Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 19 Ное 2017, 23:17 Дата и час: 19 Ное 2017, 23:17

Часова зона: Европа/София




 [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 208
Местожителство: София
Пооправило е вкуса но е тръгнала някаква бяла пелина от горе :? няма оцетен "аромат". А има ли място за притеснения ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 562
Местожителство: някъде в Хейтърландия
GunGod написа:
Пооправило е вкуса но е тръгнала някаква бяла пелина от горе :? няма оцетен "аромат". А има ли място за притеснения ?

Много големи,спешни! :shock:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 208
Местожителство: София
Какви, да го почвам ? :saufen:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 23:18 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6565
Местожителство: София
Да,при това по-бързо.
Цветясването практически няма оправяне.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 23:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 208
Местожителство: София
ilu6a написа:
Да,при това по-бързо.
Цветясването практически няма оправяне.


Hmm бая е , как да забавя процеса? Да го върна на студено, да го затопля ? И най важното какво обърках ?

Едит:
Има ли смисъл от доливане с цел да прелее цветясалото. Все още няма ципа а по скоро бели петна които се увеличат.
Добавяне на здраво вино или серни опушване със серни ленти или ако му дигна алкохолния градус? :wallbash:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2015, 22:42 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6565
Местожителство: София
Чакай сега-бели петна-с какъв размер са петната...това би могло да е нещо друго...при това не лошо.
По-добре снимай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2015, 16:56 
Offline

Регистриран на: 25 Юли 2012, 11:18
Мнения: 1
Здравейте и Честита Коледа на всички съфорумници. Ще си позволя и аз да потърся съвет относно петна появили се по повърхността в бурето. И като история - буре 50лт. мерло/ някакво бяло, не знам точно какво -димят??, приблизително 50/50. Всичко направено по прочетено тук и по стара книжка от наследство. Технология- гроздов сок- 23 гр.,ронкане, смилане, сулфитиране, нормална ферментация, 50лт. буре, след 30 дни откаляване. Виното си е според мен и приятели много добро и избистрено напълно. След като източих около 5лт. , реших да сложа торбичка с метабисулфит и лимонена киселина над течността за предпазване от болести. И какво се оказа -като махнах тапата над течността плуват бледи петна. Въпросът ми е има ли място за притеснение. Повтарям, че няма разлика в качеството на виното. Поздрави!


Прикачени файлове:
Varna-20151221-01109.jpg
Varna-20151221-01109.jpg [ 65.77 KiB | Прегледано 371 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2015, 09:41 
Online
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 148
Местожителство: Варна
На мен ми прилича на цветясване.
Аз бих го прехвърлил в друг съд или съдове с минимално присъствие на въздух/кислород.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2015, 21:23 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6565
Местожителство: София
Не е цветясване-кристали са.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2015, 20:09 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 662
Местожителство: София
Честита Коледа и от мен.
Ако 50% е димят, то може и да са кристали. Димята отделя много.
Но пък, защо не са по стените и дъното? А плуват.
Или от топлото време не могат да се утаят, а отделени от виното, плуват.
При мен винаги са по стените и дъното.

Да не е нещо плесен. От бурето. Колегата не пише нищо за бурето. Как е мито? Напушвано ли е?
Като се отпуши и помиришеш, на какво мирише?

Иначе, при: "Технология- гроздов сок- 23 гр.,ронкане, смилане, сулфитиране, нормална ферментация, 50лт. буре, след 30 дни откаляване."

Не БИ трябвало да цветяса. Освен много въздух да е дръпнало. :nixweiss:

tonym, можеш ли да пробваш да "лепнеш" на хартия едно от петната? Да го обследваш само него. Надявам се ме разбираш.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2016, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 208
Местожителство: София
ilu6a написа:
Да,при това по-бързо.
Цветясването практически няма оправяне.

ilu6a написа:
Чакай сега-бели петна-с какъв размер са петната...това би могло да е нещо друго...при това не лошо.
По-добре снимай.

Мина почти година а забравих да пиша какво е станало :datz: , извинявам за което и благодаря на всички които ми помогнаха в темата или на ЛС.

Накратко:
1. Декантирах с маркуче така че да не попада от пелината в новия съд, уж.
2. Сипах около 700 грама здраво вино във всеки галон.
3. Изкарах ги на балкона и опуших със серни ленти (голяма гадория!).
4. Държах ги почти 48 часа на около 4 градуса.

Извадих невероятен късмет с времето и температурите а пелината така и не се появи повече :party:
Лошото е че вече бях набрал скорост и винцока свърши мнооого бързо. Виното се оказа купаж от Памид, Американски памид, Шефка и още 1-2 вида тамошни сорта.


Върнете се в началото
  
 
 [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dan-dam, Georgiev, lhristov и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима