Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2015, 18:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
Здравейте, имам въпрос към знаещите. Наскоро пекох на един селски казан джибри от грозде (винаги пека само течност, шлюпките ги махам с преса). Самият казан няма отделител за метиловия алкохол. Хората са пекли доста на него и няма оплаквания, но аз се чудя дали ракията, изпечена на такъв казан не е опасна от гледна точка на метиловия алкохол. От първака махнах около 1,3 литра (спряхме я на 40 градуса). Винаги като зареждам за ракия махам почти всички чепки и шума от джибрито. На 120 л бидон слагам по 5 кг захар, не повече. Гроздето наполовина беше мерло и половина червен отел. Ракията, която изпекохме е доста ароматна и приятна на вкус, 54 градуса. Отхлупил съм капака на бидона, в който е ракията за няколко дни, така ми казаха, че допълнително излиза метила, но дали е така?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2015, 21:48 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ми не е така...не капака да отвориш,ами да я разлееш и след два дена да я събереш ,метила няма да е излетял...
Не се филмирай с тези глупости по новините...
А да и да знаеш-няма такова животно като метилов отделител.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2015, 09:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
Пиша в този раздел, защото видях, че е обозначен за начинаещи. Някои неща не са ми ясни. Като цяло въпросът ми е дали да се притеснявам, че съм пекъл на такъв казан или не? Предполагам ,че доста народ пече на такива казани, но на мен ми е за пръв път. И да малко съм се филмирал покрай новините, но те тия хора май са пили нещо съвсем различно от домашна ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2015, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Трябва да се притесняваш,ако искаш да се самоубиеш с тази ракия,няма да стане :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2015, 09:44 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Виж ,и в най-омазаната ракия съдържанието на метилов алкохол трудно надхвърля 3-4мл на литър
при алк.съд на дестилата 45-50%.По БДС нормите са 10мл мет.алк.на литър 100% алк.
Леталната доза метил е 1мл на кг живо тегло...или иначе казано при 4мл на литър ,един 80кг човек е нужно да удари 20литра кофти ракия...наведнъж.
Така ,че не се притеснявай от метиловия алкохол.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2015, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
boci написа:
Отхлупил съм капака на бидона, в който е ракията за няколко дни, така ми казаха, че допълнително излиза метила, но дали е така?

Караш ме да се замисля за нещо, за което съм водил спор тук преди години. Защо от доста места съм чувал, че патока трябва да престои 40 дни. Може би има нещо вредно което се отделя с времето във въздуха, и така патока е с по-малко вредни елементи?

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2015, 09:57 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
L34 написа:
Защо от доста места съм чувал, че патока трябва да престои 40 дни. Може би има нещо вредно което се отделя с времето във въздуха, и така патока е с по-малко вредни елементи?

Нищо подобно...единственото ,което може за да се случи е едно общо изпарение,тъй като дестилата,патока,първака си е една ацеотропна смес.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2015, 10:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
boci написа:
Винаги като зареждам за ракия махам почти всички чепки и шума от джибрито
Правилно, оттам може да дойде метанолът. Или от загнило. Друг вид ферментация...
boci написа:
аз се чудя дали ракията, изпечена на такъв казан не е опасна от гледна точка на метиловия алкохол
На какъвто и казан да печеш, няма да отделиш метанола, ако го има в пращината. Ако някой казанджия ти е казал, че неговият казан отделя метиловия алкохол или лъже, или нищо не разбира...
boci написа:
но те тия хора май са пили нещо съвсем различно от домашна ракия.
Със сигурност. И сега...случайно или не, ще използват случая да плюят по домашната ракия :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2015, 12:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
Мерси на всички за отговорите.

Ракия правя от десетина години, сега съм на 32 г. Нямам претенции да правя супер ракия. Хората я пият, харесва им, никога не съм имал главоболие. Слагам нормални количества захар 4-5 кг на бидон. Обикновено взимам грозде мерло и кеберне, защото първо залагам за вино, после слагам ракия. Правя си я за себе си и за приятели, никога не съм продавал.

Аматьор съм както писах по-горе и ще почета форума да се образовам и да подобря производството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима