Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2016, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Цитат:
pentco написа:
Интересува ме, има ли някой от форума, който да разполага, или има достъп до кондуктометър.

Ползвам TDS метър за ориентировъчно определяне на твърдостта на водата при варене на бира. Розов Девин с данни за обща минерализация 82mg/l по етикет, показва 27ppm с TDS метъра. При синия Девин 221mg/l, отчетено 115ppm.
Колко е вярно китайчето незнам, но усеща разликата.
Най-ниската стойност, която съм отчитал е на дъждовна вода и водата от ВиК на Рибарица - 12 и 15ppm.
Някаква силно минерализирана грузинска вода ме уби с показание :o 1780ppm, ама поне за мен не ставаше за пиене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2016, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 619
Благодаря Bojo. Излиза, че старата технология е още в сила. Което всъщност не е толкова лошо ако става въпрос за ежедневна консумация, но който пие минерална от магазина срещу някаква болежка си е прецакан.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2016, 15:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
За точността по китайскитИ документи е 2%, но лошото е че мери общо разтворените вещества и не се знае кое колко е. Ама за 7лв е добър ориентир.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2016, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Тези измервания са меко казано несериозни. TDS и обща минерализация не е задължително да се припокриват. Да не говорим, че TDS и твърдост на водата са мнооого различни понятия. Ако търсите някаква сравняемост, измервайте електропроводимоста, а не TDS.
Тъй като и за мен е интересно какво ще се получи, ще имам грижата да направя измервания на двете води с три типа кондуктометри.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2016, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Затова ползвам TDS за ориентир във водната навалица, а не за точно мерене. Проверявал съм го с ленти за твърдост на водата до 25dH и нямаше отклонения в показанията . Е, лентите бяха с деления през 5dH де :). Ще ми се да го сравня със сериозен уред и сега е момента да видя точни данни, ама дано в шишенцата водата да е от едно място.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2016, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ето резултатите от измерванията, направени с 4 типа кондуктометри:

"Девин" - Изворна вода (розов етикет) - Електропроводимост по етикет 62 микро сименса/см.

Кондуктометър 1 - Измерени 61,0 микро сименса/см
Кондуктометър 2 - Измерени 61,9 микро сименса/см
Кондуктометър 3 - Измерени 63,5 микро сименса/см
Кондуктометър 4 - Измерени 63,0 микро сименса/см

"Девин" - Натурална минерална вода (син етикет) - Електропроводимост по етикет 263 микро сименса/см.

Кондуктометър 1 - Измерени 258,0 микро сименса/см
Кондуктометър 2 - Измерени 262,0 микро сименса/см
Кондуктометър 3 - Измерени 265,0 микро сименса/см
Кондуктометър 4 - Измерени 258,0 микро сименса/см

За мен, всичко е повече от коректно.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2016, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 619
:2thumbs:
Честно казано, не го очаквах. Девин държи голям процент от вътрешния пазар, изнасят и в други държави, но явно дебита е достатъчен, пък се оказаха и коректни. Това добре, но да се има предвид, че синия етикет е в челната тройка по съдържание на флуор. Затова пък розовия е без забележки, дори натрия е доста под нормата препоръчителна за бебета.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2016, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
При разреждане на ракия или мастика се получава побеляване. Ефекта се получава, заради вещества разтворими в спирт, но неразтворими във вода /като анатола/.

При нагряване на побелялата ракия се избистря.
Разреждайте ракия или мастика с гореща вода и при затоплено шише, така не се "размътва" или "побелява".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2016, 21:55 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1124
Местожителство: Дупница
А след това топла ли да я пиеме?! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2016, 18:11 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Естествено, че топла или греяна трябва да се пие....'щото като изстине пак помътнява. :D
Такива ракии се лекуват на 100% с кана Аквафор. Можеш да свалиш градуса под 38 и пак ще е бистра като сълза. Не знам как взаимодейства с пълнежа на филтъра(аз ползвам Б-6 за твърда вода), но ракията придобива много приятен мек вкус, все едно че е отлежала. Ароматът на мускатовата съвсем леко се намалява, но на мен така ми е екстра - иначе ми е много напарфюмирана. При оцветена ракия се наблюдава леко избелване, но само ако филтрираш малко количество - под 2 литра.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2016, 22:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
Побеляването на ракията е от образуване на микрокристалчета в нея. Естествено че като я прекараш през хубав филтър и ще се избистри, но ще загубиш ароматните вещества от кристалчетата. Веднъж нагрята ракията се избистря и при бавно изстудяване не помътнява отново.

Някой я пият греяна за лекарство, други студена за здраве, а ние дегустираме от сутрин до здрач профилактично, защото болестите идват от недопиване и недое.... :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 03:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Шъ мъ извинявате,ама що си мътите ракиите,пъ после са чудите как да ги бистрите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима