМКФ

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 11:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Да така е. Аз уж си редактирах мнението за да му кажа на колегата, че за тези бактерии му трябват поне 20 гр температура на виното, ама не знам какво съм направил. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 18:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 64
Местожителство: София
Благодаря колеги всеки съвет ми е от полза. Ако трябва ще го преместя на 20+ градуса в друго помещение ?
Когато го пресипвах в галоните за тихата ферментация си отделих малко за оцет и го оставих отворено за да диша въздух в помещение с около 20 градуса. Днес отпих и от него и няма никакъв вкус на оцет много е близко до това в галоните и като чели дори малко по не кисело но леко дъхаво.
Какво бихте ме посъветвали да предприема ? Май тихата ферментация е протекла не както трябва ? :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Оцетно-кисела ферментация се усеща първо и основно на нос. Останалото е прословутата "кисела жилка" от която ми е писнало :muede: Не си вменявайте проблеми, които нямате.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Аз най-малко би трябвало да се обаждам защото също за пръв път правя вино, но съм много доволен от резултата от ЯМКФ. Виното е много, много по-добро от това което беше преди посяването на тези бактерии. Ако можеш да го преместиш на по-топло така, че виното да е около 22 гр, може би ще си струва да опиташ. Нека знаещите колеги да кажат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 00:17 
Online
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 64
Местожителство: София
Днес преместих виното на по топло (около 20гр.) Декантирах за да се отърва от утайките и сложих ЯМКФ. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 14:51 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
днес комшията ме помоли да видим неговият мискет че не бил както трябва .
отваряйки бидона ми замириса на оцет ,ацетон и леко и на вино,на повърхността се вижда лека пелина ,на вкус е сладко с кисела жилка
освен откаляване и сулфитиране какво друго може да му помогне :) ... освен лимонада или канала :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 15:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Нищо...ако вече има летливи киселини.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 15:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Защо нищо? Става чудесен оцет :megagrin: Аз имам от лани около 10 литра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 12:23 
Online
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 64
Местожителство: София
Базикаш се ама то и това с оцета е сложна работа. Аз например заделих малко за оцет на светло и топло ама не и не! Не иска дори да се замисли да става на оцет само много малко мътилка от горе и дотам. За качествен оцет не трябва ли да стане гъба и най добрия оцет бил в гъбата ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 13:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Не се бъзикам, защо да се изхвърля ако може да стане на оцет. Аз лани без искам постигнах нелош резултат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kamos и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима