Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 17:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2015, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Дек 2015, 12:38
Мнения: 8
Местожителство: Кюстендил , 520м. надм. вис.
Здравейте, момчета ! Моля за съвет как да се справя с един странен проблем ! Дряновата ракия /смес с малко сливи/ имаше лек кисел вкус . Дадоха ми съвет да го неутрализирам с активен въглен ! На 5 л ракия сложих 20 гр акт. въглен на прах и в продължение на 5-6 дни разклащах съда . Прецедих през няколко слоя марля и памук , но ракията си остана ЧЕРНА ! :explode: Мъжете в къщи ще ме обесят на първото дърво , че съм си направила алхимични експерименти с техния елескир! :D Давайте идеи какво да правя, моля Ви !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2015, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Сложия във фризера, тя сама ще се от таи.И после с едно маркуче изтегли от горе само чистото.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2015, 15:04 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Гребни лъжица суров белтък от яйце, разбий го добре във водна чаша с ракия и после интензивно го разбъркай с останалото количество. Остави ракията на спокойствие няколко дни, за се утаи белтъкът на дъното и внимателно отточи избистрената (надявам се) част. Може да се наложи да повториш процедурата.

А за киселата ракия е виновен, който е залагал пращината. Принципно киселината може да се неутрализира, но вкусът от кисел става... лош... :(

Най-доброто лечение е неутрализация, примерно със сода и след това да се сипе заедно с пращината в следващия казан за преварка... ако пращината не е пак оплескана...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2015, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Дек 2015, 12:38
Мнения: 8
Местожителство: Кюстендил , 520м. надм. вис.
Ще опитам всички начини .... :) Благодаря Ви, момчета! :2thumbs: После ще рапортувам какви са резултатите !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2015, 21:25 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Не опитвай вси чки начини!!! Опитай правилния - в конкретния случай сложи разбит белтък !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Дек 2015, 12:38
Мнения: 8
Местожителство: Кюстендил , 520м. надм. вис.
:? Момчета, нищо не се получи ! Опитах с малко количество ракия - белтъкът се пресече, падна на дъното , а ракията си остана с непромен цвят-черна! Аз съм фармацевт с 25 години стаж , но за пръв път виждам активен въглен ,който се е разтворил напълно в някаква течност! Когато прецедих И през филтърна хартия , по нея не останаха частички....само леко посивя! Това означава само едно-напълно хомогенна течност! Никога повече активен въглен в ракия - Химакс Фарма са го направили на изключителни фин прах и затова се е разтворил напълно ! Исках да избегна преварката /все пак за 5 литра не си струва/ , но очевидно няма да стане! Иначе ракията,макар и черна, била с невероятен вкус, казаха познавачи! Не ми се смейте....аз бера и събирам дренки, варя ракията с баща ми , но не близвам ! :lol: Благодаря за отзивчивостта Ви ! Рапорт даден ! :D


Последна промяна lenka на 17 Дек 2015, 13:08, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 12:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
lenka написа:
Иначе ракията,макар и черна, била с невероятен вкус, казаха познавачи!

Измисли си някаква търговска марка, все едно нарочно е с такъв цвят ;)
Ще я прекарат и черна, нищо им няма, тъкмо да се прочистят :lol: :prost:
ПП. Дано да е въглен наистина :roll:
Едит: :idea: Дали пък не си заслужава да се запази за илач - ако някой се олаби да му се дава за затягане, стига да е въглен, да не е нещо друго :afraid:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
След 1 месец ще се е утаила. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Дек 2015, 12:38
Мнения: 8
Местожителство: Кюстендил , 520м. надм. вис.
Хаха... бай Танасе, прав си ! :2thumbs: А Карбото е истинско- гарантирам ! Хем ще пият хубава ракия, хем ще неутрализират токсините ! :D Само не знам съпругът ми, като разбере какви съм ги свършила, ще мисли така! :datz:


Последна промяна lenka на 17 Дек 2015, 14:07, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 13:22 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
От снощи си мисля че е възможно белтъкът да преципитира заради високия алкохолен градус. Освен това ми хрумна , че по-правилно ще бъде ако бистренето се извърши с бентонит. При всички положения активният въглен не е разтворен , но е много фино диспергиран , така че бентонитът ще го утаи! Освен това бентонитите са алкални , което ще доведе и до намаляване на киселинността наракията - което беше основната ти цел. Препоръчвам ти да опиташ с един по-алкален бентонит , например този http://vinarko.com/magazin/%D0%B1%D0%B8 ... ocol-alpha

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Последна промяна msergiev на 17 Дек 2015, 19:57, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 14:57 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Чистият етанол коагулира белтъка, но понеже успешно съм пробвал с ракия, останах много учуден.

:lab: Затова отново направих преди малко опити с няколко налични ракии - няма пресичане и всичко си е наред :?

Накрая извадих една, която ми подариха преди много години и си отлежава, защото не става за нищо и о, чудо - белтъкът се пресече на мига :) Та тогава се сетих как с оцет се утаява казеин в млякото. Явно бистренето с белтък не върши работа при "вкиснали" ракии.

Има и бистрене с желатин, но не знам как се процедира...

Бентонитът едва ли ще неутрализира съществено киселините, но би трябвало агломерационният му ефект да помогне за колоидния въглерод. Все пак силно се съмнявам, че такава ракия ще става за пиене... :igitt: освен от много специални хора, за които става... :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Дек 2015, 12:38
Мнения: 8
Местожителство: Кюстендил , 520м. надм. вис.
Момчета, вече почти не се усеща киселинността, но сега остава неприятната визия като проблем...... Разбрах Ви - и двамата смятате, че бентонитът ще утаи колоидния въглерод, но не разбрах дали ще промени вкуса !? Админ, Вие се съмнявате, че ще става за пиене заради бентонитът ли? Пазителю /m.sergiev/, ако поръчам от този ли трябва да е -Na бентонит Microcol Alpha ? Извинете лаика :datz: и пак Ви благодаря ! :party:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
MONI BARONA написа:
Сложия във фризера, тя сама ще се от таи.И после с едно маркуче изтегли от горе само чистото.
lenka написа:
Ще опитам всички начини .... Благодаря Ви, момчета!
msergiev написа:
Не опитвай вси чки начини!!! Опитай правилния - в конкретния случай сложи разбит белтък !!!
lenka написа:
Опитах с малко количество ракия - белтъкът се пресече, падна на дъното , а ракията си остана с непромен цвят-черна!
И ако сложиш(разбиеш) една чаена лъжица пчелен мед вкусът няма да се промени :D
Пс.не питай учило а питай патило.......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 19:11 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Бентонитът е банално средство за бистрене на вина. Не се прилага без съществена причина, защото променя в известна степен и вкуса, например заради свързването на белтъчни и ароматни компоненти. За бистрене на черни ракии емпиричните знания са съвсем епизодични, така че с достатъчно научен афинитет към дисперсните системи на плодовите дестилати можеш да блеснеш като първопроходец :)

Нямах предвид, че бентонитът ще влоши положението, а че възможностите му да облагороди вкуса в случая са скромни, а пък ефектът на коагулацията успях да репродуцирам само с наистина екстремното си средство.

Можеш да представиш своя принос на форумната среща в събота с ракии "Карбо макс" и "Карбо бенто" :D

ПП
Мони, като отявлен прагматик, правилно ти дума - медът ще има маскиращ ефект. Също и 0,1% глицерин може да добави повече пивкост... Фармацефтична посуда си имаш - експериментирай ;)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 20:08 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Lenka , извинявай за нескопосано поставения отрмен линк - вече то поправих , но ще го поставя и тук. http://vinarko.com/magazin/%D0%B1%D0%B8 ... ocol-alpha
В случая наистина става дума за натриев бентонит , тъй като той е с по-високо ПеХа от калиевите и калциевите бентонити.
Шефе , четох снощи по въпроса :buch: - не само пиша! :lol: Та общо взето за бистрене на ракии освен белтък и желатин се ползвало и бентонит... Нищо не пречи да се направи опит с една малка проба - от научно любопитство! :) Пък ако резултатът е черен и кисел обещавам да го изпия сам - за наказание!!! :lachtot:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима